Je geeft borstvoeding en hebt na een paar weken wel zin om lekker op pad te gaan met je kleine trots. Ga je dan voeden in het openbaar? En hoe kun je dit dan het beste doen? Wij vroegen het aan lactatiekundige Wendy Seelen.

Voeden in het openbaar of niet?

Wanneer je een baby hebt, ben je gebonden aan het schema of ritme van je baby. Je kunt ervoor kiezen om weer op tijd thuis te zijn, een flesje afgekolfde melk te geven of je kiest ervoor om op locatie te voeden. Deze keuze is aan jou. Jij beslist waar jij je prettig bij voelt. Je hebt in ieder geval het recht om overal te voeden. It’s up to you (two)!

Voeden in het openbaar : een paar tips!

Maak het jezelf gemakkelijk door op te letten waar je gaat zitten en wat je aantrekt. Een inkopper, maar met die zwangerschapshormonen zijn zelfs de inkoppers soms snel vergeten. Daarom een lijstje met handige tips:

Kleding

Trek een voedingsbeha/ kleding aan. Daarmee kun je heel gemakkelijk je baby aanleggen, zonder dat je voor je gevoel naakt in een lunchtentje zit. Deze kleding hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Deze vind je al bij de H&M. Een bloesje met een vestje is ook altijd makkelijk open te knopen en een beetje af te dekken.

Je hebt ook speciale doeken. Daarvan moet je maar even kijken of het bij je past. Naar mijn idee valt het juist meer op, als je met zo’n doek gaat zitten. Wanneer je de juiste kleding aanhebt, lijkt het net of je je baby gewoon vast hebt.

Kindvriendelijke spots

Wil je naar dat super gezellige lunchtentje? Bedenk dan even of je daar ook makkelijk met je kinderwagen/ maxi cosi kunt zitten. Op de website van het voedingscentrum kun je zien waar in jouw gemeente borstvoedingsvriendelijke plekken zijn. (Geen vermelding wil overigens niet zeggen dat het daar niet kan. Het zegt waarschijnlijk meer iets over het pro actief aanmelden van de locaties). Een andere website waar je kunt kijken naar kindvriendelijke locaties is https://www.kidsproof.nl

Vraag ook aan je vriendinnen of collega’s waar zij weleens naartoe gaan.

Zoek een fijn plekje

Bij de ingang of in de loop zit je vaak meer in de kijker. Daarnaast (en misschien wel belangrijker) is het ook onrustiger voor je baby.

Borstvoedingscafe

Ga een keertje laagdrempelig oefenen bij een borstvoedingscafe bij jou in de buurt! Je kunt daar makkelijk de kunst afkijken en waarschijnlijk hoor je ook nog wel een paar goede tips.

Houding

Kun je in verschillende houdingen borstvoeding geven? Of ben je nog afhankelijk van een leuning aan een stoel? Wel handig om daar vooraf over na te denken en misschien te oefenen. Of zoek een plek uit, waar je zeker weten een goede stoel hebt.

Voeden in het openbaar : wat neem je mee?

Niet zo veel, dat is het mooie aan borstvoeding. Dat heb je altijd en overal in de juiste hoeveelheid en op de juiste temperatuur bij je. Neem wel een spuugdoekje en zoogcompressen mee. En natuurlijk de verschoningsspullen en extra setje kleding voor je baby.

Lees ook mijn andere artikelen:

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.