Temperatuur baby: wat is normaal?

//Temperatuur baby: wat is normaal?

Temperatuur baby: wat is normaal?

De temperatuur van je baby vertelt je hoe het met de gezondheid van je baby gaat. Tijdens die eerste dagen na de bevalling meet je iedere dag bij iedere verschoning de temperatuur op. Baby’s kunnen zichzelf nog niet goed op temperatuur houden en daarom is het extra belangrijk om dit te monitoren. Daarom zit er dus ook vaak een nieuwe thermometer in een kraampakket van je zorgverzekeraar! Maar wat is de normale lichaamstemperatuur eigenlijk?

Temperatuur baby: wat is de normaal lichaamstemperatuur?

De normale temperatuur van een baby (en van volwassenen) ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Heeft je baby meer dan 38 graden, dan heeft het koorts. Het is heel belangrijk om dit goed in de gaten te houden omdat baby’s hun eigen temperatuur nog niet kunnen reguleren. Een volwassene zal iets uit trekken of begint extra te zweten, bij een baby kan de koorts snel oplopen. Extra belangrijk om goed in de gaten te houden omdat wiegendood vaak in verband wordt gebracht met warmtestuwing.

Temperatuur baby: hoe meet je dit?

Je kunt het beste de temperatuur meten via de anus van je baby. Dit is het betrouwbaarst. Een oorthermometer is natuurlijk prettiger in gebruik maar geeft helaas niet altijd een zuivere meting. Hoe pak je dit het beste aan:

Leg je baby op de commode en doe de luier uit. Ontsmet de thermometer met een schoon watje met alcohol. Beng de thermometer in de anus (net dat het ijzeren gedeelte niet meer te zien is). Houd je baby goed vast zodat het geen plotselinge beweging kan maken. Wacht met het aflezen en verwijderen totdat de thermometer piept. Kleed je kindje weer aan en ontsmet de thermometer weer voor het volgende gebruik.

Temperatuur baby: wanneer te koud of te warm?

Is de temperatuur onder de 36,5 graden dan is dit te weinig. Wat kun je doen?

Onder de 36 graden

Meet nogmaals of je dit juist gemeten hebt. Houd je baby warm (huid op huid met je eigen lichaamswarmte werkt goed) en bel de huisarts.

Tussen de 36 en 36,5 graden

Verwarm een kruik en leg deze in het bedje. Houd je baby ondertussen warm met je eigen lichaamswarmte (huid op huid) en doe het een mutsje op. Leg je baby in het bedje met een opgerolde handdoek tussen de kruik en je baby. Neemt de temperatuur na een uur niet toe? Bel dan naar de huisarts.

Tussen de 36,5 en 37,5 graden

Dit is een prima temperatuur.

Tussen de 37,5 en 38 graden

Je baby heeft het warm. Er is sprake van verhoging. Doe een laagje kleding uit of leg je baby zonder deken. Check de temperatuur later nog eens om te kijken of deze zakt of misschien ontwikkelt tot koorts.

Boven de 38 graden

Je baby heeft koorts. Schakel bij een baby jonger dan 3 maanden altijd de huisarts in. Wat je verder kunt doen bij koorts lees je hier. Je kunt het ook goed voelen aan de handpalmen, voetjes, de nek en het voorhoofd van een baby wanneer zij koorts hebben. Wanneer dit lauw aanvoelt is het goed. Voel het warm, dan heeft je baby waarschijnlijk koorts.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Bij een baby jonger dan 3 maanden neem je altijd contact op met de huisarts. Dit kan bijvoorbeeld duiden op een infectie. Bij een baby of kindje ouder dan 3 maanden bel je de huisarts wanneer de temperatuur boven de veertig graden komt, koorts razendsnel oploopt of als de koorts een paar dagen aanhoudt.

Wat trek je je baby aan in de zomer en in de winter?

Winter

Het handigste is om met laagjes te werken, die kun je namelijk makkelijk aan en uit trekken. Dus niet 1 warme trui maar een romper, een t shirt, een truitje of een vestje, een jas en of eventueel een skipak voor buiten en een mutsje op het hoofd. Ga je een lange rit maken in een warme auto? Trek dan het jasje en de muts uit. Anders heeft je baby het te warm.

De ideale slaapkamertemperatuur is tussen de 15 en 19 graden. In de kraamtijd mag deze iets hoger zijn, tot 21 graden.

Zomer

Werk ook hier met luchtige laagjes. Let er wel op dat je je baby goed beschermd is tegen de zon. Het liefst bedekt met een katoenen shirtje of broekje met een zonnehoedje. Is het te warm? Trek dan een rompertje aan, houd je baby uit de zon en smeer het goed in. Ook in de schaduw.

In de zomer kan de slaapkamertemperatuur hoog oplopen. De ideale slaapkamertemperatuur is tussen de 15 en 18 graden. In de kraamtijd mag deze iets hoger zijn, tot 21 graden. Is het warmer? Leg je baby dan niet in een slaapzak maar bijvoorbeeld onder een dun lakentje of katoenen dekentje. Let er wel op dat je deze goed instopt (aan het voeteneind zoals de kraamzorg je heeft geleerd). Wanneer je een ventilator of airco wilt gebruiken, zorg er dan wel voor dat deze niet staat te blazen richting je baby.

2019-03-27T20:27:12+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen