Wanneer je een baby krijgt staat vitamine K zeker op je baby uitzetlijst. Maar weet je ook wat het is en waarom het zo belangrijk is?

Vitamine K baby : waarom is het belangrijk?

Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Bij een gebrek aan vitamine K kun je bij een eenvoudig wondje dus grote bloedingen krijgen. Het bloeden stopt dan niet uit zichzelf.

Vitamine K zit in eten en drinken als fruit, melk en bladgroenten eieren en vlees. Maar het wordt daarnaast ook zelf aangemaakt door darmbacteriën in ons lichaam. Baby’s worden geboren met een tekort aan vitamine K omdat de placenta dit niet voldoende doorgeeft én omdat baby’s dit zelf nog niet aanmaken. Zij beschikken nog niet over deze darmbacteriën.

Vitamine K baby: hoeveel geef je?

Na de geboorte geeft de verloskundige direct vitamine K aan je baby. Dit is voldoende voor de eerste week. Hoeveel vitamine K je vanaf dag 8 gaat geven is  afhankelijk van welke voeding je geeft aan je baby en de leeftijd van je baby. Je baby heeft 150 microgram per dag nodig. Kijk altijd op de bijsluiter van het flesje om de juiste hoeveelheid druppels te geven.

Geef je borstvoeding?

Dan geef je iedere dag extra vitamine K druppels. Hoeveel staat op de bijsluiter van het door jou gekochte flesje druppels.

Geef je flesvoeding?

Dan is het afhankelijk van de hoeveelheid flesvoeding. Geef je minder dan 500 ml per dag, dan geef je nog wel extra vitamine K druppels. Geef je meer dan 500 ml, dan krijgt je baby voldoende vitamine K binnen door de voeding.

Vitamine K baby : hoe lang moet je dit geven?

Vanaf 3 maanden (vanaf 13 weken) maakt je baby zelf Vitamine K aan. Tot die tijd zorg je dus dat je baby voldoende vitamine K binnenkrijgt door de flesvoeding (minimaal 500ml/ dag) of door het geven van de extra druppels.

Hoe kun je dit het beste geven aan je baby?

Je hebt een aantal mogelijkheden. Met een lepel of met een pipetje. Of je mengt het met de voeding. Het nadeel van het mengen is dat je nooit zeker weet of het ook daadwerkelijk allemaal opgegeten wordt. En je dus niet zeker bent dat je baby de benodigde hoeveelheid vitamine K binnenkrijgt. Ook mengt de variant op oliebasis niet goed met melk. Meng je het met de voeding? Zorg dan dat je de druppels pas toevoegt na het opwarmen, anders gaan de vitaminen verloren.

Vitamine K vergeten te geven?

Dit is niet erg. Geef de extra druppels alsnog op het moment dat je erachter komt. Ook als dat pas een dag later is. Je kunt je baby namelijk niet te veel geven. Een dubbele dosis is dus niet erg. Er geldt geen maximale aanbevolen hoeveelheid. Wel is het natuurlijk beter om het dagelijks te geven. Geef je baby de druppels op een vast tijdstip, bijvoorbeeld bij de avondfles. Wanneer je een bepaalde routine aanleert, is de kans ook minder groot dat je het vergeet. Je kunt eventueel ook nog een dagelijkse herinnering in je telefoon zetten.

Vitamine K baby: waar kun je dit kopen?

Dit kun je bij iedere (online) drogist of apotheek kopen. Tegenwoordig ook bij sommige supermarkten.

Vitamine K baby: welke kopen?

Er zijn flesjes op oliebasis en op waterbasis. Het verschil zit hem in de smaak. Aan de flesjes op waterbasis is suiker toegevoegd, deze smaken naar anijs of zijn iets zoeter van smaak. Wil je geen toevoegingen? Dan kies je voor een flesje op oliebasis, deze zijn neutraal van smaak.