Een tepelhoedje kan je soms helpen bij het geven van borstvoeding aan je baby. Maar het wordt vaak ingezet als lapmiddel omdat het de werkelijke oorzaak van het niet vlotten van de borstvoeding niet aangepakt. Wat is een tepelhoedje en wanneer gebruik je het wel en niet?

Tepelhoedje: wat is het?

Een tepelhoedje is een dun doorzichtig siliconen hoedje voor over je tepel en tepelhof. Aan de bovenzijde bij je tepel zitten miniscule gaatjes waardoor de melk kan stromen. Er zit een uitsparing bij het gedeelte dat over je tepelhof ligt, dat is bedoeld voor bij het neusje van je baby. Zo ruikt en voelt je baby je en heb je toch de voordelen van huid op huid contact.

Tepelhoedje: wanneer gebruik je het?

“Zet er maar een tepelhoedje op” wordt vaak geadviseerd. Maar meestal wordt het ingezet als lapmiddel, bijvoorbeeld bij pijnlijke tepelkloven. Het is dan wel even minder pijnlijk, maar de oorzaak wordt niet aangepakt. Vaak (85%) ligt de oorzaak bij het verkeerd aanleggen van je baby. Het kan je dan van de regen in de drup helpen, omdat het gebruik van een tepelhoedje ook nadelen heeft, zoals het teruglopen van de productie. Overleg daarom eerst altijd met een een lactatiekundige of dit ook de juiste oplossing voor jullie is.

Wanneer kun je het tepelhoedje wel gebruiken?

Bij afgevlakte of ingetrokken tepels

Je baby kan dan moeite hebben met het aanhappen. Is dit bij jou zo? Start niet direct met een tepelhoedje wanneer je dit hebt. Sommige baby’s hebben namelijk geen moeite om te drinken. Wanneer je het wel gebruikt, probeer je tijdens de voeding het hoedje er eens af te halen. Je tepel komt tijdens het voeden vaak al meer naar buiten.

Bij te vroeg geboren baby’s die moeite hebben met het drinken aan de borst

Voor een premature is de borstvoeding belangrijk en het heeft geen buffer. Het kan dan als tijdelijke oplossing dienen om je baby toch de borstvoeding te geven.

Wanneer je echt alles hebt geprobeerd

Maar je baby wil nog steeds niet aan de borst drinken. Heb je ook al de lactatiekundige ingeschakeld?

Tepelhoedje: nadelen

Aan het gebruik van een tepelhoedje kleven ook een paar grote nadelen. Twijfel je of je een tepelhoedje moet gaan gebruiken? Schakel eerst een lactatiekundige in. Zij kan je vaak binnen een paar dagen met een paar simpele aanwijzingen helpen bij het soepeler laten verlopen van de borstvoeding.

De nadelen:

Melkproductie loopt terug of komt niet goed op gang.

Het teruglopen kan ook gebeuren zonder dat je het in eerste instantie door hebt. Vaak komen baby’s na 4 weken op het consultatiebureau en blijkt dat ze niet goed genoeg groeien. Houd daarom altijd het gewicht en het aantal en de kleur van de plasluiers in de gaten.

Baby krijgt krampjes omdat het bij verkeerd gebruik ook lucht inslikt.

Wanneer het hoedje bijvoorbeeld niet goed past kan er lucht tussen de huid en het hoedje komen.

Groter risico op borstontsteking omdat je baby

De borst wordt minder snel goed leeg gedronken met het risico op borstontsteking. Kolf je borsten 1 a 2 keer per dag na het geven van de borstvoeding goed leeg.

Bacteriën en risico op spruw

Het tepelhoedje is een fijne plek voor bacteriën. Dit verhoogt het risico op Spruw. Let goed op de hygiëne. Was ze goed af na gebruik met een schoon afwas sopje.

Bewaar ze in een schoon bakje in de koelkast en gebruik ze maximaal een maand.

Tepelhoedje: tips voor gebruik

  1. Zoek (met behulp van een lactatiekundige) de juiste maat
  2. Maak de onderzijde nat voordat je het aanbrengt
  3. Zorg dat er geen lucht onder zit, wrijf de lucht er richting de buitenkant uit
  4. Zorg dat je baby goed aanhapt
  5. Zorg dat het neusje van je baby bij de inkeping zit, het gedeelte waar je neusje de huid aan kan raken

Tepelhoedje afbouwen

Het gebruik van het tepelhoedje is tijdelijk. Het liefst gebruik je het zo kort mogelijk. Soms heb je maar een paar keer nodig om het vertrouwen te krijgen of dat jullie samen de juiste manier van aanleggen hebben geoefend. Maar hoe stap je dan weer over?

  1. Probeer tijdens de voeding het tepelhoedje er eens af te halen
  2. Start met het weglaten van het tepelhoedje bij een nachtvoeding. Je baby is net als jij wat slaperiger en heeft het misschien niet eens door
  3. Start eens bij een voeding zonder tepelhoedje en kijk hoe het gaat (totdat jullie het oefenen beu zijn). Let er dan op dat jullie de houding en manier van aanleggen hetzelfde houden.

Lees ook mijn andere artikelen:

Wendy Seelen

Wendy Seelen.

Ik ben sinds 2005 lactatiekundige en nu werkzaam bij Careyn Kraamzorg. Daarnaast ben ik sinds 2015 babycoach en heb ik ook mijn eigen praktijk.