Vaders rol voor én in de zwangerschap: meer dan een spermacel!

/, Zwanger/Vaders rol voor én in de zwangerschap: meer dan een spermacel!

Vaders rol voor én in de zwangerschap: meer dan een spermacel!

Ik hoor sommige zwangeren (in een emotionele bui) al denken “Hoezo de rol van een vader meer dan een zaadcel, ik doe toch al het werk? Ik loop hier met ontplofte borsten (hoe erg is dat?), een (mooie) dikke buik, ik moet 10 keer plassen ‘s nachts, heb last van mijn bekken, slaap slecht, zit vol hormonen en mag niet eten wat ik wil?”

Toch is de rol van een vader voor én tijdens de zwangerschap groter dan je misschien denkt! Wil je graag zwanger worden of ben je zwanger, laat hem dit dan ook even lezen!

Rol vader voor de zwangerschap.

Hoe ouder, hoe beter?

De leeftijd van de vader speelt ook een rol. Net zoals dat de gemiddelde leeftijd van vrouwen is gestegen de afgelopen decennia, geldt dat natuurlijk ook voor de mannen. Sterker nog het aantal mannen dat vader wordt vanaf 40 jaar is verdubbeld. Ook de leeftijd van de vader speelt een rol bij de kans op een zwangerschap. Dit effect is wel minder sterk dan bij een vrouw, maar de kwaliteit van het zaad kan ook afnemen. De stijging van de leeftijd heeft gemiddeld gezien ook voordelen, denk bijvoorbeeld aan meer financiële zekerheid en emotionele stabiliteit .

Levensstijl van de vader.

Jawel, ook de levensstijl van de vader heeft impact op de kans op en de kwaliteit van een zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan roken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van vaders die voor de zwangerschap rookten (en daarna gestopt zijn) drie keer meer kans hebben op een luchtweg aandoening als astma dan vaders die nooit gerookt hebben. Uit een ander onderzoek blijkt de negatieve impact van alcohol gebruik van de vader. Drinkt manlief meer dan 10 glazen alcohol in de week, in de periode van de conceptie dan is de kans op een miskraam 2 tot 5 keer hoger en loopt je baby meer risico op het krijgen van allerlei nare afwijkingen.

Rol vader tijdens de zwangerschap.

Ok, een vrouw is zwanger. Maar dat wil nog niet zeggen dat je partner alleen goed is voor massages, boodschappen doen, een torenhoog incasseringsvermogen moet hebben en lief en zorgzaam moet zijn. Nee, buiten dat hij ook aandacht verdient, heeft de zwangerschap ook invloed op zijn gezondheid en dat kan ook weer invloed hebben op het verloop van de zwangerschap. Hoe zit dat?

Vele jaren is in onderzoeken alleen gefocust op de gezondheid van de vrouw en de baby tijdens een zwangerschap. Niet zo gek, totdat het fenomeen Couvade syndroom onderzocht werd. Ook mannen kunnen last hebben van hormonen tijdens de zwangerschap. Jawel, mannen kunnen zelfs last hebben van zwangerschapskwalen. Ze kunnen bijvoorbeeld ook dezelfde misselijkheid ervaren of een verlaagd libido, stemmingswisselingen en slaapproblemen hebben. Dat is dus geen portie mannelijke aanstelleritis, maar echt waar.

Ook mannen hebben last van hormonen!

Het blijkt dat het testosteron niveau bij mannen daalt. Ze kunnen dusdanig last krijgen van schommelingen in hun hormonen dat zij in combinatie met de veranderingen (en stress of druk) die een toekomstige baby met zich mee kan brengen, ervoor kan zorgen dat ook mannen in een prenatale depressie kunnen belanden. Bizar toch!

Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt uit een ander onderzoek dat zwangerschappen waarbij de man een prenatale depressie heeft maar liefst 38% meer kans heeft op een vroeggeboorte. Daaruit kun je afleiden dat de gezondheid van de vader of partner wel degelijk invloed heeft op de gezondheid van jou en je baby en het verloop van de zwangerschap. Logisch ook, dit zorgt voor meer stress en zorgen bij jou.

Moraal van het verhaal?

“Ok, interessant. Maar wat moet ik hiermee?” In de hele weg naar en tijdens de zwangerschap wordt vooral aandacht gegeven aan de vrouw en de baby. Terecht, maar de partner is wel onderbelicht. Daarnaast staan mannen niet echt bekend om hun hulp vraag. “Hallo, ik ben een man, sterk en ik red mij heus wel!”

Aan jou de schone taak om je partner ook een beetje in de gaten te houden tijdens de zwangerschap. En dus ook zijn klachten serieus te nemen. Het is dus geen aanstellerij, maar biologisch te verklaren. Een zwangerschap doe je dus samen. Jij “een beetje” meer natuurlijk, maar niet helemaal alleen. En dat is ook wel weer fijn misschien!

2018-11-20T22:38:07+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen