Voorlezen is iets wat veel ouders weleens doen. ’s Avonds voor het slapen gaan nog even een verhaaltje voorlezen. Maar er is niet iedere dag tijd om voor te lezen, want we hebben het allemaal druk met werk, het huishouden, de kinderen, vrienden, familie, noem het maar op en we zijn ook allemaal aan het einde van de dag moe en stiekem blij als de kinderen in bed liggen. Bovendien, het is toch niet erg als we niet iedere dag een verhaaltje voorlezen? Morgen weer een dag..
Maar eigenlijk is het wel degelijk belangrijk om iedere dag voor te lezen.
Het draagt namelijk bij aan de spraak- en taalontwikkeling van de kinderen. Ze leren door voorlezen ongemerkt veel nieuwe woorden en situaties en ze maken kennis met dingen waarover ze verder kunnen fantaseren. Ook verwerken kinderen op deze manier gebeurtenissen en kunnen ze erover praten met jou als ouder.
Daarnaast leren ze de ‘grote wereld’ om hen heen ontdekken en komen er nieuwe ideeën en emoties voorbij. Ook leren kinderen zo dat lezen leuk is en raken ze gemotiveerd om zelf te leren lezen.
Maar…
Oké, ik vind het best leuk om eens een verhaaltje voor te lezen, maar mijn kind wil steeds hetzelfde boek lezen. Als ik een ander boek aanbiedt, wil hij/zij dit niet lezen. En eerlijk gezegd vind ik het voorlezen ook best wel saai. Het is alleen maar eenrichtingsverkeer, mijn kind kan namelijk toch niet stil zitten en geconcentreerd naar het verhaal luisteren.
Wat kun je doen om het voorlezen leuk te maken?
Om het voorlezen leuk te maken voor je kind als voor jezelf als ouder, kun je veel meer doen dan alleen lezen wat er staat. Op die manier wordt het voorlezen niet alleen leuker, maar stimuleer je ook meer de ontwikkeling van je kind, 2 vliegen in 1 klap!
- Kies samen een boek, zodat je een boek te pakken hebt die op dat moment de interesse van je kind wekt.
- Begin bij de voorkant. In plaats van het boek meteen open te slaan en te beginnen met lezen; kijk eerst eens naar de voorkant, praat samen over wat je ziet en wijs aan wat je ziet. Voorspel samen waar het verhaal over gaat en laat je fantasie op de vrije loop. Stel vragen als: ‘Waar denk jij dat het verhaal over zal gaan?’, ‘Wat denk jij dat er gaat gebeuren?’
- Geef je kind een opdracht. Laat hem/haat tijdens het lezen woorden aanvullen, kleuren aanwijzen, enz.
- Maak het levendig. Door gebruik te maken van intonatie en stemmetjes en daag je kind uit om hieraan mee te doen. Bedenk bijvoorbeeld samen een passende stem bij een van de karakters uit het boek.
- Laat je kind zelf vertellen. Over bijvoorbeeld de plaatjes in het boek. Je kunt helpen met allerlei vragen, zoals: ‘Wat zie je?’, ‘Wat zou er gaan gebeuren?’, ‘Heb jij dat ook weleens gezien of meegemaakt?’
- Herhaal hetzelfde boek regelmatig. Op deze manier herhaal je woorden en zinnen, waardoor je kind deze taal ook zelf kan gaan begrijpen en gebruiken. Daarnaast is de herkenning prettig en zal je kind steeds meer zelf kunnen gaan vertellen over het boek.
Kortom, wees niet bang om meer te doen dan alleen de tekst uit het boek te lezen. Maak het zo gek als je zelf wil, voorlezen is leuk! Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou.
Het draagt bij aan de spraak en taal van je kind, het is gezellig, rustgevend en het geeft geborgenheid. Allemaal belangrijk in de ontwikkeling.
Kijk voor meer informatie en tips op www.kindentaal.nl
Hi! Ik ben Sophie Menting, 27 jaar, logopedist en praktijkhouder van Logopedie Sophie.
Logopedie Sophie is een allround logopediepraktijk in Etten-Leur voor kinderen en volwassenen met problemen op het gebied van spraak, taal, stem, gehoor, slikken, lezen en spellen en prikkelverwerking. Meer informatie is te vinden op de website: logopediesophie.nl
Je kunt Logopedie Sophie ook volgen op Facebook en Instagram.