Veilig zijn. Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet. Veilig zijn en je veilig voelen is enorm belangrijk. Zeker tijdens je zwangerschap en de bevalling. Een zwangere vrouw die zich veilig voelt, zal vol vertrouwen op weg gaan naar de bevalling. Zij zal geen angst kennen voor wat komen gaat en weet dat ze kan vertrouwen op haar lijf dat gaat baren. Is er tijdens de zwangerschap echter al spanning door wat voor reden dan ook zal haar vertrouwen en daarmee haar gevoel voor veilig zijn al snel slinken. Er kunnen zorgen komen over de baby in haar buik en of een fijne bevalling nog wel zo zeker zal zijn.

Ik kwam bij haar toen ze zes maanden zwanger was van haar tweede kindje.

Natuurlijk vertelde ze mij over haar eerste bevalling en die was niet gegaan zoals ze gehoopt had. Waar ze eigenlijk ook op vertrouwd had. Nee, het was werkelijk anders gegaan. En dat voelde ze nu en liet ze mij ook zien. Graag wilde ze weer vertrouwen, maar ze kreeg het niet opgepakt. Ze vertelde dat ze waarschijnlijk weer in het ziekenhuis wilde bevallen en haar man gaf aan dat dat inderdaad als de fijnste optie voelde. Daar zou haar veiligheid liggen, dacht ze, maar toch was er een twijfel. Een twijfel die steeds groter werd. Want ergens zei haar gevoel dat ze ook heel graag een thuisbevalling zou willen ervaren. Na een mooi en open gesprek werd er de keuze gemaakt om het open te laten. Want dat kan, die keuze is er.

Vragen, twijfels en onzekerheden.

In de weken naar de bevalling toe hebben we heel regelmatig contact gehad. Vragen, twijfels, onzekerheden en alles wat deze aanstaande mama wilde delen werd gedeeld. Ik kon haar vragen beantwoorden, inzichten geven en twijfels en onzekerheden laten vervagen. Haar vertrouwen kwam terug. Steeds meer liet ze het zien. En voor haar man voelde het ook zo. De wens voor een thuisbevalling werd steeds groter. Maar nog steeds werden alle opties open gelaten, want dat geeft immers de meeste ruimte.

Rond de 41 weken zwangerschap begon het te rommelen.

Af en toe weeën, maar nog geen regelmaat. Dit gaf wat onrust en onzekerheid. Ik hielp haar door te luisteren naar wat ze wilde delen, met rustgevende massages en door haar het vertrouwen in haar eigen kunnen weer te laten voelen. En zo zetten de weeën op een mooie woensdagmiddag toch door. Ik ging meteen naar haar toe. Vanaf het begin vormden we een mooi team. Alle twijfels en onzekerheid waren verdwenen en dit stel straalde puur vertrouwen uit! Zittend op de bevallingsbal ving ze haar weeën op. Leunend in de armen van haar man. Tussendoor was er ruimte voor ontspanning en vooral ook humor. Dat vond ze fijn! De ontsluiting ging snel en nadat de verloskundige was gekomen heeft ze haar zoon op de baarkruk geboren laten worden. Nog steeds in de armen van haar man. Hoe veilig kun je dan zijn? Ze voelde zich geborgen en ook letterlijk gedragen door de liefde en steun van haar man. Volledig vertrouwend op het proces van baren. Voor hen samen was het een prachtige en helende ervaring.

Veilig zijn tijdens je bevalling.

Het klinkt zo mooi, maar zo kan het ook werkelijk zijn. Neem je tijd tijdens de zwangerschap om te bouwen aan je vertrouwen. Om te groeien naar je bevalling en het moeder worden. Zonder angst. Dan ben je veilig en voel je je veilig. Ik weet ook dat niet iedere bevalling zo prachtig kan zijn. Maar ook dan kun je vertrouwen op jezelf, je partner, je doula en het team wat om je heen staat. Creëer je eigen veiligheid, maak je eigen keuzes en vertrouw erop dat ook jij je eigen baby kunt baren.
Lees ook mijn andere blog:
Katja
Ik ben Katja. Ik ben een Doula!
Een vrouw van 48 jaar en ik run mijn gezin met 5 kinderen en net zo veel huisdieren. Samen met mijn man.
Graag wil ik mijn ervaringen als Doula met jou delen!