De waterpokken is een onschuldige kinderziekte. Heeft je kind het eenmaal gehad, dan komt het niet meer terug. Een tweede keer de waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Vaak geldt hoe eerder je kindje het heeft gehad, hoe minder last je kindje heeft van de waterpokken. 93% van de kinderen in Nederland heeft het voor het 5e jaar gehad.

Waterpokken : wat is het?

De waterpokken is een besmettelijke vlekjesziekte en is een virus. De meeste mensen krijgen het als kind. Meestal in de winter of in de vroege lente.

Waterpokken : wat is de incubatietijd?

De incubatietijd is de periode tussen de besmetting en de eerste klachten. Dit is 10 tot 20 dagen. Heeft een ander kindje op de opvang of op school de waterpokken? Dan kan het dus bijna 3 weken duren voordat de besmetting zich openbaart bij jouw kindje.

Waterpokken : symptomen?

Het ziekteverloop is bij ieder kindje anders. Het ene kindje voelt zich beroerd en blijft twee weken last houden. Het andere kindje heeft vrijwel nergens last van en maar enkele blaasjes. Je kindje wordt meestal eerst wat hangerig en heeft soms koorts. Het wordt een beetje verkouden en heeft soms keelpijn. Vervolgens krijgt het een soort vlekjes of muggenbultjes op het lichaam. Eerst vaak alleen op de romp en later ook op het hoofd (ook op de hoofdhuid), in de oren, op de oogleden en bij de geslachtsdelen. Binnen 6 tot 8 uur worden de bultjes, blaasjes die erg kunnen jeuken. De blaasjes drogen na een paar dagen in tot korstjes en laten weer los. Niet alle blaasjes komen tegelijk op, dit kan in fases gaan. De blaasjes kunnen echt overal zitten, bij de geslachtsdelen maar ook in de mond. Dit kan weer erg pijnlijk zijn. Meestal voelt je kindje zich niet erg ziek. Je kindje heeft het meeste last van de jeuk en wil zich graag krabben.

Waterpokken : hoe lang duurt het?

Gemiddeld duren de waterpokken zo’n 10 dagen. Met een uitloop naar 14 dagen.

Waterpokken: wat kun je doen?

  • Probeer het openkrabben van de blaasjes tegen te gaan. Het vocht is besmettelijk, je kindje krijgt er littekens van en krijgt mogelijk kleine infecties bij de wondjes.
  • Houd de nagels van je kindje kort. Knip geregeld de nageltjes.
  • Houd de handjes schoon.
  • Er zijn bij de apotheek en drogist middeltjes tegen de jeuk te krijgen, sprays en mentholpoeder en zinkoxide-lotion. Bij kinderen vanaf 0 jaar kun je sprays gebruiken, maar niet het mentholpoeder. Daar kan je baby benauwd van raken. Gebruik pas bij kinderen boven de 2 jaar het menthol poeder.
  • Een ander middeltje tegen de jeuk is het zemelenbad. Zet je baby 2x per dag in een lauwwarm bad met een dichtgebonden washandje (elastiekje) met zemelen.
  • Verschoon de luier vaker dan normaal.
  • Doe je kindje luchtige losse katoenen kleding aan.

Waterpokken : naar de dokter?

Je hoeft in principe niet naar de dokter. De waterpokken gaan vanzelf over. Wanneer je kindje jonger dan 3 maanden is, erg ziek is of je vertrouwt het niet, ga je natuurlijk wel. Ga je binnenkort vliegen? Informeer dan ook even bij de huisarts wat te doen. Pasgeboren baby’s zijn de eerste 3 maanden beschermd met jouw antistoffen wanneer jij het al eerder hebt gehad. Je baby zal dan bij besmetting slechts een milde vorm krijgen. Het kan dan wel zijn dat je baby het later nog een keertje krijgt.

Ben je zwanger en krijg je de waterpokken? Dan ga je ook even langs de huisarts.

Heeft je kindje blaasjes in de mond?

Geef het iets kouds te drinken of een waterijsje. Geef geen fruit en groenten met prikkend zuur: denk aan sinaasappel, citrusvruchten, mandarijnen of tomaat.

Heeft je kindje blaasjes bij de geslachtsdelen?

Plassen kan dan prikken. Laat er tijdens het plassen wat lauwwarm water langs lopen. Dep ook na met een nat lauwwarm schoon washandje.

Waterpokken : besmettelijk?

De waterpokken zijn zeer besmettelijk. Het virus verspreidt zich niet alleen door het vocht in de blaasjes, maar ook doordat het virus zich in de keel bevindt van een besmet persoon. Hierdoor wordt het ook verspreidt door het speeksel. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten. Wie ooit de waterpokken heeft gehad, is beschermd tegen het virus. Dat is in Nederland 95% van de volwassenen.

Iemand met de waterpokken is al 2 dagen besmettelijk voordat de eerste rode bultjes verschijnen. Vaak weet je dan dus nog niet dat je de waterpokken hebt.  De waterpokken blijven besmettelijk totdat alle blaasjes korstjes hebben. Deze periode duurt meestal zo’n 10 dagen.

Kom niet in de buurt bij ziekenhuizen of bejaardentehuizen. Mensen met een verminderde weerstand zijn erg vatbaar en daar kan de ziekte ernstige vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking.

Bij zwangere vrouwen kan het krijgen van de waterpokken tot nare complicaties leiden wanneer zij het nog niet hebben gehad. Ook kan de ongeboren baby besmet raken, wat weer tot afwijkingen kan leiden.

Waterpokken : kan je kindje naar de opvang of school?

Ja, dat kan prima wanneer je kindje zich goed voelt. Je kindje was als besmettelijk voordat de symptomen zich openbaarden. Waarschijnlijk is het overbodig en ziet de leiding of de juffrouw het al wel zelf, maar informeer hen wel even dat je kindje de waterpokken heeft. Meestal worden de andere ouders dan ook geïnformeerd.

Waterpokken: wat kun je beter niet doen?

Ga niet zwemmen. Het zwembadwater kan de jeuk verergeren en de blaasjes kunnen ontsteken. Je kindje kan wel gewoon in bad. Dep het daarna zachtjes droog.

Lees ook de ervaringsverhalen: