Als twinmom heb je nooit te klagen over de hoeveelheid aandacht die je krijgt wanneer je met je tweeling op straat loopt. Een circusattractie is er niets bij en het kan niet op. Van bemoedigende blikken en knikjes tot heuse gesprekken. Jep, ook als je even snel een pak luiers gaat halen omdat deze er weer sneller doorheen zijn gevlogen dan van te voren bedacht. Onopgemaakt met een slordige knot op je bol, zijn geen redenen om geen gesprek met je aan te knopen.

Toch heb ik dit als newbie-twinmom nooit vervelend gevonden. Wanneer mensen mij vroegen: “Wel zwaar zeker?”  voelde ik me gesteund en begrepen, want ja.. Het is behoorlijk aanpoten en dat geef ik dan ook eerlijk toe. “Ik vind één al heftig, laat staan twee!”  is ook een veel gehoorde opmerking. Ik voel me dan best wel een beetje trots, want op een wekelijkse mental breakdown (grapje..) gaat het me best goed af. Ik flik dit!

Mensen tonen hun tomeloze interesse in mijn kindjes en als proud twinmom beantwoord ik ALLE vragen. Ook op de vraag of ze natuurlijk verwerkt zijn. Ik vertel ze dan smakelijk in geuren en kleuren met welk standje je de grootste kans hebt op een tweeling……………… Grapje! Ik heb altijd al eens op deze manier willen reageren, maar puntje bij paaltje, heb ik het lef niet en geef ik gewoon toe dat het een verrassing was. Dat het misschien brutaal is dat me dit wordt gevraagd, neem ik maar voor lief. Mensen zijn nieuwsgierig van aard en bedoelen het eigenlijk altijd goed.

Op de vraag of het in de familie voorkomt, vertel ik ook de waarheid. Bij mijn man in de familie komen flink wat tweelingen voor (zowel één- als twee-eiige) , maar volgens de wetenschap komt het bij de vrouw vandaan en bij mij zat het dus niet in de (familie)lijn der verwachting.

Een dame op leeftijd sprak me laatst aan en gaf als opmerking: “Twee van die flinke kerels en dan zo’n mager moedertje!” Yaay! Ik liep fluitend naar huis! Mensen verwachten serieus dat je na een tweelingzwangerschap qua lijf een soort Barba-mama bent en bekijken onopvallend, maar soms ook ongegeneerd, je lijf als je vertelt dat je een aantal maanden geleden van een tweeling bent bevallen.

Wat ik wel altijd een aparte opmerking vindt is: “Zeg maar nee, dan krijg je er 2”. Natuurlijk was het een BIG surprise, maar als ik niet zwanger had willen worden had ik niet met anti conceptie moeten stoppen, toch? Wat bedoelt men eigenlijk met: “Zeg maar nee…?”  Na een kleine google research, ben ik erachter gekomen dat het een populaire slogan is uit een reclamespotje met Bart de Graaff uit de jaren 80. De chocoladekoekjes zijn al lang uit de schappen, maar de twinmoms moeten nog bijna dagelijks dealen met deze opmerking. Sommige van ons raakten niet spontaan zwanger, hebben erg hun best moeten doen en zijn diep dankbaar voor hun tweeling. Deze twinmoms zijn vaak echt niet happy met deze opmerking. Maar goed, nu is er eindelijk duidelijkheid waar deze, iets wat vreemde, uitspraak vandaan komt!

Wat ik altijd bijzonder waardeer en hartverwarmend vind, is dat veel mensen ongevraagd hulp aanbieden. Deuren worden open gehouden, tafeltjes worden opzij geschoven voor mijn moederschip en er wordt gevraagd of ze me kunnen helpen met tillen. Het is alsof ik nog steeds zwanger ben!

Hoewel het voor mij de dagelijkse gang van zaken is, blijf ik het speciaal vinden dat ik al deze aandacht mag ontvangen. De jongens daarentegen zijn deze aandacht gewend. Als newborn keken ze al net zo geïnteresseerd terug en ook nu zijn ze over het algemeen niet te beroerd om een beleefde glimlach te schenken. Wanneer ze er zin in hebben, maken ze er een showtje van door hun hoofdjes schuin te houden, grote ogen op te zetten en een schattige toothless-smile toe te werpen. Als ze er geen behoefte aan hebben, laten ze hun onderlipjes hangen en kijken als twee verveelde diva’s straal langs de mensen heen (En ik me maar excuseren, “Ze zijn moooeeeee hoor!”). Dit zijn de momenten waarbij ik me afvraag hoe ze op al deze aandacht blijven reageren als ze straks groter zijn. Of erger…. hoe reageer IK als de jongens straks twee kanten uitrennen, de schappen van de winkels leeg trekken, op de grond een driftbui hebben en ik uiterst oncharmant, bezweet, zwaar geïrriteerd, opgefokt in spagaat mijn boodschapjes bij elkaar probeer te sprokkelen.

One way or another: We zullen nog lang een circusattractie blijven…

Lees ook mijn andere artikelen:

Marijke Dekker Kok

Hai, ik ben Marijke, 31 jaar, getrouwd en sinds januari 2017 twinmom van Jaimz & Ferrand.

Daarnaast werk ik als Stafadviseur Strategie in de ouderenzorg en ben ik hobbyfotograaf. Ik heb een hond, kat en een veel te druk sociaal leven. Ik sport en ben behoorlijk actief op social media: www.instagram.com/Twins_JFK17

Ik blog hier over mijn hectische avonturen als twinmom!