Bevallen is topsport, maar je conditie na een bevalling is meestal niet van dat niveau. Sta je misschien na een paar weken al te trappelen om weer te gaan sporten? Doe dat toch maar even niet. Puur uit behoud van je lichaam en het voorkomen van toekomstige problemen. Wist je bijvoorbeeld dat de pezen in en rond het bekken en de bekkenbodem pas na 9 maanden 75% van hun oorspronkelijke trekkracht hebben?

Wanneer kun je weer gaan sporten na een bevalling?

Vanaf 6 weken na de bevalling kun je rustig opbouwen met je uithoudingsvermogen, de kracht en de coördinatie van de buik en bekkenregio.

Wat kun je beter wel en nog niet doen bij het sporten na een zwangerschap?

  • Nog geen springbelasting voor je bekkenbodem (dus ook niet hardlopen)
    De treksterkte van het bindweefsel is nog steeds minder dan 50% van de oorspronkelijke waarde. Het kan daardoor nog niet de belasting van springen of de harde klappen bij het hardlopen opvangen. Door dit wel te doen riskeer je overbelasting, een verzakking en een verminderd herstel in het bekkenbodemgebied.
  • Er mag na het trainen alleen sprake zijn van spierpijn
  • Start met trainen onder begeleiding van een docent die ervaring heeft met vrouwen in de periode na de zwangerschap en bevalling (bv zwangerfit of mamafit docent)
  • Borstvoeding? Dit vraagt op zich al veel energie. Houd hier rekening mee, pas dus op dat je je lichaam niet te veel uitput

Wat kun je voor sport beoefenen 6 weken na de bevalling?

Het is belangrijk dat je niet direct als een dolle gaat rennen, springen of gewicht gaan heffen. Dit een valkuil, je denkt dat je al snel weer op je oude niveau kunt doortrainen. En hebt waarschijnlijk zin om je oude sport weer op te pakken. Je vergeet hierbij dat je bekkenbodem en het bekken nog minimaal negen maanden moeten herstellen om weer in de buurt te komen van de oude stevigheid en stabiliteit. Pas dus op. Je kunt beter begeleid sporten zodat je grenzen ook worden aangegeven door een specialist. Mamafit is bijvoorbeeld een actieve cursus na de bevalling. Er wordt in groepsverband en onder begeleiding rustig gewerkt aan het herstel van je lijf. Het doel is om goed begeleid terug te komen op het niveau van voor je zwangerschap. Het accent ligt hierbij op de conditie, core stabiliteit, buik, bekkenbodem, houding en til.

Je kunt op elk niveau instappen, met en zonder klachten. Kijk op www.yvlo.nl voor een Mamafit cursus bij jou in de buurt.

Lees ook mijn andere artikelen:

Everdina Bekkenfysiotherapeut

Everdina Veenema

Everdina is bekkenfysiotherapeut in Dorst en Oosterhout. Zij richt zich in haar praktijk Dorstzorg op het voorkomen en behandelen van klachten in het gehele gebied van lage rug, bekken, buik en bekkenbodem. Denk aan bekkeninstabiliteit, ongewild urine verlies of seksuele problematiek.