Strand zonder zee

//Strand zonder zee

Strand zonder zee

In Noord Brabant liggen De Loonse en Drunense Duinen. Een natuurgebied met een afwisseling van zandverstuivingen en naaldbos. Als kind kwam ik al in dit gebied. In mijn herinnering was het witte zand als een woestijn. Mijn vriendinnetje en ik groeven valkuilen, we aten krakende boterhammen en veegden onze monden af aan onze zanderige mouwen. Er was nog niemand hier, in de jaren tachtig, wij speelden ver buiten het bereik van onze rokende moeders en bier hijsende vaders. Lekker dwalen door de bossen zonder om de haverklap op een bordje ‘Verboden toegang’ te stuiten. Het bos was van ons.

Al snel werden om dit soort gebieden hekken geplaatst en het volk zoveel mogelijk geweerd.

De paden werden saaie afgezette wandelpaden waar niemand af mocht. Als je dat wel deed, had je grote kans dat een boswachter witheet uit zijn jeep zou springen om je te vertellen dat je daar dus ab-so-luut niet mocht komen. Gelukkig bleek op lange termijn dat het toch niet in het belang was van de natuur. Alle verbodsborden zijn weer weg gehaald en de saaie paden zijn vervangen door brede slingerende paden die over gaan in smalle bospaden. Als ik het bos in kom, brengt de geur van hars mij weer terug naar vroeger. Wanneer de varens en mossen plaats maken voor het stro-achtig gras, sta ik ineens voor een zandvallei die wit oplicht in de zon. De Brabantse Sahara. Het zand is opgewaaid tegen eilandjes van bruin-paarse heide en heeft ribbels gevormd op de hellingen. Licht. Stilte. Geen vogel te horen. De wind suist boven het zand van de duinen. Duinen die van de kust niet afweten. Een strand zonder zee. En nog net zo mooi als vroeger.

Wil je ook dit ruige natuurgebied ontdekken?

Natuurpoort van Loon is het perfecte startpunt, je kunt kiezen of  je het gebied te voet, te paard, of op de fiets wil verkennen. Ze hebben meer dan 70 paarden een uitgebreide fietsenverhuur en het is het startpunt van verschillende routes door het natuurgebied. Ter plekke kan je GPS apparatuur huren waar verschillende wandel, fiets en ruiterroutes in zijn voorgeprogrammeerd, waardoor je vanzelf bij de mooiste en gezelligste plekjes van de Loonse en Drunense Duinen uitkomt zonder dat je verdwaalt.

Er is hier voor ieder wat wils.

Voor de ervaren ruiters heeft het gebied meer dan 100 kilometer aan ruiterroutes  en zelfs mensen zonder rijervaring kunnen te paard de natuur in met “De HITTAX”.  Natuurpoort van loon is eveneens het startpunt van 2 mountainbikeroutes die ook aan elkaar gereden kunnen worden. Het parcours is geschikt voor waaghalzen en beginners. Maar ook voor de allerkleinste is er genoeg te doen. Natuurmonumenten heeft verschillende wandelroutes uitgezet die geschikt zijn voor de hele familie. Bijvoorbeeld de Capucijnenbergroute van 3,5 km. Of de aansluitroute Bosch en Duinroute van 3km, die je kunt starten bij Natuurpoort van Loon. Blijven slapen kan eventueel ook. De herberg heeft hotelkamers, trekkershutten of een vakantiehuis. Dus ook een ideale plek om te combineren met een bezoek aan het Natuurmuseum Brabant, het Safaripark Beekse Bergen of de Efteling.

Wij hebben het gebied per paard ontdekt. Wil je een stukje meerijden over het strand zonder zee?

Lees ook mijn andere tips:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2019-02-22T20:02:10+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen