Wanneer je een peuter of kleuter rond hebt rennen, lijkt “nee” het meest favoriete woord. Tel voor de grap eens het aantal nee’s op een dag. “Nee, je mag geen snoepje, koekje of whatever. Nee, blijf van mijn kopje af. Nee, niet doen. Nee, niet eten op de bank. Nee, niet rennen. Nee, niet aan de gordijnen hangen. Wat begrijp je niet aan nee?”

Heel begrijpelijk hoor, je kindje is op onderzoek en probeert alles uit. Nee is bijna het automatische antwoord op alle vragen van je kindje, zodat jij het huishouden kunt laten draaien en de zaken kunt regelen binnen de geplande tijdslijnen. Nee behoedt ons bijna van chaos lijkt het soms wel.

Tijd voor een “Ja dag”!

De vakantie is een uitgelezen moment om eens een “Ja dag” in te plannen. Waarom? Omdat het leuk en goed is voor de ontwikkeling van je kindje om eens de wereld te ontdekken zonder constant gelimiteerd te worden. Goed voor de creativiteit en jullie band. Je zult zien dat, naast bergen lekkers, het belangrijkste aandacht is. De volle aandacht van jou! Dus nee, ook geen telefoon, even een dag digital detox voor jou.  Je zult spelen, spelen en nog eens spelen. ‘S avonds ben je waarschijnlijk uitgeput, maar voldaan. Want die glimlach van je kind laat je beseffen dat je ook op de andere dagen best een paar keer meer “Ja” kan gaan zeggen. Hoe vaak zit jij op de grond te spelen met je kindje? Maar dan echt, zonder schuin oog op je telefoon?

Een paar tips voor een “Ja dag”:

  • Vertel niet dat het een ja dag is, dan bedenken ze de vreemdste verzoeken. Geloof mij, ze hebben het snel genoeg door zonder dat je het vertelt
  • Wil je niet dat je kindje zich te buiten gaat aan allerlei zoetigheden, zorg voor een beperkte voorraad en gezonde lekkere alternatieven voor als het op is
  • Bedenk de grenzen en vertel dat in de ochtend (zonder dat je vertelt dat de rest allemaal wel mag)