Tijdens de zwangerschap maak je in 9 maanden tijd gigantische veranderingen door, zowel lichamelijk als geestelijk. Hierdoor heb je een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Door gezond te leven en de juiste voeding te eten help je jezelf en je baby om in goede conditie te blijven, vergroot je de kans op een gezonde zwangerschap en verminder je het risico op gezondheidsproblemen bij je kindje.
Foliumzuur slikken
Foliumzuur is een B-vitamine die nauw betrokken is bij de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Het wordt vrouwen die zwanger willen worden aangeraden om al een maand van tevoren te starten met het slikken van foliumzuur. Dit helpt onder andere bij de opbouw van hersencellen en de aanmaak van neurotransmitters.
Daarnaast zorgt foliumzuur ervoor dat het homocysteïnegehalte in het bloed onder controle blijft. Deze schadelijke stof wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende ziekten, van kanker tot botontkalking en hart- en vaatziekten. Wanneer de hoeveelheid homocysteïne in het bloed te hoog is beschadigd de placenta. Ook is het niveau een indicator voor het functioneren van methylering. Dit biochemische proces zorgt ervoor dat cellen zich gezond delen en ontwikkelen. Een ontregelde methylering wordt in verband gebracht met een hoger risico op vroeggeboorte, miskramen, onvruchtbaarheid, laag geboortegewicht, groeivertraging en aangeboren afwijkingen.
Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken vlak voor en vroeg in de zwangerschap, vanaf zwangerschapswens tot tien weken zwangerschap.
Omega-3 en 6 vetzuren
Omega-3 en 6 vetzuren komen voor in noten, zaden, vis en koudgeperste olie. Deze vetzuren spelen een grote rol bij het reguleren van de hormoonhuishouding. Ook helpt het bij het voorkomen van stemmingswisselingen, zwangerschapsvergiftiging en postnatale depressie. Je baby heeft het omega-3 vetzuur DHA nodig voor een goede aanleg van de hersenen en het zenuwstelsel. Daarnaast is er bewijs gevonden dat omega-3 en 6 helpen om voedsel overgevoeligheden en allergieën bij kinderen te voorkomen.
Extra zink voor zwangere vrouwen
De behoefte aan zink voor zwangere vrouwen is door de Nederlandse Voedingsraad op 15 mg per dag gesteld. De gemiddelde zwangere vrouw krijgt echter maar 9,5 mg per dag binnen. Zinktekort bij zwangere vrouwen komt veel voor en wordt onder andere in verband gebracht met zwangerschapsvergiftiging, striae en huidproblemen, hoge bloeddruk, geboorteafwijkingen en vroeggeboorten. Producten die rijk zijn aan zink zijn onder andere eieren, vis, vlees, noten, zaden, sojaproducten, peulvruchten, tarwekiemen en volkorenproducten. Er zijn ook veel zwangere vrouwen die gebaat zijn bij een zinksupplement.
Veelvoorkomend: magnesiumtekort
Bijna de helft van de zwangere vrouwen schiet ’s nachts wel eens wakker van kramp in de kuiten. Mogelijk wordt dit door een magnesiumtekort veroorzaakt. Magnesium speelt een belangrijke rol bij het functioneren van zenuwen en spieren van je kindje, het opbouwen van de botten en de energiehuishouding. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen krijgt minder dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 300 tot 350 mg magnesium binnen via de voeding. Tekorten worden onder andere in verband gebracht met beenkrampen, misselijkheid, hoge bloeddruk, bloedsuiker problemen, een laag geboortegewicht en zwangerschapsvergiftiging.