Je bent bevallen in het ziekenhuis en je kunt lekker naar huis. Je partner komt je ophalen. Met de Maxi-Cosi in de arm gaan jullie op pad. Na wat geklungel om de Maxi-Cosi in de auto te zetten, rijden jullie naar huis. Heel voorzichtig.

Je komt thuis, maar de kraamzorg is er dan vaak nog niet. Wat nu?

“Euhm, we laten hem anders gewoon even in Maxi Cosi liggen totdat de kraamzorg er is. Wel zo handig, het huilt nu ook niet. Dan kunnen we in ieder geval ook niets verkeerd doen!”

Herkenbaar? Wendy Seelen, babycoach en lactatiekundige, geeft aan dat  ouders vaak zo onzeker zijn, dat bovenstaand scenario veel voorkomt. Maar dat is helemaal niet nodig! Je kunt namelijk weinig verkeerd doen. Dit geldt natuurlijk ook als je thuis bevallen bent en de kraamzorg er even niet is.

Je pasgeboren baby heeft behoefte aan mama en papa! Ga op bed liggen en pak je baby lekker bij je. Liefst met huid op huid contact. Dan komt het knuffelhormoon Oxytocine vrij bij jou en de baby en dat is weer goed voor de binding met je baby. Daarnaast worden jullie er allebei rustig van.

Je hoeft je bij huid op huid contact ook geen zorgen te maken over de temperatuur van je baby. Jouw lichaamswarmte is echt het allerbeste.

Ruik hem, proef hem, voel hem. Plak die baby gewoon op je! Ben nieuwsgierig wie dat mensje is. Je leert elkaar dan snel kennen. Veiligheid, geborgenheid en liefde, dat is de 1e behoefte van je baby. En het mooie is, dat kan iedereen!

Dit geldt ook voor de eerste nacht, de eerste weken of wanneer je het allemaal even niet meer weet! Gaat de borstvoeding niet vanzelf? Is je baby onrustig of huilt hij veel? Leun achterover, zeg je afspraken af, ga weer in contact met je baby door tijd samen door te brengen en volg zijn behoeften! 

Het gaat niet om dat opgemaakte bedje. In het ergste geval zit de luier even niet goed, dan loopt er dus hooguit een paar cc plas langs. Dat is niet zo erg toch? Ontspan en knuffel! Je hebt een wereldprestatie neergezet, een baby geproduceerd! Dit kun je ook.

Bekijk ook mijn andere artikelen Wat je moet weten over je baby en de kraamtijd en Tips voor het eerste uur na je bevalling.

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.