Tips voor lotgenoten in een vruchtbaarheidstraject.

//Tips voor lotgenoten in een vruchtbaarheidstraject.

Tips voor lotgenoten in een vruchtbaarheidstraject.

Helaas lukt het zwanger worden niet bij iedereen direct. Na gemiddeld een jaar actief proberen, zullen de onderzoeken opgestart worden. Het traject dat eventueel volgt is een hele intensieve periode vol teleurstellingen, verdriet en geduld. Jolijn heeft dit zelf meegemaakt en geeft graag een aantal tips om lotgenoten te helpen.

Verwen jezelf

Het is een super, super heftige periode. Je raakt jezelf kwijt. Zo voelt het tenminste, je lijf verandert, net als je geest. Je bent moe. Je wordt misschien wat zwaarder door de hormonen. Maar vergeet jezelf niet! Verwen jezelf af en toe. Probeer, hoe moeilijk het ook is, van het leven te genieten. En dat hoeft niet in de grote dingen te zitten. Een lekker maskertje, saunaatje, lekker uit eten of een goed boek kan al helpen. Plan die tijd voor jezelf in. Loop jezelf en je gevoelens niet voorbij.

Zoek steun en /of herkenning bij lotgenoten

Zoek steun bij lotgenoten op een forum of op social media. Op Instagram zijn bijvoorbeeld veel vrouwen (vaak anoniem) die in hetzelfde schuitje zitten en er graag over willen praten. Je voelt je minder eenzaam en er is herkenning, wederzijds begrip en steun.

Probeer niet te agressief te reageren op opmerkingen

Schiet niet aldoor in de verdediging of wordt niet boos na iedere stomme opmerking vanuit je omgeving. Dat kost alleen maar energie die je hard nodig hebt voor andere dingen. Je hoort een hoop, voor jouw gevoel, stomme opmerkingen. Maar het kan gebeuren. Ze bedoelen het goed, ze weten niet beter!  En je wilt ze ook niet afschrikken toch?

Slachtoffer?

Je mag best medelijden hebben met jezelf en anderen met jou. Maar probeer niet al te veel in die slachtoffer rol te gaan zitten. Daar wordt het echt allemaal niet beter van. Probeer ook niet te vergeten, dat jij niet de enige bent met problemen. Blijf dus luisteren naar anderen en toon ook begrip voor hen.

Blijf dicht bij je partner

Wees gefrustreerd, boos en scheld je partner een keer verrot. Maar houd altijd in je hoofd dat hij/zij de enige is, die het dichtste bij je staat en er altijd voor je zal zijn. Jullie moeten dit samen doen, als een team!! Probeer duidelijk naar elkaar te zijn. Over je gevoelens. Betrek elkaar bij alles wat je bezighoudt en je zult merken dat jullie dichter naar elkaar toe groeien. Je leert elkaar meer waarderen. En blijf leuke dingen doen: zoals een dagje weg of een weekendje uitwaaien.

Ontspanningsyoga

Dit vond ik heel fijn. Even al je gedachten aan de kant en mediteren. Heerlijk!

Let op jezelf

Je bent sterker dan je denkt, maar houd jezelf in de gaten. Geef je grenzen aan en wees eerlijk, vooral naar jezelf.

Zorg dat je omgeving weet hoe je je voelt

Wees open over hoe je je voelt. Alleen zo kan je omgeving rekening met je houden en hoef je niet iedere dag mooi weer te spelen.

Lees ook mijn blogs over mijn ervaringen:

Joehoe, ik heb rammelende eierstokken

Onze moeizame weg naar een zwangerschap

De rollercoaster van Jolijn

Jolijn

Hallo, ik ben Jolijn. 34 jaar.

Ik ben na een heel lang intensief traject eindelijk zwanger van ons eerste kindje.

 

2018-04-05T13:17:58+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen