Tip voor deze week: cultuur op zandbakniveau!

/, Kleuter/Tip voor deze week: cultuur op zandbakniveau!

Tip voor deze week: cultuur op zandbakniveau!

Monsters in de kast, krokodillen onder het bed, dansen op muziek, vadertje en moedertje spelen, meezingen met Elza en helemaal opgaan in Sinterklaas, allemaal voorbeelden waaraan ik kan zien dat de scheidslijn tussen werkelijkheid en fantasie nog heel dun is. Onze 5 jarige dochters bewegen zich nog vrij, zonder erbij na te denken wat een ander ervan zal vinden en hoe de dingen precies in elkaar zitten. Alles wat ze bedenken is mogelijk en bestaat. Ze zijn dan ook een kei in verhalen verzinnen. Naarmate ze ouder worden neemt dat geleidelijk af. Dan snappen ze hoe dingen in elkaar zitten en ontwikkeld zich de eerste schaamte. En dat schamen doen ze niet alleen voor zichzelf maar voornamelijk voor mij. Iedere ouder met pubers weet dat er een moment komt dat je kind nog niet dood gezien wil worden in jouw aanwezigheid. Eigenlijk is dat heel jammer, maar bijna niet te voorkomen.

Wacht eens, dat zijn de schoenen van mijn vader!

Hoe dan ook, voor alle kinderen komt er een dag dat ze naar de schoenen van de goedheiligman kijken en denken: wacht eens, dat zijn de schoenen van mijn vader! Voor de meeste kinderen is dat rond hun 7de jaar. Dat was honderd jaar geleden zo en dat is nu nog zo. De tijdsgeest heeft daar geen invloed op gehad. Het is blijkbaar een natuurlijk moment in de ontwikkeling van een kind. Ze gaan anders tegen de werkelijkheid aankijken. Vóór die tijd kun je wel zeggen dat Elza of Sinterklaas niet bestaat, maar dan geloven ze je gewoon niet. Bij jonge kinderen lopen fantasie en realiteit door elkaar heen, wat ook wel ‘magisch denken’ wordt genoemd. Dat verklaart waarom ze het niet raar vinden dat Sinterklaas op televisie is en tegelijkertijd op de markt in ons dorp rondloopt.

Kinderen laten verbazen en verwonderen.

Dus voordat ze het stadium van schaamte bereiken wil ik mijn kinderen zo veel mogelijk laten verbazen en verwonderen door het bezoeken van theater, kunst en andere vormen van cultuur. Maar helaas is Nederland een sportland, en niet echt een cultuurland. Kinderen gaan hier eerder op een sportclub dan dat ze naar het theater gaan. En dat is jammer want het is voor de persoonlijke ontwikkeling van een kind minstens zo belangrijk. Als de fantasie van een kind wordt geprikkeld heeft dat een positieve invloed op een kind, dan gaan er luikjes open, wordt het brein geprikkeld en worden ze nog creatiever.

Delft Fringe Festival.

Afgelopen maand is het festivalseizoen weer begonnen en gelukkig wordt er steeds meer ingespeeld op het toenemende bezoek van kinderen en gezinnen aan festivals. Van 30 mei tot en met 10 juni vindt bijvoorbeeld de negende editie van het Delft Fringe Festival plaats. En dit jaar met een speciaal Kids programma dat gericht is op kinderen van 3 tot en met 10 jaar oud. Een mooie manier om kinderen laagdrempelig kennis te laten maken met theater en kleinkunst.

Een programma dat helemaal is toegespitst op kinderen.

Kinderen kunnen zich laten betoveren tijdens de goochelshow van Dion The Great Magician, verkleed naar de sprookjesvoorstelling van Prins Zes van Hinke Hoeksma en mee zingen met liedjes tijdens de avonturen van Rosalinda. Of ze kunnen een bezoek aan het poppenspel Oma Solo, de voorstelling van beste vriendjes Ezel en Leeuw voor de allerkleinsten, of op zoek gaan naar de nieuwe directeur voor de chocoladefabriek. Maar er is ook de extra bijzondere voorstelling  Astéria, dat geschikt is voor zowel horende als slechthorende en dove kinderen. Geen ongeïnspireerd en langdradige voorstellingen, maar een programma dat helemaal is toegespitst op kinderen. Gewoon cultuur zoals het bedoeld is, maar dan op zandbak niveau. Dat wil toch iedereen?

Op de website www.delftfringefestival.nl/fringe4kids vind je het complete Fringe 4 Kids programma. Online lees je meer over de verschillende voorstellingen én kun je in aanloop naar het festival alvast online kaarten kopen voor de voorstellingen die je gaat bezoeken. Saar en Suus zullen zaterdag het festival bezoeken. Check onze Instagram Mammavanzeven voor de review!

Lees ook mijn andere tips:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-05-31T14:40:30+02:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen