Tips voor het eerste uur na je bevalling

/, Bevallen, Papa's, Zwanger/Tips voor het eerste uur na je bevalling

Tips voor het eerste uur na je bevalling

Je bent hoogzwanger en begint na te denken over de bevalling. Maar heb je ook al nagedacht over het eerste uur met je baby? Hoe zie je dat precies voor je? Je hebt waarschijnlijk geen idee. Zeker niet wanneer je het nog niet eerder hebt meegemaakt. Je kunt je baby in het eerste uur al een echte voorsprong geven. Lactatiekundige en babycoach Wendy Seelen geeft tips!

Het eerste uur met je baby na de bevalling

Het eerste uur met je baby is super belangrijk voor de hechting met en de gezondheid van je baby. Toch gebeurt het nog best vaak dat ouders druk zijn met bellen, app’en, foto’s maken en allerlei andere zaken. Of dat de baby heel even op de borst ligt en dan direct gewogen en aangekleed wordt. Probeer juist dat uur enkel aandacht te hebben voor het samenzijn met je baby. Uiteraard wanneer de omstandigheden dit toelaten.

De natuur heeft het zo geregeld dat er allerlei stoffen vrij komen, bij zowel de baby als bij de moeder. Het hechtingsproces komt mede daardoor direct op gang. De baby is direct na de bevalling super alert. Juist om contact te maken met jou! Er worden in een sneltreinvaart neurologische verbindingen aangemaakt die belangrijk zijn voor de hechting tussen jou en je baby. Het stimuleert dus de hersenontwikkeling en de band met je baby!

Het vergroot zelfs de overlevingskansen. Wist je bijvoorbeeld dat baby’s dood kunnen gaan wanneer zij helemaal niet aangeraakt worden in de eerste weken?

Moeders worden door het vrijkomen van Oxytocine rustiger. Eventuele angsten worden onderdrukt. Daarnaast begint de baarmoeder van de moeder door de Oxytocine weer samen te trekken waardoor de placenta los komt. En het bevordert ook nog de aanmaak van de moedermelk!

Tip 1: Maak een uur lang huid op huid contact met je baby

Vraag of je de baby direct op je buik/ borst gelegd wordt. Vraag daarnaast of de APGAR testen ook op die plek gedaan kan worden. Het wegen en aankleden kan prima na het eerste uur. Het wassen van je baby is nog niet nodig. Je baby voelt jouw warmte en ruikt jouw geur. Leg je baby op je buik of borst en sla je armen om hem of haar heen. Daaroverheen kunnen de warme doeken gelegd worden.

Baby’s kruipen instinctief na ongeveer een half uurtje naar de borst. Hoe ze dat weten? Ze ruiken de moedermelk, het colostrum. Dit ruikt hetzelfde als vruchtwater. Knap toch, hoe de natuur dit heeft geregeld?! Daarnaast zijn jouw borsten gebruiksklaar en zijn je tepels donkerder geworden zodat je baby deze makkelijker kan vinden.

Tip 2:  Geef het colostrum aan je baby, ook als je geen borstvoeding wilt geven.

Ook als je geen borstvoeding gaat geven, kun je de baby in dat eerste uur gewoon laten drinken. Je geeft op die manier namelijk een soort vaccinatie. Het colostrum (de eerste gele melk) zit boordevol antistoffen en je geeft daarmee een hoge dosis overlevingskansen mee! Je hoeft niet bang te zijn dat je echte borstvoeding daarmee direct op gang komt. Dat start pas na een paar dagen. En die stuwing in je borsten? Die krijg je toch wel. Het zijn maar een paar druppeltjes en dat is ook genoeg. Soms zijn kersverse moeders onzeker over deze hoeveelheid. Maar je baby is niet anders gewend vanuit de buik. Daar slikte het ook maar hele kleine beetjes vruchtwater in.

Tenzij het medisch niet kan, zou ik het iedereen aanraden. Wil je het echt niet of kan het niet? Smeer dan in ieder geval de druppeltjes colostrum met schone handen op de lippen van je baby.

De rol van de vader na de bevalling

Het eerste uur draait voornamelijk om het contact tussen de moeder en de baby. Je wordt natuurlijk wel samen ouders. De vader heeft (in het begin) de rol van beschermer. Hij borgt bijvoorbeeld de vooraf besproken wensen, let op de alertheid van de moeder en knipt eventueel de navelstreng door. Wanneer de moeder gehecht moet worden of wanneer er medische complicaties zijn wordt de baby op de blote borst bij de papa gelegd. Op die manier ervaart de baby wel direct het huid op huid contact. En de papa kan ook al even wennen en kennis maken.

Wat als het om medische redenen anders loopt?

Bij medische complicaties loopt het eerste uur soms net even anders. Dan boots je, zodra het kan, het eerste uur gewoon na. Pak je baby lekker bij je op je buik of borst, kijk en bewonder.

Lees zeker ook even “Help de kraamzorg is er nog niet!”  en wat je kunt verwachten in de eerste dagen na je bevalling

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.

2019-05-06T11:47:00+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen