Als je je kind van jongs af aan helpt bij het krijgen van zelfvertrouwen, dan heeft je kind een groot voordeel. Want zelfvertrouwen is belangrijk voor de hele verdere ontwikkeling van je kind. Vanaf de geboorte doet je kind ervaringen op. Deze ervaringen zijn nog niet bewust, maar dragen toch al bij aan het zelfvertrouwen van je kind. Een peuter begrijpt al veel meer en zal merken dat het steeds meer kan en leert. In de eerste levensjaren ontstaat de basis van het zelfvertrouwen. Jij als ouder hebt veel invloed op het zelfvertrouwen van je kind. Hoe kun jij je peuter helpen bij het krijgen van zelfvertrouwen?

  • Geef liefde en aandacht

Door liefde en aandacht krijgt je kind het gevoel dat het er mag zijn. Precies zoals hij of zij is. Dit is het allerbelangrijkste voor het zelfvertrouwen. Knuffel je kind, laat merken dat je je kind lief vindt en doe leuke dingen samen.

  • Stimuleer zelfstandigheid

Een peuter krijgt het besef dat hij een eigen persoon is met een eigen wil. Je kind wil dingen zelf bepalen. Geef je kind controle en zelfstandigheid waar het kan. Natuurlijk alleen als het veilig is. Wil je kind iets zelf proberen, bijvoorbeeld sokken uit of aantrekken, stimuleer dit, ook al lukt het niet. Grijp niet meteen in, maar laat je kind proberen en biedt hulp aan als je kind hier klaar voor is.

  • Probeer je in te leven in je kind

Peuters kunnen heel driftig zijn, ze lijken soms erg onredelijk. Ze maken van iets kleins een groot drama. Voor hen gaat dit echter vaak over heel belangrijke dingen. Leef je in in je kind en probeer verder te kijken dan het boze gedrag van je kind. Reageer dan ook vooral op z’n behoeftes. Benoem het gevoel van je kind en toon begrip.

  • Sluit aan en heb vertrouwen

Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier en tempo. Sluit aan bij de ontwikkeling van jouw kind en vergelijk niet constant met leeftijdsgenoten. Heb vertrouwen in je kind en straal dit uit. Laat je kind merken dat jij gelooft dat hij iets kan leren, ook al kost het moeite.

  • Positief Opvoeden

Richt je in de opvoeding op wat goed gaat. Geef complimenten en richt je op wat je kind allemaal leert. Stel daarnaast ook duidelijke grenzen en biedt structuur en voorspelbaarheid. Zo creëer je een veilige omgeving om in op te groeien.

Wil je aan het zelfvertrouwen van je kind werken op een leuke manier? Doe dan samen met je kind een van deze 10 leuke oefeningen!

Rian Meddens

Ik ben Rian, trotse moeder van 2 zoontjes van 2 jaar en 5 maanden oud. Ik ben orthopedagoog en werk vooral oplossingsgericht met ouders. Oplossingsgericht opvoeden gaat uit van de kracht van ouders en van het kind en kijkt naar mogelijkheden. Samen met ouders ga ik op zoek naar oplossingen die bij jullie passen. Ik heb hierover een boek geschreven: Oplossingsgericht Opvoeden. Denken en doen in mogelijkheden.

Ook heb ik mijn eigen website waar ik blog over positief opvoeden, opvoedvragen en uitdagingen in de ontwikkeling van kinderen. Neem snel een kijkje voor veel info en praktische tips over opvoeden:  https://psychogoed.nl/blog/