Het was mis, het was goed mis.

//Het was mis, het was goed mis.

Het was mis, het was goed mis.

De gynaecoloog legt rustig uit dat ik opgenomen moet worden. Ze vertelt mij daadkrachtig dat ik nog wel naar huis mag, maar alleen om mijn zorgvuldig klaargezette vluchttas te pakken. Ze vraagt of ze mijn man voor mij moet bellen. Ik schud nee. Ik kan alleen maar stamelen dat ik tijd nodig heb om te beseffen dat mijn broedtijd erop zit. Maanden heb ik mijn buik beschermd en gekoesterd. Deze broedoven was hun veilige plek waar niemand aan ze kon komen en nu moesten ze eruit? Ze kan niets meer voor mij doen. Het zit erop de tweeling mag geboren worden.

Het noodplan in werking

Eenmaal thuis zetten we samen het weken vantevoren opgestelde noodplan in gang. We bellen opa en oma en informeren de kinderen. We houden het kort en krachtig. De tweeling mag komen! Als eenmaal opa en oma arriveren, springen er vier enthousiaste kinderen door het huis. Het lijkt wel of iedereen in de gaten heeft dat er wat aan de hand is. Ik zie de buurvrouw stiekem langs de gordijnen gluren, wanneer maarten en ik de twee autostoeltjes in de auto zetten. Zou het dan eindelijk zo ver zijn? Ik zwaai en steek mijn duim op. Het is zover….

Non verbale communicatie is genoeg..

We laten opa en oma achter met vier stuiterende kinderen en vertrekken naar het ziekenhuis. In de auto kom ik langzaam tot mijn positieven. Geen slapeloze nachten meer, geen stampende pardon schoppende voetjes, geen gesjouw meer met de enorme buik. Ik mag gaan bevallen. Mijn gevoelens van onbehagen en opluchting strijden om de aandacht. Hier hebben ze mij duidelijk over geïnformeerd. Het was een risico bij tweelingen die dezelfde placenta delen. Maar nu het dan ook echt gebeurd, voelt het verschrikkelijk onwerkelijk. Hier kunnen ze je gewoonweg niet op voorbereiden.

Behendig rijdt Maarten ons naar de plek waar we opnieuw ouders worden. Mijn eerste ziekenhuis bevalling. Ons vijfde en zesde kindje. Onderweg in de auto zeggen we niet veel. Als je zolang samen bent is de communicatie voornamelijk non-verbaal. Ik kijk naar links en zie de gespannen kaak van mijn ongeruste man. Maarten ziet mijn blik en pakt mijn hand. Hij zegt niks, ik knik alleen, het komt goed.

De balzaal

Eenmaal in het ziekenhuis word ik vakkundig aan de monitor gelegd. De dames doen het goed. Er wordt gewacht op het vrijkomen van een speciale verloskamer. Dit was geen kamer dit was een balzaal. Waarom werd mij pas later duidelijk. Op dit moment wist ik nog niet dat ik onder het toeziend oog van ongeveer acht man mijn kunstje mocht vertonen. En dat past dus niet in een gewone verloskamer.

Omdat ik nog geen weeën zelf produceerde wordt er besloten een infuus aan te leggen zodat de bevalling opgewekt kan worden. Nou ben ik gewend om tijdens mijn weeën de meest onlogische klusjes te doen. Mijn man heeft menig wenkbrauw omhoog getrokken als ik weer zwaar puffend besloot nog even de was op te ruimen, bed op te maken, stofzuigen of koelkast te ontsmetten. Alles is welkom zolang ik maar niet aan de weeën hoef te denken en mijn nestje klaar is. Voor mijn man heel overzichtelijk. Zolang Anne rond rent kan hij nog rustig eigen huis en tuin kijken…..

Bij een ziekenhuisbevalling kan dat dus niet. Je lig vast aan allerlei apparatuur die absoluut niet mag verschuiven. Conclusie, je mag niet van je bed af. Plassen en poepen doe je naast je bed in een soort halve emmer waarbij de dienstdoende verloskundige in opleiding je vakkundig vasthoudt zodat je niet met het hele zooitje omvalt. De combinatie van vastgebonden liggen en niet kunnen ontspannen zorgt ervoor dat mijn bevalling niet op gang komt. In de naastgelegen verloskamers hoor ik menig vrouw in baringsnood gillen. Gevolgd door het verlossende gehuil van een baby. De moed zakt mij inmiddels in de schoenen. Ik moet verdorie nog.

