Voordat ik zwanger werd waren er een aantal dingen die ik nooit begreep aan zwangeren of eigenlijk aan moeders (to-be). Nu ik zelf zwanger ben, betrap ik mij er echter op dat ik mij steeds vaker zelf ook schuldig maak aan deze dingen en gewoon echt al een beetje een moedertje ben! Hieronder een opsomming van een aantal dingen die ik nooooooit zou doen (en nu dus wel doe).

Alleen nog maar voor m’n baby shoppen.

Ik heb dus nooit begrepen waarom moeders altijd zeiden zoveel geld aan babykleding uit te geven en uit de stad terugkomen met alleen maar spullen voor de kids en niks voor zichzelf. Alsof je zelf niet meer belangrijk bent als je moeder wordt! Het kan te maken hebben met het feit dat ik nu gewoon vrij weinig (leuke) kleding meer pas, want ik probeer soms echt nog wel wat voor mezelf te kopen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik nu dus bijna ALTIJD eerst naar de baby-afdeling kijk voordat ik voor mezelf winkel. Vroeger kwam de postbezorger 9 van de 10x sportkleding bezorgen, tegenwoordig levert hij alleen nog maar pakketjes met babyspul af. En ik weet dat m’n baby nu echt wel genoeg in z’n kast heeft liggen en sowieso snel uit z’n kleding zal groeien, but I just can’t stop, want het is allemaal zo leuk en schattig!

Achterlijk veel geld uitgeven aan onzin dingen.

Toen ik net zwanger was en op kantoor op de zwangerenafdeling kwam werken verbaasde ik mij ronduit over de hoeveelheid verschillende winkels, websites en producten die er voor baby’s bestaan. Ik verbaasde me nog meer over de bijbehorende prijzen en wat mijn collega’s allemaal bestelde want dat hadden ze echt ‘nodig’. Maar het duurde niet lang of ik onder de invloed van m’n hormonsters niet kon slapen voor ik dat commodemandje van €20 besteld had en ik heb laatst gedroomd over 2 hydrofiele doeken die ik echt MOEST hebben, dus ook die worden binnenkort bezorgd. Dat ik al 2 XXL doeken thuis heb maakt niks uit, mijn leven is pas compleet met ook die doeken. Hetzelfde geldt voor luierdoekjes-etuis (2 want 1 voor thuis en 1 in de tas), een babypurse, een boxzak en een opbergzak voor aan de box. Ik durf niet bij elkaar op te tellen hoeveel geld ik al aan dit soort ongetwijfeld handige, maar niet noodzakelijke producten heb uitgegeven. Het is vast schrikbarend.

Praten in weken

Hoe ver ben je al? Als ik deze vraag vroeger aan een zwangere stelde vond ik het heel irritant als ik als antwoord ’28 weken’ terugkreeg. Voor mij was meer dan 4 weken gewoon 1 maand. Dus zeg dan alsjeblieft gewoon hoeveel maanden. Nu doe ik precies hetzelfde, want het aantal weken weet ik precies, maar vraag me niet hoeveel maanden dat dan is, want dat is echt te lastig. Ik hoop trouwens wel echt dat als m’n baby geboren is, ik boven de 12 weken gewoon in maanden ga praten en boven 1 jaar gewoon in jaren. Want ik vind het nog steeds heel irritant als mensen zeggen dat hun kind 22 maanden is. Dat is gewoon bijna 2 denk ik dan, maar wie weet gebeurt dit mij ook wel als het zover is.

Nesteldrang

Het hele begrip nesteldrang vond ik maar een vreemd iets. Hoezo is het nodig om 6 weken van tevoren al alles te gaan wassen en moet de kinderkamer met 20 weken al helemaal af zijn?! Ik moet eerlijk toegeven dat ik er in dat opzicht nog niet zo extreem last van heb denk ik, want onze babykamer is nog steeds niet helemaal af. Maar ik ben nu wel echt serieus begonnen met wassen (met bijna 36 weken zwangerschap) en gisteravond stond ik lakens en babyrompers te strijken, want dat kan echt niet gekreukt de kast in. Op mijn werkblouses na, strijk ik zelf NOOIT m’n kleding, laat staan lakens want dat ziet toch niemand, maar voor m’n baby dus wel. Ik heb er trouwens wel vertrouwen in dat ik dit niet meer elke keer ga doen, want zo leuk vind ik strijken niet en het was best wel een rotklus dus dit is waarschijnlijk over zodra ik bevallen ben.

Constant aan die buik zitten

Ik vroeg me altijd af waarom zwangere vrouwen de hele tijd (of in ieder geval heel erg vaak) met hun handen over die dikke buik moeten wrijven, maar ik ben er nu achter dat het vaak gewoon automatisch gaat. Ik doe het zelf ook vaak merk ik, omdat het lekker zit en omdat het heel fijn is om je baby te voelen bewegen.

Ongezond gaan eten, want ‘het maakt nu toch niet uit’

Ik denk dat ik hier toch wel het hardste in onderuit ben gegaan, want wat had ik een oordeel over vrouwen die zeurden dat ze 30kg aan waren gekomen tijdens hun zwangerschap maar ondertussen wel alleen maar ongezond aten. Nee, dat was nergens voor nodig en ik zou gewoon normaal blijven eten. Ik ben nog steeds van mening dat het nergens voor nodig is, maar als ik eerlijk ben, eet ik zelf wel weer een stuk ongezonder dan voor mijn zwangerschap. Deels komt dat omdat ik nog steeds misselijk ben en mijn eetlust daardoor een stuk veranderd is, maar aan de andere kant doe ik er ook niet hard genoeg m’n best voor en geniet ik van taartjes en chocola waardoor ik zeker een aantal kilo’s meer ben aangekomen dan had gehoeven. Na mijn zwangerschap dan maar weer hard aan de bak, want ik heb nog wel zo’n grote mond dat ik een jaar na m’n bevalling niet alsnog m’n kind de schuld wil geven van extra kilo’s terwijl ik er zelf gewoon niet genoeg moeite voor heb gedaan.

Al met al kunnen we wel stellen dat ik (net als vele anderen denk ik) best wel wat (voor)oordelen over zwangere vrouwen had, maar ik nu gewoon net zo’n zwangere ben geworden! Over 4,5e week ben ik uitgerekend dus voorlopig geniet ik er nog maar gewoon even van en wacht ik met een reep chocola in de ene hand en mijn andere hand op mijn buik tot de postbezorger komt met mijn pakketje hydrofiele doeken en het zoveelste kledingsetje ;).

Lees ook mijn andere artikelen:

Emma

Ik ben Emma, 30 jaar oud en 3 jaar samen met mijn (very soon to be) man. Eind januari is bij mij PCOS geconstateerd en de eerste afspraak bij de fertiliteitsarts was al gemaakt, maar geheel onverwacht hadden we eind februari een positieve zwangerschapstest in handen! Momenteel ben ik dan ook in blijde verwachting van ons eerste kindje, een zoontje. Verder doe ik redelijk fanatiek aan crossfit en probeer ik dit tijdens m’n zwangerschap zolang mogelijk vol te houden. Je kan mij en m’n zwangerschap volgens op instagram; @emmasarahvg