En dan ben je dus in één keer vader. In theorie ben je dat natuurlijk al 9 maanden. Maar dat voelt toch net even anders voor een man. Zeker bij de eerste is het misschien een beetje vreemd. Je krijgt je kersverse zoon of dochter in je armen en het voelt misschien nog niet heel eigen. En dat is raar, want het is toch je kind. Nee, dat is het niet. Dat gevoel komt heel veel voor. Soms voelen mannen zich daar schuldig over, ze praten er niet over. Dan is het wel fijn om te weten dat dàt normaal is toch? Wat kun je verwachten als kersverse vader?

De bevalling

De bevalling is begonnen. Tijdens de bevalling zorg je dat de wensen die jullie hadden ten aanzien van de bevalling en de baby zo veel mogelijk opgevolgd worden. Denk hierbij aan muziek, sfeer, eventuele pijnbestrijding en het maken van de foto’s. Daarnaast ben je scherp op de gezondheid van je vriendin. Houd haar goed in de gaten! Jij kent haar het beste. Zorg dat je haar niet te veel irriteert: eet bijvoorbeeld geen stinkende etenswaren of krakende zakken chips. En… pas op met je opmerkingen. Je bent waarschijnlijk al een beetje getraind tijdens de zwangerschap. Dit is echt oppassen geblazen. Probeer je even te verplaatsen in je vriendin: flauwe grappen kun je beter even niet maken. Bekijk ook de bevallingsetiquette.

Verder voel je je als man vaak machteloos. Je kunt het niet overnemen van je vriendin en je hebt geen controle. Daar kunnen we ook niets mooiers van maken. Check bij je vriendin regelmatig (niet iedere 5 minuten want dat is ook irritant) of ze iets wel of niet fijn vindt en houd haar in de gaten. That’s it!

Na de bevalling

Je bent behoorlijk onder de indruk van de bevalling en je plaatst je vriendin op een voetstuk. Wat een ongelofelijke prestatie heeft ze daar neergezet! Het eerste uur na een bevalling draait het vooral om de moeder en de baby. De baby wordt normaal gezien een uurtje bij de moeder op de borst gelegd. Het huid op huid contact is belangrijk. Er komen allerlei hormonen vrij bij de moeder en je baby die belangrijk zijn voor de binding, de herkenning en het op gang brengen van de borstvoeding. Daarnaast moet de placenta ook binnen een uur geboren worden. Gebeurt dit niet, dan wordt het operatief verwijderd.

Jij staat er misschien een beetje bij voor je gevoel. Maar dat is niet waar. Je hebt een belangrijke taak! Je zorgt dat er in het eerste uur na de bevalling alleen tijd is voor elkaar. Stel dat bellen en app’en nog maar even uit. Jij krijgt ook de baby in je armen. Je maakt voor het eerst echt kennis met je baby.

Leer je baby kennen

Je ziet een baby en die is blijkbaar ook van jou! Grote kans dat je ook bij de bevalling was. Je weet dus dat het je kindje is. Maar gevoelsmatig werkt het misschien nog niet direct zo. Dat komt vaak voor en is heel normaal. Neem de tijd om je baby te leren kennen. Of eigenlijk dat jullie elkaar leren kennen. Hij of zij moet ook nog aan jou wennen. Hoe je dat doet? Heel simpel. Neem de tijd en neem je baby bij je. Het liefst ook op je blote huid. Huid op huid contact werkt voor je baby geruststellend. Bestudeer. Praat tegen je baby. Laat het wennen aan je stem en aan je geur. De baby herkent jouw stem wel, zeker als je tegen de buik hebt lopen praten. De baby herkent het stemgeluid, je toonhoogte en je praatritme.

De kraamperiode

De kraamzorg leert je al snel om een luier te verschonen of de baby in bad te doen. Heel bewust meestal eerst aan jou als vader. Mannen zijn vaak nogal onwennig die eerste dagen en weten niet zo goed een rol of een houding aan te nemen. Je krijgt op deze manier een belangrijke, verzorgende taak waarbij je direct contact maakt met je baby. En maak je niet te druk, de baby overleeft het ook wel als de luier even niet goed zit.

Belangrijke rol in de kraamperiode: relativeer

De kraamtijd is een soort emotionele rollercoaster. Voor jou als vader, maar zeker ook voor de moeder. De hormonen gieren nog door haar lijf, slaapgebrek en het herstellen van een bevalling. Dat is allemaal niets niks. Tussen de 3e en 5e dag krijgt je vriendin waarschijnlijk last van kraamtranen. Ze heeft het zwaar en twijfelt aan van alles. Ze barst om niets in huilen uit. Geen zorgen, dit is normaal. Na een dag of twee gaat dit gewoon weer over.

Daarnaast zijn de meeste vrouwen bij het eerste kind vaak erg onzeker over hun eigen kunnen, de gezondheid van de baby, het nieuwe leven. Waar eigenlijk niet over? Probeer te relativeren. Miljoenen zijn jullie voor gegaan. Jullie kunnen dit ook. En heel belangrijk, het volgende uur of dag kan er helemaal anders uitzien.

Een nieuwe wereld

Naast dat je een hele hoop nieuwe woorden en de betekenis ervan leert is (bijvoorbeeld onderkantje, stuwing, romper), zul je ook een nieuwe rol krijgen. In deze periode vaak iets meer verzorgend dan je misschien gewend bent. Voor je baby, maar ook voor je vriendin. Zij heeft nog wat “ongemakken.” Waarbij ongemak soms een gigantische understatement is. Of ze nou een natuurlijke bevalling heeft gehad of een keizersnede; ze heeft de eerste dagen i.i.g. zeker last van haar wond. Ook krijgt ze last van stuwing. Haar borsten worden keihard en huge. Nu denk jij misschien:”mooi speelmateriaal” Dat is het niet. Ze zijn zeer pijnlijk. Het verschilt per bevalling en per vrouw hoeveel last ze heeft. Hopelijk overbodig om aan te geven maar ben gewoon super, super lief en help haar waar je kunt. Ook als ze even iets minder gezellig of aardig is.

Is dit nou zo leuk?

Ook dit is een heel normaal gevoel. De eerste dagen zit je in een soort roes. Daarna begint het slaapgebrek je langzaam op te breken. Je baby lacht nog niet bewust en kan eigenlijk nog niet zo veel. Je wordt wakker gehouden. Je krijgt minder of geen aandacht meer van je vriendin. Is dit nou echt zo leuk? Het besef komt dat het nog heel lang duurt voordat je bijvoorbeeld samen kunt voetballen. Zodra je de eerste glimlach van je kleine man of vrouw krijgt, ben je helemaal verkocht! Dit gebeurt meestal rond week 6. Daarna wordt het iedere week weer een stukje leuker. De baby ontwikkelt zich in een sneltreinvaart en leert steeds meer vaardigheden.

MOE!

Je zult verstelt staan op hoe weinig slaap je kunt functioneren. Want ook al geeft je vriendin misschien de voedingen ’s nachts. Jij wordt waarschijnlijk ook wakker. Daarnaast is dit een indrukwekkende periode die je ook energie kost. We geven wel een tip: ga niet te veel klagen bij je vriendin dat jij zo moe bent. Je vriendin heeft het in deze beginperiode echt zwaarder dan jij!

Bekijk ook: papa’s ga toch slapen!