Wanneer je kinderen krijgt, verandert je relatie. Punt. Daar hangt verder geen waardeoordeel aan. Het is heel simpel, je wordt naast partner ook vader en moeder. Met al het plezier, de liefde en de nieuwe verantwoordelijkheden die daarbij horen. Daarnaast heb je allerlei nieuwe bezigheden, minder tijd voor elkaar, dingen te regelen en een stuk minder slaap. Je krijgt andere gespreksonderwerpen en meningen, waarvan je eerder niet wist dat jij of je partner deze had. Als je niet oppast praat je over niets anders meer dan over je baby (of de kinderen) en allerlei praktisch geneuzel daaromheen.
Ook krijg je meer te maken met bemoeienis van buitenaf. Grootouders, zussen, vriendinnen, collega’s, iedereen lijkt wel een mening of een oordeel te hebben over de manier waarop jullie dit aanpakken. En dat kan weer leiden tot discussies met je partner. Dat alles bij elkaar is best even wennen en soms een behoorlijke uitdaging. Dit blijkt wel uit het percentage relaties dat uit elkaar gaat in de eerste 3 jaar na de komst van een baby, maar liefst 30-35%.
Maar HO even! Want het ouderschap is juist zo leuk om het samen te doen (en ook wel handig)! Maar het leuk houden, gaat niet vanzelf. Wat kun je doen:
Geef elkaar de tijd om te wennen
Jij zit in het begin nog vol hormonen. Dit in combinatie met het slaapgebrek zorgt niet altijd voor een reëel beeld. Ook je partner moet wennen aan de nieuwe rol, heeft last van slaapgebrek en moet het met minder aandacht doen dan het gewend is. Dat kost gewoon even tijd. Voor jullie allebei. Dus wees niet te streng voor elkaar en besef dat de manier waarop je dingen ziet, misschien niet helemaal reëel is.
Realisme
Realiseer je dat iedere relatie nu onder druk zou komen te staan. Bedenk hoe jullie basis voor de zwangerschap was en vertrouw erop dat dit weer goed komt. Realiseer je ook dat dit een fase is. Eentje die jullie band sterker maakt dan ooit.
Maak tijd voor elkaar
Maar dan ook echt. Dus zonder telefoon, zonder televisie. En wanneer het even kan, terwijl iemand op jullie kindje past. Even er helemaal uit. Ga naar een plek met goede herinneringen. Een cafe, restaurant, het bos of een wandeling over het strand. Wat het ook is, het maakt eigenlijk niet zo veel uit. Breng gewoon even echt tijd met elkaar door. Doe dit minimaal 1 keer in de maand.
Maak afspraken
Lekker praktisch, maar zie het runnen van een huishouden even als een bedrijf. Daar moet ook een heleboel tegelijkertijd gebeuren en kun je ook niet zonder afspraken over wie, wat, wanneer doet. Dus neem even een uurtje de tijd om alle werkzaamheden te verdelen. En ben ook niet te streng naar je partner, als diegene het net even anders doet, dan jij dit zou doen.
Communiceer
Als je je ergernissen of verwachtingen niet uitspreekt, kun je de ander ook niets kwalijk nemen. Maar neem wel even de tijd om dit op een rustige manier te doen. Probeer het uit de verwijtende sfeer te houden. Dus meer van: “Hoe vind jij dat het gaat? Wat zou jij willen? Stoor je je ergens aan?” en “Ik zou graag willen dat, ik vind het onhandig dat, ik ervaar het als … en jij?” in plaats van “Jij doet niets of nooit….” Sowieso kun je de woorden: niets, nooit of altijd, beter vermijden.
Intimiteit
Je bent moe. Misschien wel doodop. Je hebt helemaal nergens zin in. Je wordt al moe bij de gedachte aan slaapkameravonturen. Toch helpt intimiteit je relatie een boost te geven. Je bent meer dan alleen vader en moeder. Je vindt elkaar leuk. Dat merk je ook door aanrakingen. Geef elkaar een kus. Knuffel elkaar. Ga eens een half uur eerder naar bed. Of zoals Arie Boomsma: iedere avond om 20.30 uur naar bed. Ook al hebben jullie het zwaar, laat elkaar voelen dat je dit samen doet!
Geef elkaar de ruimte
Het is fijn om je eigen dingen nog te kunnen doen. Op pad met vriendinnen, sporten of wat het ook mag zijn. Dat geldt voor jou, maar ook voor je partner. Wist je trouwens dat het wetenschappelijk bewezen is dat mannen echt gelukkiger zijn wanneer ze met vrienden op stap kunnen? Gun elkaar ook dat plezier. Zorg dat je niet te sterk op elkaar en de baby gefocust bent.
Ontlast elkaar wanneer dat nodig is
Zie je dat je partner het moeilijk heeft. Er doorheen zit. Pak dan even wat over. Zorg dat je in ieder geval om en om, even bij kan tanken. Dit kan door elkaar nachtrust te gunnen, wat huishoudelijke taken over te nemen of elkaar juist even vrij te laten.
Zitten jullie er allebei doorheen door slaapgebrek?
Een paar weken minder slapen vergt al behoorlijk wat van je humeur. Als die weken maanden worden (en soms zelfs jaren), dan heb je hulp nodig van derden. Vraag grootouders, familie of vrienden een keer op te passen zodat jullie af en toe een weekend kunnen slapen. Dit houden jullie anders echt niet vol.
Eigenlijk zijn alle genoemde tips inkoppertjes voor het goed houden van iedere relatie. Maar door de drukte van je nieuwe leven en het vinden van een balans, zijn dit wel de dingen die er het snelste bij inschieten. Je moet er in deze fase allebei actief mee bezig zijn. Zet het desnoods in je agenda of op je checklist. Pak zo veel mogelijk slaap en open je ogen ook voor de nieuwe mooie eigenschappen van je partner.
Lees ook: