Je kind een mooie jeugd geven, dat wil natuurlijk iedereen! Maar hoe doe je dat? Uiteraard met veel liefde en geborgenheid. Dat spreekt voor zich. Met deze tips maak je het leven van een peuter op een simpele manier nog lolliger. En het mooie is, dit kan iedereen!

Mini tradities maken mooie herinneringen

Kinderen houden van tradities en kunnen deze zich goed herinneren wanneer zij groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan de kamer volhangen met ballonnen met een verjaardag. Maar  liever voer je tradities ook in, in de dagelijkse dingen. Denk aan bepaalde handgebaren die alleen jullie samen doen. Iedere avond voor het slapen samen 5 minuten de dag bespreken. Gekke geluidjes wanneer jullie in een lift staan.

Dans!!

Kinderen houden van muziek en dansen. Ben je moe van het politieagentje spelen? Zet de muziek aan en dans samen. Het levert gegarandeerd een glimlach op, bij  jou en je peuter!

Ga samen iedere dag een paar minuten naar buiten om naar de lucht te kijken

Even samen weg van de schermen, lekker in de frisse lucht. Een mooi moment om samen te kletsen en de verbeeldingskracht te stimuleren. Ook wanneer het niet zo’n lekker weer is. Wat zie jij allemaal in de lucht? Wat zijn dat voor wolken? Zo creëer je direct weer een mooie traditie!

Doe eens gek!

Voor sommigen is dit natuurlijk overbodig om te zeggen. Maar laat je kinderen zien dat het leven niet alleen maar serieus is. Maak rare geluiden, zit ze achterna, lach!

Blijf antwoord geven op de eindeloze waarom vragen

Hoe moeilijk dat soms ook is. Kinderen zijn nieuwsgierig. En gelukkig maar, anders leren ze niets. Wanneer je stopt met antwoorden, vragen ze straks niets meer. Zo zonde!

Leer je kinderen om anderen te groeten

Laat ze oogcontact maken, lachen en groeten op verschillende manieren. Een eerste indruk kunnen ze later ook maar 1 keer maken. Geef ze dit al vroeg mee! Daarbij zul je zien dat dit de wereld ook weer een stukje blijer maakt. Iedereen (nouja, bijna dan) vindt het leuk om door een klein kind begroet te worden. Er wordt dus meer gelachen!

Laat ze iedere dag aangeven wat het leukste van die dag was

Leer ze al vroeg te focussen op het positieve. Iedere dag heeft tenslotte iets leuks!

Knuffel en vertel wat je zo leuk vindt!

Laat door je acties en woorden blijken dat je ze lief en leuk vindt. En vertel ze ook waarom. Iedere dag opnieuw!

Stuur je kinderen op tijd naar bed

Peuters hebben echt veel slaap nodig. Daar worden zij blijer van. En jij dus ook! Daarnaast heb jij mooi weer even me-time!

Speel met getallen, figuren en vormen!

Zo leren ze met getallen werken, maak er een spel van en ze vinden het leuk. Tel de appels in de boodschappentas of speel met wat groter of kleiner. Het pak muesli of havermout?

Per dag minimaal een periode de volle aandacht voor je peuter

Rennen uit je werk, boodschappen doen, koken, eten, wassen en nog snel even je mail checken. Herkenbaar? Geef je kind ook iedere doordeweekse dag minimaal een uur de volle aandacht. Leg je telefoon even weg, stop met het zorgen maken over je checklist. Laat die was maar even liggen. Geniet van dat moment. Ga eens op de grond zitten en speel bijvoorbeeld met lego. Je zult zien dat dit ook nog ontspannend is. Is dat uur moeilijk te realiseren en heb je een partner? Wissel elkaar dan om de dag af.

Lees iedere dag ’s avonds voor het naar bed gaan uit een boekje voor

Je peuter ontwikkelt zijn verbeeldingskracht en vergroot zijn woordenschat. Dit is direct een mooi rust momentje voor jullie samen.

Bedenk dat je een rolmodel bent

Je hebt een voorbeeld functie. Je kind zou het op jonge leeftijd leuk moeten vinden om later ook papa of mama te worden. Een compleet gestresst, drukke, altijd digitale en afwezige ouder is niet echt een aantrekkelijk voorbeeld. Zo word jij geen oma of opa! Makkelijk gezegd in bepaalde situaties, maar hoe doe je dat dan? Zorg dat je jezelf ook de tijd geeft om te ontspannen. Zorg voor een netwerk van familie en vrienden om je heen die af en toe in kunnen vallen. Neem dan ook echt even de tijd voor jezelf, zodat je relaxter wordt. En.. relativeer. Heb je het echt heel druk? Moet dat ook echt allemaal zo snel mogelijk? Wat gebeurt er als dat niet zo is? Hoe erg is dat?

Leg je telefoon even weg

Zo klein als je peuter is, zo goed heeft hij het in de gaten wanneer je even stiekem op je telefoon gluurt. Wanneer je peuter de telefoon van je afpakt, weet je dat het echt de verkeerde kant op gaat!