Er is geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer je met de zindelijkheidstraining van je peuter start. Het juiste moment verschilt namelijk per kind. Hoe weet je dan wel of je kindje eraan toe is? Jij bent dit misschien namelijk al lang, maar wanneer je kindje dit nog niet is, kun je hoog en laag springen, er gebeurt niets. Ja, dat jij alleen maar langer de rommel op loopt te ruimen. Om je een beetje een idee te geven qua tijdslijnen, in België gaan kindjes met 2,5 jaar naar school. Dan moeten ze officieel zindelijk zijn (af en toe een ongelukje mag nog wel). Wat zijn de signalen dat je kindje klaar is voor de zindelijkheidstraining?

Is je kindje fysiek in staat om zindelijk te worden? 

Kan het überhaupt? Het is namelijk niet alleen een kwestie van willen. Je kindje moet lichamelijk in staat zijn om de ontlasting op te houden. De blaas moet bijvoorbeeld voldoende groot zijn en de sluitspier moet goed ontwikkeld zijn om het zelf te kunnen controleren. De zenuwbanen moeten aandrang voelen, in de eerste jaren is dit een reflex en wordt er niets bewust gedaan. En last but not least, je kindje moet goed en zelfstandig kunnen zitten. Je kunt letten op de volgende signalen:

  • De luier blijft steeds vaker twee uur droog
  • Wordt je kindje nog weleens overvallen door de ontlasting?

Start liever iets later dan wanneer je kindje er nog niet aan toe is. Dit voelt namelijk als falen voor je peuter. Iets waar ze zeer gevoelig voor zijn en niet bevorderlijk is voor de tweede poging.

Zindelijkheidstraining: heeft je kindje er ook zin in?

Hoe weet je dan of je kindje er ook “zin in heeft”? Dat kun je afleiden aan het tonen van wel of geen interesse in het (jouw) toiletbezoek. Gaat je peuter je nadoen? Pakt een kindje een pop en zet het op het potje. Gaat het plasgeluiden nadoen?

Zindelijkheidstraining: wanneer start je dan?

Pak een moment wanneer er verder geen grote gebeurtenissen op de agenda staan. Kijk daarbij ook even naar je eigen energiepijl. Ligt dat ver onder nul, wacht dan gewoon even. Spreek met iedereen die voor je kindje zorgt hetzelfde start moment af. Realiseer je dat het zindelijk worden met vallen en opstaan gebeurt. Ongelukjes blijven er voorlopig nog wel even bijhoren. Zeker bij spannende momenten. Denk aan een nieuwe school of iets anders waar de aandacht even door wordt opgeslokt. Wordt dan ook niet boos, het is normaal gedrag en stel je dus ook begripvol op.