Grof geschut

De volgende ochtend wordt besloten het wat grootser aan te pakken. De gynaecoloog en kinderarts zijn weer aanwezig dus we zetten grof geschut in. De dosis weeën opwekkers wordt verhoogd en we wachten af. Ik kakel vrolijk door met de verloskundige in opleiding en lig in een deuk als ik hoor dat ze mij al kent van het schoolplein. Tja, das niet zo raar. De laatste week van de zwangerschap paste ik niet meer tussen het stuur van mijn bakfiets en zadel. Dus moest ik lopend naar school. Ik kan je vertellen dat was geen fraai gezicht. Voor ik het weet, val ik stil tijdens de gesprekken. Ik kan niet meer door de weeën heen praten. Mijn man weet genoeg. Tijd om de gynaecoloog te halen.

Het circus kan beginnen

Inmiddels voel ik Baby A naar beneden zakken. Ik trek aan de dichtstbijzijnde witte jas en grom dat ze komt. Witte jas rent de kamer uit en gaat hulp halen. En wat er dan gebeurd…. Kijk, het blijft gewoon toch een beetje gênant. Dat je daar ligt met je benen wijd. Een thuisbevalling bestaat meestal uit 3 max 4 personen (als de kraamhulp optijd is. Mij nooit gelukt). Dus toen eerst de verpleegkundige binnenkwam, gevolgd door nog een verpleegkundige, de gynaecoloog, arts-assistent de verloskundige in opleiding en er ook nog een echo apparaat werd binnen gebracht, moest ik wel even slikken. Het circus was binnen de voorstelling kon beginnen.

De geboorte van 2 prinsesjes

Baby A was een sterrenkijker. Dan ligt je baby met z’n gezicht richting je buik. Ik wil niemand bang maken, maar prettig was het niet. Normaal pers ik mijn kinderen met gemak na twee a drie persweeën eruit maar deze dame gaf niet mee. Toen ze dan uiteindelijk op mijn buik gelegd werd was de opluchting enorm. Lang heb ik niet kunnen genieten, want nummer twee kwam eraan. Saar werd in de couveuse gelegd. Ik had nog een klus te klaren!

Baby B lag in een stuit. Billen eerst. Het bed werd omgetoverd in een andere positie en de volgende bevalling kon beginnen. In eerst instantie weigerde ik. Dit ging ik dus gewoon niet doen. Gooi mij maar van het dak af, vraag maar aan iemand anders, ik ga naar huis! De gynaecoloog vond dat geen optie. Er zat niks anders op. Ik moest.

Bij een normale bevalling begeleid de verloskundige het hoofd en maakt de baby een draai. Bij een stuitbevalling mag niemand de baby aanraken totdat de billen zijn geboren. Want zodra baby’s huidcontact voelen gaan ze ademhalen en aangezien mevrouw op dat moment nog in mijn geboortekanaal zit met haar hoofd, mag dat dus niet.

Vervolgens zet 5 man drie stappen naar achteren en moedigt mij aan om te gaan persen. Ik zie voor mij wat gespannen gezichten, achteraf hoor ik dat, omdat mijn vruchtzak intact is en niemand natte Crocs wil, het heel normaal is tijdens een stuitbevalling dat men een aantal stappen naar achter doet.

Met op de achtergrond het gekrijs van Saar, pers ik op twee zachte billetjes. Acht minuten na haar zus wordt Suus geboren. Het is officieel ik ben moeder van een tweeling. Laat het feest maar beginnen!

De verpleegkundige haalt Saar uit de couveuse en legt haar terug in mijn armen. Acht hele minuten van elkaar gescheiden. En nu liggen ze weer samen. Mijn prinsesjes Saar en Suus.

Morgen doe ik het weer!

De afgelopen 36 weken stonden in het teken van blijdschap, verbazing en angst. De positieve zwangerschapstest, De negenweken echo waar we ontdekte dat er niet één maar twee baby’s kwamen, de eindeloze controles en echo’s in het ziekenhuis, de slapeloze nachten, de pijn, de vermoeidheid. Ik ben het vergeten. Morgen doe ik het weer!

Ook hier heeft Annemarie een mooi filmpje van gemaakt:

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2018-02-25T16:19:55+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen