Twee kinderen onder de twee jaar is een soort marathon. Keihard afzien, maar ook mooi dat je het fikst. “Praktisch is het nieuwe hip.” Je denkt al glimlachend (huilend) nog eens terug aan de tijd dat je dacht dat je het druk had met één kind. Dat mijmeren duurt maar heel even, want je hoort al snel “Mam, MAM? MAMA!” én het gehuil van nummer één. Nu begrijp je de zin “Eén is geen” pas echt. En me-time? Wat is dat? Deze hele drukke periode duurt maar een paar jaar. Een paar praktische tips van mede-overlevers:
Probeer de middagslaapjes op elkaar af te stemmen
Dit kan natuurlijk nog niet vanaf het begin. Maar probeer vanaf dat de jongste zo’n 6 maanden oud is, de slaapjes in de middag op elkaar af te stemmen. Dit kost soms even tijd. Verplaats het slaapje om de dag per kwartier. Wanneer je baby daaraan gewend is, verplaats je het weer een kwartier. Totdat ze allebei tegelijk slapen. Heerlijk! Even zo’n anderhalf uur voor jezelf. Probeer dan ook echt deze tijd voor jezelf te benutten. En ga dus niet wassen of poetsen. Ga eens gewoon op de bank zitten met een kop thee. Al is het een maar een half uur, want we begrijpen ook wel dat er gewoon een hoop moet gebeuren. Of doe een powernap van maximaal 22 minuten! Niet langer, want dan kom je in je diepe slaap terecht en word je waarschijnlijk vermoeider wakker. Je zult zien dat je hier weer een beetje energie van krijgt. En die kun je dus waanzinnig goed gebruiken!
Slaapt de jongste langer in de middag? Leg dan eerst de jongste op bed. Besteed nog even quality time aan de oudste en leg dan, bijvoorbeeld een half uurtje later, deze ook in bed. Het risico dat de jongste wakker wordt van het geluid, is dan minder groot dan aan het einde van de slaap.
Wat doe je wanneer ze allebei beginnen te huilen?
Wat een toeval, huilt de jongste, begint de oudste ook. Dat is dus echt niet handig! Klinkt bekend? De één hoort de ander huilen en ziet dat je aandacht krijgt door te huilen. “Dat kan en wil ik ook!” En begint ook te huilen. Of het nou echt toeval is of een schreeuw om aandacht; je kunt je niet splitsen. Een paar tips:
- Verdeel je aandacht op basis van de urgentie van het probleem. Vaak is het bij de ene aandacht en bij de ander een fysiek probleem zoals honger of pijn. Maar wat nou als de één honger heeft en de ander gevallen is? Dan gaat pijn voor en wacht diegene met honger maar even
- Koop een draagdoek/ zak. Je hebt je handen vrij en je baby vindt het heerlijk om gedragen te worden door mama
- Geef je borstvoeding? Zorg dat je spelletjes voor de oudste in de buurt hebt wanneer je gaat voeden
Word flexibeler met het menu
Gaf je bij de eerste nog structureel vers gemaakte babyvoeding? Dat wordt nogal een uitdaging wanneer je een tweede hebt. Deze heeft hele andere behoeften en mag nog niet alles eten. Vraag jezelf af of je de tijd die je hebt, wilt spenderen aan eten maken of wilt spelen/ knuffelen met je kindjes. Wat kun je doen:
- Kook in 1 keer een grote hoeveelheid en vries kleine porties in
- Bespaar tijd en gebruik diepvries groente. Het bevat vaak meer vitamine dan verse groente en je hoeft het vaak niet te schillen of snijden
- Leer de oudste al snel met de vingers eten
- Haal babyvoeding potjes. Het is echt geen vergif!
Hoe je sneller op pad gaat met twee kleine kinderen
“Ga je gezellig even mee naar het park?” of “Kom je even koffie drinken?” Vragen waarbij je voorheen binnen tien minuten op de fiets zat. Het kan nu wel een uur duren om alles voor elkaar te hebben en op pad te gaan. Hoe kan dat sneller?
Zorg dat je van de spullen die je mee wilt nemen, minimaal een dubbele set hebt. Deze zet je altijd klaar bij de deur of in de auto. Waar kun je aan denken? Luiers, verschoningsmatje, verschoningsdoekjes, spuugdoekjes, hydrofiele luier, speen, schoon setje kleding en voedingsbenodigdheden.
Hoe voorkom je jaloezie bij de oudste?
In het begin vindt de oudste het vaak nog wel leuk om broer of zus te zijn. Al snel kan dit omslaan en worden ze jaloers. En dat vaak op de momenten dat jij dus echt geen aandacht kan verdelen. Bijvoorbeeld bij het verschonen van de luier of het voeden.
Geef de oudste een “grote zus of broer taakje” (als dat al kan qua leeftijd). Denk hierbij aan een kusje geven wanneer de jongste wakker wordt of de luier pakken/ aangeven wanneer er verschoond moet worden. Ze focussen dan eerder op het taakje en voelen zich trots dat ze dat al kunnen. Lees ook De komst van een broertje of zusje
Plan regelmatig iets leuks in voor jezelf of samen met je partner
Regel een oppas en ga samen op pad. Bedenk bij wie je je kindjes met een gerust hart even achter laat. Al is het maar om even rond te wandelen in het bos of aan de zee. Het is belangrijk dat je ontspant. Wanneer jij je goed voelt, kun je ook een blijere moeder zijn! Daarnaast is het ook belangrijk dat je, in deze soms pittige tijd, je partner niet uit het oog verliest. Neem de tijd om weer als vanouds even samen te zijn. Om stomme grappen te maken en te lachen om de fase waar je in zit. Wanneer je het van een afstandje bekijkt is het namelijk best grappig, dat je vaker mét dan zonder melkvlekken ergens aankomt. En last but not least: je hebt even goed de tijd om je te realiseren dat die kleine “aandachtslurpers” toch echt fantastisch leuke kinderen zijn!