Na de punten over het herstel na je bevalling en de borstvoeding kom ik nu bij het derde “Waaromwistikdatniet?!?!” punt. Nachtenlang wakker liggen: 

Haha, je denkt nu zeker dat ik ga beginnen over het (niet) slapen van de baby? Nee joh, daar word je tijdens je zwangerschap vaak genoeg aan herinnerd door anderen met prachtige cliché-opmerkingen zoals “Geniet nog maar even van je nachtrust, straks kan het niet meer!”Alsof slapen in het derde trimester nog een feestje te noemen is?

Slapen wanneer de baby slaapt?

Nee, waar ik op doel is het ‘slapen wanneer de baby slaapt’. Want ook al lijkt het soms onmogelijk; uiteindelijk valt zo’n kleintje echt in slaap. Maar nu jij, als kersverse bezorgde moeder, hoe slaap jij? 

Ik was er niet zo goed in. 

Vanaf het moment dat ik ons meisje in mijn armen hield, werd ik naast liefde ook direct overspoeld door angst. Angst dat dit prachtige mensje iets zou kunnen overkomen en dat ik er dus alles aan moet doen om haar te beschermen.

Hoe dit verband staat tot het slapen? Ik durfde niet meer te slapen uit angst dat er iets zou gebeuren met mijn baby wanneer ik sliep.

Pasgeboren baby’s hebben nog geen hele stevige luchtpijp wat ervoor zorgt dat veel baby’s, met name in hun slaap, klinken als een Gremlin in een karaokebar. Bij ieder piepje, zuchtje, of kreuntje zat ik dan ook recht overeind in bed en wist ik niet hoe snel ik moest checken of mijn baby ‘het nog wel deed’. Ontzettend vermoeiend maar gelukkig kreeg ik langzaamaan steeds meer vertrouwen in dat ze het echt wel zou blijven doen. In plaats daarvan kwamen weer de andere zorgen en gedachtes.

Angst

Zie het als een levenslang souvenir wat je krijgt wanneer je moeder wordt: Genoeg zorgen en (irreële) angsten waarmee je jezelf nachtenlang wakker kan houden. Uiteindelijk leer je wel weer hoe daarmee te slapen maar bij mij duurde dat even (oké, een jaar).

Angst samen met punten over het herstel na de bevalling en de borstvoeding waren voor mij toch wel dé dingen waar ik flink door werd overdonderd tijdens mijn kraamweken. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen.

Ik denk nu in ieder geval meer te weten wat ik kan verwachten tijdens de kraamweken met ons tweede kindje. Of deze veronderstelling weer net zo naïef is als alles wat ik allemaal wel niet tijdens mijn eerste zwangerschap dacht, kom ik over een paar weken op terug ;)!

Lees ook mijn andere artikelen:

Renée

Hi, ik ben Renée (28) verliefd op Yaël (31) en trotse moeder van Eva (2). Deze zomer verwachten wij ons tweede kindje.

Ik ben een moeder die, net als vele moeders, ook maar wat doet en eigenlijk alleen kijkt naar wat goed voelt voor ons gezin. 

Onbewust kan ik door de ‘ikdoeookmaarwat’-keuzes die ik gemaakt heb als ouder inmiddels voor sommige mensen in de categorie ‘hippie-moeder’ vallen: 

Lang borstvoeding geven? Draagdoeken? Co-sleeping? Rapley? Een lama als huisdier?: Ik kan het allemaal afvinken, op dat laatste na.

Als moeder probeer ik alle ballen hoog te houden die werk, gezin, mijn relatie, peuterdriftbuien en het proberen te onderhouden van een sociaal leven met zich meebrengen. Over alle ervaringen die ik opdoe met het moederschap schrijf ik op zowel Zwangerschapsloket als op mijn instagram: www.instagram.com/mommy.of.eva

Ik ben altijd heel benieuwd naar ervaringen en meningen van andere ouders, laat dan ook gerust een comment of bericht achter.