Steeds meer kinderen krijgen obesitas. Zorgelijk toch? Jij kunt het risico op obesitas bij je kinderen verkleinen, al vanaf jonge leeftijd. En dan hebben we het niet over het minder snoepen. Onderzoek wijst namelijk uit dat het toepassen van regelmaat vanaf de leeftijd van 3 jaar de kans aanzienlijk verkleint op het hebben van obesitas op 11 jarige leeftijd. En dan met name de regelmaat met betrekking tot bedtijd. Daarnaast hebben routines met betrekking tot het eten en schermtijd ook invloed.

Hoe zit dit precies?

In een grootschalig onderzoek in de UK zijn bijna 11.000 kinderen gevolgd. Op 3 jarige leeftijd is hun gewicht en lengte opgemeten en hebben de ouders een vragenlijst ingevuld met betrekking tot het wel of niet hebben van routines. Op 11 jarige leeftijd is dit onderzoek opnieuw uitgevoerd.

41% van de kinderen had op 3 jarige leeftijd een vaste bedtijd, 47% een vaste tijd voor het avond eten en slechts 23% had een schermtijd beperkende regel van 1 uur per dag.

6% van de kinderen had op 11 jarige leeftijd obesitas en deze kinderen bleken allemaal geen goed slaapritme te hebben.

Op zich is dit niet verwonderlijk, maar wel even goed om te beseffen. Natuurlijk gaat het niet altijd, denk aan de vakanties of een heel gezellig weekend. Maar zorg dan in ieder geval dat je daarna dus weer de regelmaat en het ritme op pakt.

Lees ook Hoeveel slaap heeft je kindje dan nodig?