Een Pedagoge? Daar ga je toch alleen naartoe wanneer je echt hele grote problemen hebt met je kind? Niets is minder waar, een Pedagoge kan je juist bij dagelijkse ogenschijnlijk kleine problemen helpen die wel een groot effect kunnen hebben op de sfeer in huis. Denk bijvoorbeeld aan

  • Mijn kind komt ’s-nachts steeds uit bed (en wil dan bij mij in bed slapen)
  • Mijn kind eet niet. Iedere dag is het weer een strijd tijdens de avondmaaltijd
  • Mijn kind luistert slecht als ik instructies geef
  • Mijn kind heeft regelmatig last van driftbuien. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Problemen tijdig aanpakken

Wanneer bovenstaande problemen niet (tijdig) aangepakt worden, kan dat voor veel stress, frustratie, strijd en vermoeidheid zorgen binnen een gezin. Vaak denken ouders dat dit gewoon bij de opvoeding hoort en laten het dus maar zo. Of ze hopen dat het een fase is die vanzelf weer over gaat. Ten eerste gaan dit soort dingen meestal niet vanzelf over, het verergert vaak alleen maar en hoe lang houd je al die strijd en slaaptekort vol?

Bewust worden van je handelen als ouder

Naast hardlopen, gezellige diners met vrienden en een goede fles wijn, houd ik vooral heel erg van mijn werk. Want wat is het gaaf om met ouders aan de slag te gaan, ze te ondersteunen bij de dagelijkse opvoedproblemen, de welbekende ‘kwartjes te zien vallen’ als ze zich bewust worden van hun handelen en wat het effect daarvan is op de kinderen en er uiteindelijk weer rust ontstaat binnen het gezin, omdat we de problemen samen aangepakt hebben.

Profiteren van mijn kennis

Uitspraken als: ‘je bent mijn reddende engel” of “ik ben je eeuwig dankbaar”, komen regelmatig voorbij. Maar het enige dat ik doe is ouders de juiste tools aanreiken, bewust laten worden van hun eigen handelen en gedrag en opvoeden (weer) positief maken.

En het zou zo fijn zijn als veel meer ouders hiervan kunnen profiteren. Want opvoeden is niet altijd leuk en soms gewoon heel lastig en frustrerend en vermoeiend. Daarom blog ik graag over de belevenissen met mijn kinderen, geef ik een kijkje in ons gezinsleven, waar ik mijn kinderen ook wel eens achter het behang kan plakken, geef ik opvoedtips, haak ik in op de actualiteit rondom pedagogiek, opvoeding en kind en deel ik graag mijn kennis en visie hierover.

Opvoeden is niet makkelijk

Als (aankomend) vader of moeder heb je vast veel vragen over je kind en ook te maken met de lastige dingen binnen de opvoeding. Dus hoe fijn is het dan wanneer je opvoedtips krijgt, nieuws over de ontwikkeling van kinderen kan lezen, al je vragen kan stellen en een Pedagoge kennis met je deelt over wat wel en nu juist niet werkt bij een bepaalde opvoedaanpak?

Lees ook mijn artikel:

Joyce Vlamings

Mijn naam is Joyce Vlamings, 45 jaar en samen met mijn vriend Floris en onze kindjes; Mijntje (8 jaar) en Pepijn (6 jaar), wonen wij in het mooie en gezellige Den-bosch. Naast moeder ben ik Pedagoge met als specialisatie; pedagogische advisering. Ik heb mijn eigen Pedagogisch adviesbureau Joyeux.

Dat betekent dat ik mij bezig houd met ouders van kinderen in de leeftijd van 0-8 jaar, die vragen hebben over en vastlopen bij de dagelijkse opvoedproblemen. Denk hierbij o.a. aan:

  • Mijn kind komt ’s-nachts steeds uit bed (en wil dan bij mij in bed slapen)
  • Mijn kind eet niet. Iedere dag is het weer een strijd tijdens de avondmaaltijd
  • Mijn kind luistert slecht als ik instructies geef
  • Mijn kind heeft regelmatig last van driftbuien. Hoe kan ik hiermee omgaan?