De wasbare luiers van tegenwoordig zijn met hun tijd mee gegaan. Het zijn niet meer de grote stoffen lappen, vastgezet met een veiligheidsspeld, wapperend aan ellenlange waslijnen, die veel jonge ouders nog voor ogen hebben. Ze zijn handiger in gebruik geworden en vriendelijker voor het milieu dan de veelgebruikte wegwerpluiers. Veel ouders denken er niet eens over na en grijpen direct naar de wegwerpluiers. Misschien wel onterecht. Wist je bijvoorbeeld dat het gemiddeld gezien een stuk goedkoper is om wasbare luiers te gebruiken? En dat je echt niet luiers helemaal vol met poep in je wasmachine gooit maar dat er inlegvelletjes bestaan waardoor je het meeste gewoon weg gooit? Wij geven je graag iets meer informatie over de voor en nadelen van wasware luiers en wegwerpluiers.

Wasbare luiers : wat zijn het?

Tegenwoordig zijn het handige broekjes met elastiek, klittenband op drukknoopjes die je na gebruik niet weg doet maar in de wasmachine gooit. In de broekjes zitten inleggers die de ontlasting opvangen en het vocht doorlaten. Hierdoor kun je het inlegvelletje met de ontlasting weggooien bij het verschonen en blijven billetjes langer droog. De rest stop je in de wasmachine.  Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen luiers gemaakt van (eco) katoen, bamboe of kunstvezel. Je kunt dus zelf kiezen wat je prettig vindt of lijkt. Omdat dat best lastig is om dit vooraf in te schatten, kun je vaak proefpakketten van verschillende merken wasbare luiers bestellen. Wel zo handig om het eerst even goed te testen voordat je de hele investering doet.

Wasbare luiers onhygiënisch?

Er bestaat het idee dat wasbare luiers vies zijn. dat het onhygiënisch is. Dat je de luiers eerst urenlang in het water moet leggen om de poep eruit te weken. Maar dat klopt niet. Wanneer je baby geplast of gepoept heeft, haal je het inlegvelletje eruit en gooi de rest van de luier in de wasmachine. Gewoon op 40 graden met de rest van de was bij een plasluier en alleen op 60 graden bij een poepluier of wanneer je baby ziek is.

Wasbare luiers goedkoper dan wegwerpluiers?

Er is een tijd een discussie geweest of het gebruik van wasbare luiers inderdaad wel goedkoper zou zijn. Zeker wanneer je het wassen, eventueel drogen en het wasmiddel mee zou rekenen. Milieu Centraal heeft dit uitgezocht. Wasbare luiers zijn goedkoper, hoeveel? Dat hangt af van het merk wegwerpluiers je zou gebruiken en ook van welke soort wasbare luiers je gebruikt en bijvoorbeeld welk wasmiddel, of je ze in de droger stopt en op hoeveel graden je wast.

Gemiddeld gezien geldt de volgende berekening:

Soort luierKosten (minimaal – maximaal)
Wasbare luier€830 (€490 – €1190)
Wegwerpluier€1310 (€680 – €1940)

Deze berekening gaat uit van een luierperiode van 3 jaar en 2 maanden voor 1 kindje. Wanneer je nog een tweede kindje de wasbare luiers laat gebruiken is je besparing natuurlijk nog vele malen groter. Het nadeel van wasbare luiers is dat je het bedrag in 1 keer kwijt bent aan het begin. Dat schrikt een hoop ouders af. Als je puur kijkt naar het financiële plaatje is het de investering zeker waard. Zeker wanneer je bedenkt dat kinderen met wasbare luiers gemiddeld eerder zindelijk zijn en de besparing dus nog groter is.

Wasbare luiers beter voor het milieu?

Volgens Milieucentraal is de wasbare luier nog altijd veel beter voor het milieu dan de wegwerpluier. Dus ook wanneer je de energie uitstoot, het wasmiddel en het eventueel drogen meetelt.

Gemiddeld gezien draagt een baby 5 luiers per dag. Dat is goed voor zo’n 150 luiers in de maand en dat is 22 kilo afval. Gemiddeld gezien draagt een baby in totaal 5.300 luiers. Kun je je voorstellen wat voor een berg dat is?

Wasbare luiers makkelijk?

Heel eerlijk, wanneer je echt puur naar gemak kijkt, is de wegwerpluier natuurlijk makkelijker. Je hoeft niet moeilijk te doen met wassen of met het wisselen van inleggers. Je gooit de luier na gebruik snel weg en je pakt een nieuwe. De wegwerpluiers van tegenwoordig zijn ook al een stuk makkelijker in gebruik. Bestel een paar proefpakketten van verschillende merken om te kijken welke jij het prettigste vindt, bijvoorbeeld op Bol.com.

Je hebt natuurlijk ook wel wat extra was, in de eerste 2 maanden zal dit 1,5 was per week zijn. Daarna zakt dit terug naar 1 was per week.

Wasbare luiers : welke kies je dan?

Je kunt kiezen uit een hele hoop merken en soorten wasbare luiers. Wat je prettig vindt, kun je het beste beoordelen door een proefpakketje aan te schaffen.  Je kunt kiezen op basis van:

Materiaal: Er zijn wasbare luiers van katoen, bamboe, hennep, rayon en polyester. Er zijn twee keurmerken: de eerste is de Global Organic Textile Standard, deze gaat over het gebruik van biologisch katoen. Een ander keurmerk dat voorkomt op luiers is Ökotex Standard 100, het stelt eisen op het gebied van chemicaliën zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen.

Sluiting: bedenk of probeer uit wat voor sluiting je prettig vindt. Drukknoopjes, klittenband of een elastieken broekje.

Prints: de wasbare luiers zijn er in allerlei vrolijke kleuren en prints. Niet ouderwets, maar hip dus.

Draagcomfort: er zijn wel en niet voorgevormde wasbare luiers. Check ook even of de luier waterdicht is en of het wel een ademend broekje is.

Maat: de meeste merken hebben een one size fits all. Je kunt daar de hele periode mee doen en verstelt iedere keer de maat met bijvoorbeeld knoopjes. Sommige merken hebben 2 of 3 maten. Het voordeel van die luiers is dat ze vaak iets beter passen.

Bestel bijvoorbeeld eens een proefpakket op Bol.com, vaak wordt de waarde van het proefpakket verrekend wanneer je later beslist om een volledig pakket aan te schaffen van het betreffende merk.

Tips wasbare luiers:

  • Gebruik de eerste week wegwerpluiers. Je baby heeft in de eerste week een soort stroperige poep die er moeilijk uit te wassen is (Meconium).
  • Bestel eerst een proefpakket om te kijken of je de wasbare luier wel prettig vindt. Probeer verschillende merken uit.
  • Vind je de aanschaf nog te duur in 1 keer? Overweeg om ze tweedehands te kopen. Je kunt ze uitwassen op 60 graden en ze zijn klaar voor gebruik.
  • Gebruik geen wasverzachter: baby’s kunnen daar allergisch voor zijn en het katoen neemt daardoor ook minder vocht op.
  • Wissel eventueel wasbare luiers af met wegwerpluiers wanneer ze op de opvang of creche geen wasbare luiers willen gebruiken.
  • Bekijk ook eens wat kost een baby