Je baby is verkouden. Het ademt wat lastiger en alles zit onder de snottebellen. Je baby kan namelijk nog niet zelf de neus snuiten. Als kersverse ouder kun je wel wat handige tips gebruiken bij een verkouden baby!

Baby verkouden: tips!

Wat kun je doen en wat zijn bijvoorbeeld de handige producten om in huis te hebben?

Neusreiniger

Een baby weet nog niet hoe hij zijn neus moet snuiten. Gelukkig hebben ze daar een handig product voor gemaakt. De neusreiniger voor baby’s. Dit wordt ook wel een aspirator of neuszuigertje genoemd. Je zuigt het snot daarmee voorzichtig en veilig uit de neus van je baby. Klinkt vies? Valt wel mee. Je krijgt de snot natuurlijk niet in je mond. Het wordt opgevangen in een reservoir. Het is bijzonder effectief! Baby’s willen nog weleens gaan spartelen, dus zorg dat je je baby goed vasthoudt. Maak het na gebruik de neusreiniger weer goed schoon volgens de gebruiksaanwijzing. Je koopt deze neusreinigers bijvoorbeeld bij de apotheek.

Maak de oogjes schoon 

Baby’s hebben tijdens een verkoudheid snel prut oogjes. Oftewel ontstoken ogen. Dit wordt veroorzaakt doordat zij nauwe traanbuisjes hebben. Wanneer de slijmvliezen opzwellen bij een verkoudheid, verstoppen de traanbuisjes dan al snel. Was je handen en pak een schoon watje met uitgekookt lauw water. Veeg met het watje van buiten naar binnen over het gesloten oogje. Pak voor ieder oogje een apart watje. Heb je geen zin om iedere keer water uit te koken? Dan kun je bij de apotheek een oplossing met fysiologisch zout kopen. Dit heb je dan altijd in huis.

Tissues

Gebruik geen toiletpapier of keukenrol maar haal boxen met zachte tissues in huis. Deze zijn minder ruw voor de kwetsbare huid.

Zorg dat je baby voldoende drinkt

Een baby of peuter verliest, net als wij, meer vocht wanneer het lichaam de verkoudheid aan het bestrijden is. Zorg dat het voldoende drinkt. Wil je baby niet drinken? Probeer dan eens een waterijsje.

Zorg dat je baby voldoende slaapt

Een lichaam heeft energie nodig om de strijd tegen de verkoudheid snel te overwinnen. Een baby tot 3 maanden heeft gemiddeld zo’n 17 uur slaap per dag nodig. Daarna gemiddeld zo’n 14 uur per dag tot hij 1 jaar oud zijn. Dit zijn gemiddelden. Slaapt jouw baby altijd minder uren op een dag? Dat is niet erg, zorg dat ze in ieder geval hun normale aantal uren halen. Vaak is het ook zo dat ze automatisch langer slapen, wanneer ze niet lekker zijn.

Geef geen honing aan kinderen onder de 1 jaar

Dit lijkt een goed idee toch? Een beetje warme melk met honing in een fles? Niet bij kinderen onder de één jaar oud. In de honing kunnen minieme resten zitten van de Clostridium Botulinum bacterie. Deze kan Botulisme veroorzaken. Een aandoening waarbij je verlamd kan raken en zelfs aan kan overlijden. Deze bacterie heeft geen kans bij een ontwikkelde darmflora. Alleen een baby heeft dat nog niet. Niet doen dus!

Verhoog het hoofdeinde van de matras 

Begin jij ook altijd te hoesten wanneer je plat ligt? Of raakt je neus nog meer verstopt wanneer je ligt? Dit geldt ook voor je baby. Je kan zorgen dat de snot iets makkelijker uit de neus loopt. Help de zwaartekracht een beetje door het hoofdeinde van de matras te verhogen. Leg er een opgerolde handdoek of een kussen onder. Let op: leg nooit kussens of handdoeken in het ledikant of in het wiegje bij je baby. Dat levert direct verstikkingsgevaar op. De hoogte van 1 opgerolde handdoek onder het hoofdeinde van de matras is goed.

Verhoog het ledikant of wiegje niet door de poten ergens op te zetten. Het risico is te groot dat dit onstabiel is.

Leg een ui in de kamer

Een oud middeltje van onze oma’s. Maar het werkt vaak wel. Houd er wel rekening mee dat de hele kamer naar rauwe ui stinkt!

Stomen

Stomen? Ik hoor je bijna denken “Hoe dan?” Zet de douche of de badkraan vol open met warm/ heet water. Doe de deur dicht en de ruimte vult zich met stoom. Neem je baby bij je op schoot of tegen je borst en blijf zo’n 10 minuten in de ruimte. Voor de zekerheid: je gaat dus niet onder een hete douche staan of in een gloeiend heet bad zit. Het is puur bedoeld voor de stoomontwikkeling. Sla voordat je de badkamer uitloopt een handdoek om je baby heen en droog het goed af.

Temperatuur

Neem regelmatig de temperatuur op. De koorts kan snel oplopen bij zo’n kleintje. Is je baby nog onder de 3 maanden? Ga dan altijd met koorts even langs een huisarts. Bekijk ook wat je kunt doen bij koorts.