Stuitligging? Wat is het en wat kun je doen?

/, Bevallen/Stuitligging? Wat is het en wat kun je doen?

Stuitligging? Wat is het en wat kun je doen?

De stuitligging van je baby aan het einde van je zwangerschap is niet de ideale positie om natuurlijk te bevallen. Wanneer je baby met het hoofdje naar beneden ligt, kun je je baby er het makkelijkste uitpersen.

Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt, beweegt je baby volop in je buik. Zeker halverwege je zwangerschap tuimelt je baby nog alle kanten op. Tegen het einde van je zwangerschap wordt de ruimte in je buik beperkt doordat je baby groter is en liggen de meeste baby’s in hoofdligging. Dat wil zeggen met het hoofdje naar beneden, klaar om de wijde wereld in te gaan. Maar wat nu als je baby in stuitligging ligt?

Stuitligging : wat is het?

Wanneer je baby met de voetjes of billen naar beneden ligt, noemen we dat een stuitligging. Er zijn verschillende vormen van een stuitligging. Zo kan je baby met de billen naar beneden liggen en de voetjes omhoog (onvolkomen stuitligging). Of je baby kan met de billen en de voetjes naar beneden liggen waarbij de beentjes gebogen zijn. Dit noem je een volkomen stuitligging. Daarnaast kan ook nog één voet omhoog en de ander omlaag liggen (half onvolkomen stuitligging) of in de voetligging, waarbij je baby één of twee voetjes gestrekt naar beneden heeft zodat de voetjes lager zijn dan de billen.

Wat is de kans op een stuitligging?

Rond de 30 weken ligt nog zo’n 25% van de baby’s in stuitligging. Niet zo erg, je baby heeft nog alle tijd om te draaien. Vanaf 36 weken zwangerschap ligt nog zo’n 3 tot 4% in een stuitligging.

Stuitligging: wat is de oorzaak?

Bij 85% van de baby’s in stuitligging is er geen aanwijsbare oorzaak te benoemen. Wel loop je iets meer kans op een stuitligging bij een meerlingzwangerschap, een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt of bij bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder.

Stuitligging: wat nu?

Er zijn twee mogelijkheden bij een stuitligging. Je kunt afwachten of je baby nog spontaan draait. De kans dat dit gebeurt na de 36 weken is vrij klein omdat de ruimte in de baarmoeder beperkt is. Daarnaast kan de verloskundige proberen om de baby met de handen aan de buitenkant van je buik te draaien.

Stuitligging: uitwendig draaien

De kans dat het draaien van je baby lukt is 40 tot 50%. Wanneer je eerder bent bevallen is de kans iets hoger, namelijk 50%, je buikwand is dan iets minder stevig.  Het uitwendig draaien van je baby gebeurt vanaf 36/ 37 weken tot aan het einde van de zwangerschap. De kans dat het lukt hangt onder andere af van de duur van de zwangerschap, wanneer je nog een paar weken voor de boeg hebt, bestaat de kans dat je kindje weer terug draait.

Daarnaast is de hoeveelheid vruchtwater van invloed, wanneer je nog voldoende vruchtwater hebt, is het makkelijker draaien. En tot slot is het makkelijker wanneer je placenta aan de achterkant ligt, in plaats van aan de voorkant. Het is dan voor de verloskundige makkelijk om de billen van je baby vast te pakken dan wanneer de placenta aan de voorkant ligt.

Uitwendig draaien: hoe gaat dat?

Voorbereiding draaien stuitligging

Voordat de verloskundige (of een gynaecoloog) de baby zal proberen te draaien wordt er een echo gemaakt of het ook mogelijk is. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en eventuele afwijkingen aan de baarmoeder. Ook wordt de hartslag van je baby gemeten om een goed beeld te hebben wat de normale hartslag van je baby is. Jij gaat nog even naar de wc zodat je blaas goed leeg is. Wanneer je bloedgroep Rhesus negatief is krijg je nog anti-D toegediend.

Het uitwendig draaien van je baby

De verloskundige zal met haar handen proberen je baby te draaien via de buitenkant van je buik. Je ligt, zo ontspannen mogelijk, op de onderzoeksbank met opgetrokken knieën. De verloskundige voelt waar de billen van je baby liggen en zal deze met twee handen naar een kant van het bekken bewegen. Met één hand houdt de verloskundige de billen op die plek, met de andere hand zal zij het hoofdje naar beneden bewegen. Door dit langzaam die richting op te bewegen zal je baby, bij een succesvolle uitwendige draai, uiteindelijk zelf met het hoofdje naar beneden draaien. Het uitwendig draaien duurt ongeveer een uur.

Uitwendig draaien van stuitligging

Na het draaien

Na het draaien wordt de hartslag van je baby een uurtje in de gaten gehouden. Het komt geregeld voor dat deze tijdelijk iets lager is dan normaal.  Je kunt last hebben van een gevoelige buik en tijdelijk ook het kindje iets minder voelen bewegen. Dit moet echter wel weer herstellen binnen een paar uur. Wanneer dat niet zo is, trek je aan de bel.

Complicaties bij het draaien van je baby

De kans op complicaties is klein. De kans op een spoedkeizersnede is minder dan 1%.

Stuitligging en bevallen

Wanneer het draaien niet lukt, beval je in ieder geval in het ziekenhuis. De gynaecoloog onderzoekt of een natuurlijke bevalling veilig is. Wanneer dat zo is, bespreekt de gynaecoloog de mogelijkheden en risico’s en bepaal je samen met de gynaecoloog of jullie het via een natuurlijke bevalling proberen of via een keizersnede. Bevallen met een stuitligging geeft meer kans op complicaties en daarmee ook op een keizersnede. Ook heb je meer kans dat je baby na de geboorte tijdelijk opgenomen moet worden op de kinderafdeling.

2018-11-28T09:14:23+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen