Waar is de tijd dat het hele gezin, doordeweeks, ontspannen aan de ontbijttafel zit? Fris en fruitig, haren netjes gekamd en al lachend ontbijten… Een soort droom. Want hoe krijg je dat in hemelsnaam voor elkaar? Het lijkt meer op een dagelijkse militaire operatie. Opstaan, wassen, aankleden, haren kammen, ontbijten, tandenpoetsen, schoenen aan, jas aan en hup naar de opvang of naar school. Tussendoor nog snel de lunchpakketjes klaarmaken en jezelf douchen en aankleden. En dit vaak in een zo kort mogelijke tijd. Want je wil natuurlijk wel zo lang mogelijk kunnen slapen. Eerder kon je al een herkenbaar filmpje bekijken, wel zo fijn dat anderen dit dus ook hebben. Maar wat kun je doen om het ochtendritueel toch net iets soepeler te laten verlopen?

Tips ochtendritueel met kinderen:

Sta een kwartier of 20 minuten eerder op

Are you kidding me? Nee, eigenlijk niet. Slaap is heilig, maar iedere ochtend jezelf en je hele gezin op stang jagen vanwege tijdgebrek kun je natuurlijk makkelijk voorkomen. En dat kun je alleen jezelf verwijten. Dat kwartier extra slaap gaat je ook echt niet fitter maken. Met die extra tijd begin je wel iets relaxter aan je dag. En je kinderen ook. Want verplaats je even in je kinderen. Zij zijn gewoon traag. Hebben geen tijdsbesef, zijn continue afgeleid. Willen spelen. En jij staat iedere dag als een generaal te commanderen wat ze moeten doen. Zonde eigenlijk toch? Want dat is wel wat ze zich later herinneren.

Leg de avond van tevoren de kleding klaar

Scheelt je weer nadenken en discussies in de ochtend. Heb je kinderen met een sterke mening over wat ze aan gaan trekken? Doe het dan samen. Pak 2 of 3 setjes en geef ze de keuze. Beginnen ze in de ochtend toch te zeuren? Dan herinner je ze gewoon aan de gemaakte afspraak van de avond ervoor en dat ze dit dus zelf hebben uitgekozen.

Maak de lunchpakketjes al klaar en zet deze in de koelkast

Hmm, dat stuit je misschien tegen de borst. Probeer het eerst eens voor jezelf. Het smaakt echt nog goed.

Zet schoenen al klaar

Zoeken naar schoenen is echt een frustrerende bezigheid wanneer je nog exact 2 minuten hebt om op tijd te komen. Ook al liggen ze vaak op de dezelfde plekken.

Bekijk ook dit hilarische filmpje over het ochtendritueel