Je hebt een kinderwens en kijkt uit naar het moment dat de zwangerschapstest positief is. Vanaf het verschijnen van het tweede streepje op de test, komen er direct verschillende emoties naar boven. Verloskundige Wendy Verhagen vertelt welke dit zijn en hoe je hiermee om kunt gaan.

Angsten van een zwangere vrouw

Het start vaak met blijheid “We krijgen een kindje!” Dit wordt al snel opgevolgd door  de bezorgdheid “Als het allemaal maar goed gaat” en de verantwoordelijkheid “Kunnen wij de zorg voor een kindje wel aan.” Tegen het einde van de zwangerschap komt daar nog een angst bij “Help, ik moet  gaan bevallen”

De blijheid die je zou verwachten kan dus al direct gepaard gaan met angst. Angst omdat er misschien nog wel iets mis kan gaan, angst om wat er komen gaat.

Angst voor een miskraam

De eerste angst in een zwangerschap is de angst voor een miskraam. Gemiddeld maakt iedere vrouw in haar vruchtbare periode 1x een miskraam mee. Dat is ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen. Dat lijkt veel, maar daar horen ook de hele vroege miskramen bij. Een vroege miskraam kan lijken op een wat verlate menstruatie. Een groot deel van de vrouwen merkt dit niet. Een miskraam is niet fijn, maar tevens ook goed dat de natuur in een heel vroeg stadium een selectie maakt tussen wat goed en wat fout is. Onderschat een miskraam niet, want ook daar kunnen heel veel emoties bijzitten. Eerst blijheid en in toekomst denken, dan teleurstelling en toekomstplannen weer aanpassen.

Angst voor een vroeggeboorte

Wanneer het eerste trimester voorbij is, komt vaak de angst om een vroeggeboorte om de hoek kijken. Het risico op een vroeggeboorte is heel klein. 4,3% van alle zwangerschappen eindigt voor de 35 weken. Om een vroeggeboorte te voorkomen is het belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Bij buikpijn of vermoeidheid, neem op tijd rust. In ieder geval is op tijd rust nemen in de zwangerschap heel erg goed voor jezelf, maar zeker voor je kindje. Eigenlijk zou iedere zwangere vrouw met 34 weken met zwangerschapsverlof moeten gaan.

Angst voor de bevalling

Als we het over de bevalling hebben dan is vaak de grootste angst de pijn, het inknippen of een totaalruptuur.

De pijn bij een bevalling

Een bevalling is een natuurlijk proces wat inderdaad gepaard gaat met pijn. Maar….. het is geen continue pijn. De pijn, weeën worden onderbroken door rustpauzes en dat maakt een bevalling in de meeste gevallen draaglijk. Mocht de pijn te erg zijn of de pauzes te kort om bij te komen dan is er altijd een manier om de pijn te verzachten. Dit kan onder andere doormiddel van warmte zoals een kruik of warm water van een bad of douche. Wisselende houdingen kan ook afleiding van de pijn geven.

Je goed voorbereiden op de bevalling middels een cursus is een echte aanrader. Je weet dan hoe het proces verloopt en wat de verschillende manieren zijn om weeën op te kunnen vangen. Dit neemt dan tevens vaak ook de angst voor de bevalling voor een groot deel weg.

Mocht dit allemaal niet helpen voor een comfortabele bevalling dan is er natuurlijk ook nog de medicamenteuze pijnstilling, zoals de ruggenprik of de remifentanyl. Bij de eerste, de ruggenprik, wordt alle pijn weggenomen en bij remifentanyl worden de scherpe kantjes van de pijnpiek gehaald. Het is afhankelijk van in welke fase je van de bevalling zit, wat je kan krijgen als medicamenteuze pijnstilling.

Inknippen of een totaalruptuur bij een bevalling

Naast pijn is het inknippen of inscheuren tot een totaalruptuur vaak een angst. Het is bijna niet uit te leggen dat wanneer je aan het bevallen bent je dat dan niet meer uitmaakt wat er van “onderen” gebeurt. Het is een proces waar je dan inzit en je bent dus helemaal niet meer bezig  met de conditie van je ‘onderkantje’. ‘Als hij/zij  er maar uit komt’, roepen de meeste dan. Het inknippen, inscheuren, totaalruptuur proberen wij te allen tijde te voorkomen. Maar soms is inknippen noodzakelijk en inscheuren soms beter dan inknippen.

Bevallen in de auto

De één is bezig met “als het er maar uit komt” en de ander is bang dat ze in de auto gaat bevallen. Die hele snelle bevallingen op de weg of elders onverwacht, dat zijn vaak degenen die een hele lange bevalling hebben gehad bij de geboorte van hun eerste kindje en dus de tweede keer geen rekening houden met een snelle bevalling. We instrueren iedereen bij een tweede of meerdere kindje om altijd heel erg op tijd te bellen met ons, zodat niemand voor een verrassing komt te staan.

Breken van de vliezen

En denk je nou “O jee, als mijn vliezen maar niet in de winkel breken”, een geruststellende gedachte is dat de meeste bevallingen starten met weeën.

Lees ook mijn andere artikelen:

Wendy Verhagen

Wendy Verhagen

Ik ben sinds 1999 verloskundige bij het Verloskundigcentrum in Breda. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in bevallingen en zwangerschappen. Dat ik verloskundige zou worden, was voor mij van jongs af aan een feit.

Verloskundigcentrum Breda