Heb je een keizersnede gehad? Ben jij al op de hoogte van Medical Taping van het litteken? Fysiotherapeute Hanne de Vliegere – Beckers vertelt je graag meer over dit onderwerp.

Het grootste gedeelte  van de baby’s komt via een natuurlijke bevalling ter wereld. Zo’n 14 tot 20% van de vrouwen bevalt via een keizersnede. Het herstel na een keizersnede duurt gemiddeld een stuk langer dan van een natuurlijke bevalling zonder complicaties. Tot 6 weken na de bevalling moet je het rustiger aan doen. De hechtingen worden vaak na een week verwijderd, je kunt echter nog wel langer last hebben van de pijn in je buik. Naast pijnstillers bestaat er Medical Taping van het litteken om de pijn te verlichten.

Pijn na een keizersnede: wat is Medical Taping?

Medical taping is een speciale manier van tapen met een elastische katoenen tape. De tape heeft een anti-allergische lijm laag die in een speciaal patroon is aangebracht zodat deze goed ventileert. De tape is 140% rekbaar wat overeenkomt met de huid. Ook de dikte en het gewicht zijn vergelijkbaar met de huid. Je creëert eigenlijk een soort tweede huid.

Door de tape op verschillende manieren aan te brengen bereik je verschillende effecten.

Waarvoor gebruik je Medical Taping?

De belangrijkste effecten die je met de tape kunt bereiken zijn:

  • Pijndemping
  • Drukvermindering
  • Circulatieverbetering
  • Tonusregulatie (spierspanning)
  • Sturing gewrichten

Wat zijn de resultaten van medical taping bij een keizersnede?

Zelf tape ik vooral veel mensen met te hoge spierspanning en met pijnklachten. Doordat de spierspanning verminderd kunnen mensen “vrijer” bewegen en verminderen de pijnklachten tijdens en/of na bewegen.

Klachten op basis van Lymfe problemen (problemen in vochthuishouding) zijn erg goed te ondersteunen met tape en ook klachten door (verkleefde) littekens nemen in veel gevallen af.

Het intapen na een keizersnede is omstreden. Hoe denk jij hierover?

Ik vind dat zo lang mensen er baat bij hebben moet je het doen. Het placebo effect is ook een fenomeen maar als het helpt, helpt het, toch?!

Vanaf welk moment kun je het litteken na een keizersnede gaan intapen?

Vanaf het moment dat de wond volledig dicht is en er verklevingen of last lijkt te zijn. Je moet het lichaam eerst zelf de kans geven te herstellen. Niet ieder litteken heeft het nodig om getapet te worden. Ieder mens is verschillend en het herstel van de huid dus ook.

Hoe vaak en hoe lang moet je dit doen?

Ook dat is volledig afhankelijk van het herstel van de huid en van de mate van verkleving. Ook de “vetheid” van de huid speelt hierbij een rol. Bij de een blijft de tape een week zitten bij de ander is het er na 3 dagen al af. Je mag overigens gewoon douchen met de tape zolang je maar oplet wanneer je je afdroogt dat je het wat dept in plaats van wrijft.

Sommige (in geval van keizersnede) dames zijn met 2 keer tapen een heel eind, anderen moeten wel een keer of 8 komen.

Komt iedereen na een keizersnede hiervoor in aanmerking?

In principe kom je in aanmerking als je litteken verkleeft en je daar hinder van ondervindt.

Je kunt zelf je litteken, als het volledig gesloten is, rustig wat masseren zodat de verkleving minder kans heeft. Mocht het dan toch vastzitten en je ondervindt hier hinder van? Dan kan het tapen een oplossing bieden.

Kun je rechtstreeks naar een fysiotherapeut of moet je eerst langs de huisarts?

De fysiotherapeut is in veel gevallen direct toegankelijk. Je hebt dan geen brief van de huisarts nodig. In sommige praktijken werken ze echter nog op verwijzing. Dit kun je navragen bij de praktijk in de buurt.

Wordt dit vergoed?

Afhankelijk van de aanvullende verzekering die je hebt afgesloten wordt de behandeling vergoed. Deze voorwaarden kun je bekijken in je zorgpolis.

Lees ook Een keizersende lekker makkelijk. Of toch niet?