Van gebrabbel tot praten. Taalontwikkeling. Gaat het dan alleen om het zeggen van woordjes of ook om de manier waarop jouw kind de woorden zegt? En wanneer gaat jouw kind dan praten? Taalontwikkeling klinkt misschien streng, maar eigenlijk is het een heel natuurlijk proces. Je kindje begint met brabbelen, dan komen er woordjes en uiteindelijk maakt het zinnetjes. Dat klinkt eigenlijk heel logisch, toch? Maar wat is dat nu eigenlijk, taal?

Taal is toch dat vak wat kinderen op de basisschool krijgen? Dat klopt deels, maar taal is nog zoveel meer. Taal is ook praten. Nou ja, eigenlijk meer dan alleen maar praten. Het is ook begrijpen wat de ander zegt en later ook lezen en schrijven. Communicatie, dat is eigenlijk een veel mooier en begrijpelijker woord voor taal. We maken onze boodschap immers helemaal niet alleen maar duidelijk met woorden. Non-verbale communicatie is zeker zo belangrijk. Zeker bij een baby, die kan (in het begin) alleen maar communiceren met non-verbale communicatie. Hoe leert mijn kind zoiets dan? hoor ik je zeggen. Nou, zoals ik al zei, eigenlijk is het een heel natuurlijk proces. Althans normaal gesproken.

Wanneer begint je baby met praten?

Het leren van deze taal begint namelijk al heel vroeg, beter gezegd meteen na de geboorte. Ook al praat jouw kind dan nog niet met woorden, non-verbaal maakt jouw baby je al een heleboel duidelijk. Je kunt bijvoorbeeld aan de manier van huilen horen hoe jouw baby zich voelt. In deze fase kun je als ouder al veel doen om de taalontwikkeling van het kind te stimuleren. Praat tegen jouw kind, benoem de dingen/mensen die je ziet, vertel wat jullie aan het doen zijn of wat je nog gaat doen, zing liedjes of speel geluidspelletjes waarbij je om de beurt een geluidje maakt. Zo bied je geheel spelenderwijs al een heleboel taal aan.

Vanaf ongeveer  6 maanden begint jouw baby te brabbelen. Het begin van de verbale communicatie is gemaakt! Je kunt hierbij al heerlijk samen brabbelgesprekjes voeren. Vanaf een maand of 8 wordt dit “brabbelen” doelgerichter; jouw baby probeert daarmee reacties van jou uit te lokken of iets gedaan te krijgen. Hierbij zal je ook nog steeds veel non verbale communicatie zien, zoals wijzen of zwaaien.

Rond het 1e jaar komen vaak de eerste woordjes. Let er wel op, dit verschilt enorm per kind. Het ene kind is daarmee wat vroeger dan het andere. Als jouw kind met 15 maanden de eerste woordjes nog niet gezegd heeft, hoef je je niet meteen zorgen te maken hoor! Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.
De taal begint eerst met losse woordjes, die nog worden ondersteund met gebaren en geluiden. Je zult hierbij merken dat het kind vooral nuttige woorden (papa, mama, eten, nee, die) uit kiest. Deze woorden kan jouw kind vaak gebruiken en voor veel situaties inzetten. Je zult zien dat als er eenmaal woorden beginnen te komen, dat het ook heel hard kan gaan. Zo kan jouw kind tot wel 10 woorden per week bijleren. Het kind gaat dan ook leren dat hij meerdere woorden achter elkaar kan zeggen, om de boodschap nog beter duidelijk te maken. Zo ontstaan de eerste korte zinnetjes. Dit begint met 2 woordjes achter elkaar en naarmate jouw kind ouder wordt, worden deze zinnetjes ook langer.
Vanaf een jaar of 2 kun je ongeveer de helft van wat jouw kind zegt verstaan. Het is steeds beter mogelijk om korte gesprekjes te voeren.

Wat als jouw kindje nog niet zo snel kan praten?

Nou kan het natuurlijk zijn dat jouw kind zich niet zo ontwikkelt zoals hierboven beschreven staat en dat jouw kind met 2 jaar nog maar een paar woordjes gebruikt. Schrik niet, dit betekent niet dat er iets gruwelijk mis is met jou of jouw kind. Taal is immers de moeilijkste vaardigheid die een mens beheerst. Het komt vaker voor dat die taalontwikkeling moeizamer verloopt. Als je je erge zorgen maakt, geeft dit dan aan op het consultatiebureau. Zij kunnen je helpen bij het zoeken naar de juiste hulp. Wil je thuis toch al meer doen of misschien wil je weten of er al extra hulp van bijvoorbeeld een logopedist nodig is? Ga dan naar www.kindentaal.nl en vul de SNEL-test in. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met een logopedist in jouw buurt om informatie op te vragen.

Lees ook ons andere artikel:

Help! Mijn kind moet naar logopedie!

Maar ik versta mijn kind, dat is toch voldoende?

Logopedie Talk 2 Me
LogopedieTalk2Me

Logopedie Talk 2 Me

De praktijk heeft een team van 4 enthousiaste en kundige logopedisten. Kinderen en volwassenen kunnen bij ons terecht wanneer er problemen zijn in de spraak, de taal, de stem, het gehoor en/of het slikken. Daarnaast behandelen wij ook kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking en zijn wij gespecialiseerd in problemen in de prikkelverwerking bij kinderen.