Lekker samen uit eten in een restaurant. Dat werkt ietsje anders met een dreumes of peuter erbij. Rondvliegende etenswaren, huilsessies, geïrriteerde gezichten of een vriendelijk, doch dringend, verzoek van het personeel om maar geen toetje te nemen behoren tot de doemscenario’s. Het wordt al snel een “Goed idee, doen we niet (meer) scenario.” Maar het zou zonde zijn wanneer je daardoor niet meer gezellig uit eten gaat. Met een beetje goede voorbereiding heb je zelfs met een peuterpuber een gezellig etentje.

Hoe kun je stress vrij uit eten gaan met een (of meerdere) dreumes of peuter?

Met deze tips moet het lukken om toch samen ergens gezellig te eten. Niet urenlang tafelen, daarvoor moet je nog zeker een paar jaar wachten of gewoon een oppas regelen. Maar een hoofdgerecht (warm) opeten, moet wel lukken. Met een beetje geluk pak je er ook nog een tweede gang bij. Probeer het zelf!

Uit eten gaan met een peuter: de voorbereiding!

Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat is hier meer dan waar. Kies vooraf een kidsproof restaurant. Reserveer en geef aan dat je met een peuter bent. Zo kunnen zij rekening houden met de plek waar je komt te zitten. Je tafel staat klaar en je kunt direct gaan zitten. Daarnaast houden ze, als het goed is, rekening met een beetje soepele doorloop. Want niets is irritanter om een half uur te moeten wachten op je eten of op de rekening (wanneer je peuter jouw het leven zuur maakt). Bekijk eventueel al de menukaart en maak je keuze vooraf. Dat scheelt zeker weer een kwartier.

Zorg dat je peuter al energie kwijt is

Wanneer je peuter vol energie en net uitgeslapen een restaurant binnenstapt, is het gedoemd om te mislukken. Stilzitten is een straf voor zo’n energieke peuter. Daar zul je voor boeten! Maak een wandeling in de buitenlucht. In de buggy is al goed. Van de buitenlucht en alle indrukken worden ze lekker rozig en voldaan. Met een beetje geluk vallen ze ook nog in slaap. Zorg wel dat je niet tot uitputting overgaat. Een peuter die te moe is, is ook geen feest. Dan kun je beter het eten overslaan.

Overbrug het wachten op het eten

Sommige volwassenen worden al vervelend wanneer ze honger hebben of moeten wachten. Een kind dat moet wachten op eten, gaat irriteren. Zorg dat je afleiding hebt. Neem een broodkorst of koekje mee, bestel wat brood. Neem boekjes, kleurtjes of een kinderfilmpje op je telefoon of tablet mee.

Bestel zo snel mogelijk het eten van de kinderen

Voor je eigen gemoedsrust (en voor je omgeving) is het echt het beste, wanneer je peuter zo snel mogelijk zijn eten heeft. Het liefst nog voordat dat van jezelf komt. Zo is de kans groter dat jij ook je eten warm op eet.

Zet direct alle glazen op een veilige afstand

Knap toch, hoe een peuter dagelijks glazen omgooit? Zet direct de glazen op een veilig afstand en neem voor je dreumes of peuter een eigen drinkbeker mee.

Neem maximaal 2 gangen voor jezelf

Wil je meer dan alleen een hoofdgerecht? Bekijk of je liever het toetje of het voorgerecht wilt. Neem je het voorgerecht? Dat is te veel voor je peuter, maar een toetje gaat er altijd wel in. Laat dan gelijktijdig met jouw voorgerecht (of eerder zie vorige punt) het hoofdgerecht voor je peuter komen. Zo hoeft er niemand te wachten.

Vraag op tijd de rekening

Vaak ben je geneigd om nog even te blijven zitten. Je peuter gedraagt zich goed, dus waarom niet nog een kop koffie of een glas wijn drinken. Doen! Vraag alleen wel al de rekening. Het kan zo maar gedaan zijn met de lieve vrede, dan wil je graag snel kunnen vertrekken.