Etiquette tijdens een bevalling? Het is wel handig als je als man weet, wat je beter wel of niet kunt doen. Daarom de komende periode aan aantal gouden tips. Geschreven voor en door een man!

ls je vrouw op dit moment zwanger is? Dan weet je dat al niets meer hetzelfde is. Die leuke vrouw, soepel in de omgang en behulpzaam bovendien, is soms ‘poefff’ verdwenen. De bermbom die nu naast je op de bank zit, vindt jou soms een zak en moet met veel liefde, aandacht en eten worden behandeld. Maar goed, het is tijdelijk en dan heb je jezelf, na een paar maanden voorwaardelijk, wel maar mooi voortgeplant. Hoppa, die kan van de bucket list!

Maar dan, de dag waarvan je wist dat hij zou komen. Alles of niets. Alle schade die je tijdens de zwangerschap onbedoeld hebt toegebracht aan je relatie, kun je tijdens de grande finale weer in één keer goedmaken. Maar je kunt het dus ook geweldig verkloten. Daarbij is het belangrijk om te weten dat die fouten je eeuwig worden nagedragen. Dat komt omdat hersenen in situaties van pijn en stress alles opslaan, niets wordt vergeten. Dat is ook de reden dat jij je nog alle gemiste penalty’s van alle WK’s en EK’s kunt herinneren.

Om het voorbeeld maar even door trekken; de bal ligt dus nu op de stip. Je hoeft hem er alleen maar in te schieten. Penalty’s kun je dan wel niet trainen, deze column laat zien hoe je op deze dag gegarandeerd kunt scoren. En anders, tja Seedorf heeft nog best een aardige carrière gehad, alleen nooit meer in het Nederlands elftal.

Gouden tip 1: Humor tijdens een bevalling

Normaal het ultieme glijmiddel om relaties goed te houden. Dit werkt tijdens de bevalling als een rode lap op een stier. Biologisch gezien verklaarbaar. Humor wordt opgepikt en verwerkt door de prefrontale cortex. Bij het bevallen is alleen het reptielenbrein, het oudste deel van de hersenen, actief. Mocht je je afvragen waarom het een reptielenbrein heet, dan nodig ik je uit tijdens de bevalling eens goed naar je vrouw te kijken… Kortom vrouwen kunnen humor tijdens de bevalling dus niet waarderen. Zelf dacht ik tijdens de bevalling de spanning te breken en het hele gebeuren wat te relativeren. Ik vermeldde achteloos dat; “pijn ook maar een emotie is.” Jawel, met een zinnetje mezelf in de hoek geschilderd. Onze zoon is inmiddels 7. Er gaat geen week voorbij zonder dat dit zinnetje ter sprake komt. Meestal als ik mijn tenen stoot, of anderszins in fysieke nood verkeer. Ieder moment wordt met veel enthousiasme en leedvermaak aangepakt om deze misser nog eens goed in te wrijven. Ik hoop niet dat ik op mijn oude dag bedlegerig en afhankelijk wordt van mijn vrouw. Dat vooruitzicht is op zich al voldoende reden om mij aan te sluiten bij het verbond van vrijwillig levenseinde.

Ja, zul je nu denken, en de klassiekers dan? Bijvoorbeeld de man die na de bevalling tegen de dokter zegt: “Zet er maar een steekje extra bij.” Goed verhaal, maar nooit gebeurd. Urban myth. Met deze opmerking zou je de diepste lagen van Dante’s hel openen en daaruit is nog nooit iemand teruggekomen. Laat staan dat je deze anekdote in de kroeg nog eens smakelijk zou kunnen navertellen.

Volgende column; gouden tip nummer 2

Pannenkoekenkoning

Ik ben de Pannenkoekenkoning! Vader van 2 kinderen. Ik wil graag mijn visie delen, maar heb toch (nog) een beetje moeite om mijn volledige naam erbij te vermelden. Ik wil je echter mijn columns niet onthouden dus vandaar mijn alias “de pannenkoekenkoning.” Omdat ik dus gewoon heel erg goed ben in het  bakken van pannenkoeken.