Bij het woord ‘gezin’ denken de meeste mensen aan twee kinderen. Het is ook het beeld dat we bijvoorbeeld in reclames voorgeschoteld krijgen. We gaan er zo gemakkelijk vanuit dat die tweede er ook wel komt, dat we vaak denken dat een gezin met 1 kind een keuze is. Sommige stellen kiezen bewust voor één kind, maar het komt ook regelmatig voor dat die tweede heel welkom is, maar toch niet komt.

Één kind is niet voor iedereen een keuze

Soms is dat omdat je niet meer zwanger mág worden vanwege ernstige gezondheidsproblemen die je hebt overgehouden aan de zwangerschap en bevalling van je eerste kind, dan heb je geen keuze meer. Of je ‘kiest’ er zelf voor omdat je bijvoorbeeld een ernstige postnatale depressie hebt gehad, of dat je de hele zwangerschap zó ziek bent geweest dat je het niet nog een keer aandurft. Misschien is de eerste wel geboren na een vruchtbaarheidstraject en wil of kun je dat geen tweede keer doormaken. Of misschien lukt het niet nog een keer, ook niet met behandelingen. Want ook mét vruchtbaarheidsbehandelingen is de uitkomst onzeker. En het gebeurt ook dat de eerste zwangerschap ‘gewoon’ is gelukt en het daarna niet meer lukt zonder hulp. Of dat je na een eerste zwangerschap keer op keer een miskraam krijgt en je wens voor een tweede onvervuld blijft.

Steeds weer confrontaties

In een wereld waarin 2 kinderen de norm lijken te zijn, word je steeds weer geconfronteerd met jouw gemis. De argeloze vraag wanneer bij jullie de tweede komt, vrienden en familieleden die wél gemakkelijk een tweede krijgen, reclames op tv met gelukkige gezinnetjes. En ook klasgenootjes van je kind die een broertje of zusje krijgen en je kind dat vraagt wanneer hij of zij nu een broertje of zusje krijgt… Het zijn allemaal momenten die jou pijn doen. Jouw kind krijgt geen broertje of zusje, hoe graag je dat ook zou willen.

Wees blij dat je er al één hebt

Als je wens voor een tweede onvervuld blijft, heb je daar verdriet van. En je zal de eerste niet zijn die van haar omgeving te horen krijgt dat je blij moet zijn dat je er al één hebt. En natuurlijk ben je dat, maar er is óók pijn van je gemis. Er is ook die lege plek. Want die tweede was ook heel welkom geweest…

Secundaire kinderloosheid?

Vaak wordt dit secundaire kinderloosheid genoemd, ik noem het liever een onvervulde tweede kinderwens. Het etiketje kinderloosheid voelt voor mij persoonlijk niet passend. Je hebt immers wel een kind [waar je dus echt wel blij mee bent]. Door jezelf als secundair kinderloos te zien maak je het onderdeel van je identiteit. En je bent meer dan alleen die lege plek.

Lees ook mijn andere artikelen:

Irene Otto

Irene Otto helpt in haar praktijk vrouwen die een miskraam (of meerdere) hebben gehad of ervoor hebben moeten kiezen om de zwangerschap af te breken, om die ervaring te helen. Ze helpt je anders omgaan met je emoties zodat je op een positieve manier weer vooruit kunt in je leven, als een versie 2.0 van jezelf.

Op www.praktijkjanna.nl lees je meer over haar persoonlijke manier van begeleiden.