Ieder jaar belanden er tientallen kinderen op de EHBO door verstikking. Soms met nare gevolgen. Bij peuters is het zelfs de meest voorkomende oorzaak van dood en invaliditeit. Vaak door “onschuldig eten.” Tijd dus om je goed te informeren over de risico’s en wat je wel of niet moet doen wanneer je kindje dreigt te stikken.

Wanneer je baby over mag op vast voedsel start je met gepureerd eten. Je baby is gewend om de melk op te zuigen en doet dit in eerste instantie ook bij het gepureerde eten. Wanneer het later wat grotere stukjes mag gaan eten, moet je baby leren kauwen. Wanneer de stukken te groot zijn, schakelt je baby automatisch weer over op het zuigen. Het zuigt dus zo het grote stukje eten de luchtpijp in. De luchtpijp van je baby is zo groot (of klein) als je pink. Wanneer het eten niet meegeeft, zal het de luchtpijp blokkeren. Wij zouden dan even hoesten, maar een baby moet dat ook nog leren.

Een paar basisregels ter voorkoming van verstikking:

  • Laat je kindje niet alleen eten totdat ze vijf jaar oud zijn.
  • Zorg dat ze niet te snel eten of te grote stukken eten
  • Laat je kindje, wanneer het kan lopen, niet rondlopen met eten.
  • Let altijd op met wat lieve opa’s en oma’s, buren of bijvoorbeeld de postbode aan je kindje geeft (harde snoepjes zijn uit den boze maar geliefd om te geven aan kleine kinderen door “onwetenden”)

Oppassen voor verstikking met de volgende etenswaren:

Al het eten met een ronde vorm

Denk aan druifjes, tomaatjes, wortels en knakworstjes. Door de ronde vorm blokkeert dit al snel de luchtweg. Snijd dit bij hele kleine kinderen altijd in 4 partjes. Bij de wat grote kinderen snijd je dit in de lengte door midden (zodat het geen ronde vorm meer heeft).

Brood

Brood? Yes, en zeker met favoriet beleg als smeerkaas, smeerleverworst, pindakaas of appelstroop. Dit is moeilijk door te slikken en belandt vaak in het gehemelte van je kindje. Ondertussen wordt er wel door gegeten. Geef je kindje regelmatig iets te drinken en check of het ook doorgeslikt wordt.

Nootjes

Een heerlijke en gezonde snack toch? Voor kindjes gevaarlijk doordat zij dit vaak zonder goed te kauwen in sneltreinvaart doorslikken. De nootjes zijn hard en hebben vaak scherpe randjes. Ze bijven haken in de luchtpijp.

Popcorn

Nog zoiets, hard, plakkerig en droog. De ideale combinatie met het snelle eten om voor een verslikking te zorgen.

Vlees

Wanneer het vlees in te grote stukken wordt gegeven of bijvoorbeeld een heel plakje salami, kan dit zorgen voor “vleesballen”. Ze krijgen het vlees moeilijk doorgeslikt en blijven erop kauwen. Houd dus altijd goed in de gaten of ze het vlees goed doorslikken.

Wat moet je niet doen wanneer je kindje zich verslikt?

  • Schud een baby nooit door elkaar. Schudden is schaden. Je baby loopt dan het Schaken Baby Syndroom op.
  • Stop je vinger nooit in de keel, je duwt het eten alleen maar verder de luchtpijp in.

Wat moet je wel doen bij verstikking bij je kind?

In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd wat je kunt doen wanneer je kindje zich verslikt.