Wat is het voedingsschema voor een baby van 6 maanden? Vanaf 6 maanden verandert er namelijk een hele hoop in het voedingspatroon van je baby. Je baby gaat al naar het “grote mensen” patroon van 3 grote maaltijden en 3 tussendoortjes. Naar 6 eetmomenten dus vanaf 6 maanden. Dat is makkelijk te onthouden, maar even omschakelen dus!

Je kunt vanaf 4 maanden al starten met het geven van kleine beetjes vast voedsel, vanaf 6 maanden heeft je baby de oefenhapjes ook echt nodig. Langzaam ga je de melkvoedingen vervangen door de maaltijden, Het duurt gemiddeld ongeveer een week om een maaltijd zo groot te maken dat je de fles- of borstvoeding achterwege kunt laten. Rond de eerste verjaardag eet je baby met de pot mee.

Voedingsschema baby 6 maanden

Het ontbijt, de lunch en het avondeten zijn de hoofdmaaltijden. Daarnaast heb je nog een paar tussendoortjes. Eigenlijk net zoals een gezond eetpatroon voor ons volwassenen. De tijden zijn indicatief en er als voorbeeld bijgezet.

Ontbijt: 7-8 uur

Borstvoeding of 150- 180 ml opvolgmelk (eventueel met 2 à 3 lepels rijstebloem). Plus kleine stukjes lichtbruin brood met margarine.

Tussendoortje: 9-10 uur

Fruithapje.

Lunch: 11 – 12 uur

Paar stukjes lichtbruin brood met margarine plus borstvoeding of 150- 180 ml opvolgmelk.

Tussendoortje: 15 – 16 uur

borstvoeding of 150 – 180 ml borst- of flesvoeding

Avondeten:17 – 18 uur

200 gram eten, waarvan 100 gram groenten, 80 gram aardappelen (rijst of pasta) en 20 gram vlees, vis of ei. +borstvoeding of 100 ml opvolgmelk

Laatste voeding: 19 – 20 uur

Borstvoeding of 150- 180 ml opvolgmelk (eventueel met 2 of 3 schepjes rijstebloem)

Geef ook iedere dag de Vitamine D druppels (zie dosering op het flesje) voor de opbouw van botten en tanden. Geef op het brood ook zeker margarine, niet alleen omdat het dan niet zo droog is, je baby heeft deze vetten nodig.

Bron: Voedingscentrum.nl

Meer weten over de eerste hapjes en waar je aan moet denken? Bekijk dan zeker ook: