Dat baby’s spugen is de normaalste zaak van de wereld. Het is iets anders dan overgeven. Het wordt ook wel een mondje terug geven genoemd. Maar wat is dat dan normaal? Want soms lijkt het best veel dat er terugkomt. Gelukkig is er over het algemeen niets aan de hand. En tot hoe lang loop je dan met die witte plekken op je schouder? Wat is de oorzaak van het spugen en wanneer moet je wel even langs de huisarts?

Spugen of overgeven?

Een baby spuugt de eerste zes maanden geregeld. Hoeveel verschilt per baby. De ene baby spuugt na iedere voeding, de ander af en toe. Spugen gebeurt in kleine hoeveelheden. Het is vaak maar een paar theelepels, minder dan 30 gram. Er zit ook niet veel kracht achter. Het lijkt een beetje op een boertje. Wanneer een baby overgeeft, gebeurt dit met veel kracht en gaat dit vaak in grotere hoeveelheden.

Spugen baby: oorzaken

Het teruggeven van de melk door je baby kan verschillende oorzaken hebben. Zo is de sluitspier tussen de maag en de slokdarm nog niet voldoende ontwikkeld waardoor de melk makkelijk terugvloeit (Reflux).

Ook kan het goed zijn dat je baby letterlijk te veel melk heeft gedronken voor de grootte van de maag. Een baby heeft namelijk een hele kleine maag. Deze groeit langzaam mee. Zo heeft je baby wanneer het geboren wordt een maag ter grootte van een knikker. Dan geef je al snel te veel melk en komt het dus logischerwijs terug.

Wanneer je flesvoeding geeft, kan het zijn dat je baby intolerant is voor het gebruikte merk. Overleg, wanneer je dit vermoed, met de kraamzorg, verloskundige of Jeugdzorg wat ze aan kunnen raden.

Wanneer je borstvoeding geeft, kan het zijn dat jij iets gegeten of gedronken hebt, dat niet lekker valt bij je baby.  Zo kan dit het geval zijn wanneer je veel koffie drinkt. Wanneer het structureel is, overleg je even met de verloskundige of lactatiekundige voordat je dingen uit je menu gaat schrappen.

Spugen baby: wat kun je doen?

Ook al gaat het bij de meeste baby’s met de tijd vanzelf over en is het vaak niets ernstigs, kun je toch een paar dingen doen om het spugen te verminderen. Laat je baby na de voeding zo’n 15 minuten op je schouder rusten (de positie waarin je je baby ook laat boeren).  Geef je baby minder voeding per keer, maar verhoog het aantal keren dat je geeft, zodat je baby in totaal wel dezelfde hoeveelheid binnenkrijgt. Wanneer je flesvoeding (kunstvoeding) geeft, kun je overwegen om van merk te wisselen. Overleg dit wel even met je verloskundige of kraamhulp. Zij hebben vaak een advies over welke voeding je dan wel kunt gebruiken.

Spugen baby: tot wanneer?

Gemiddeld loop je ongeveer 6 maanden met witte plekken op je schouder. Ook dit is een gemiddelde, het kan dus best zijn dat het bij jou iets langer of korter is. Het spugen neemt geleidelijk af.

Spugen: wanneer bel je de huisarts?

Je neemt contact op met je verloskundige of huisarts wanneer je baby na iedere voeding fors spuugt, je baby achterblijft in groei, wanneer er bloed of groene substantie bij zit. Ook wanneer je merkt dat je baby last heeft van het teruggeven. Het kan dan zijn dat het melkzuur de slokdarm irriteert. Dit is natuurlijk niet prettig voor je baby. De huisarts kan dan een medicijn voorschijven.