Het spiraaltje is een vorm van anticonceptie die eenmalig vaginaal wordt ingebracht voor een periode van 5 tot 10 jaar. Er zijn twee verschillende spiraaltjes. Hoe werkt het precies? Is een spiraaltje betrouwbaar? Hoe lang werkt het?
Spiraaltje als anticonceptie: wat is het?
Het is een plastic ankertje van 24 tot 36 mm lang. Het wordt door een specialist (huisarts, verloskundige of gynaecoloog) ingebracht in de vagina. Het wordt ook wel Intrauterine Device (IUD) genoemd.
Twee soorten spiraaltjes:
Je hebt spiraaltjes op basis van hormonen (Progestageen). Deze bevatten 10 tot 30 keer minder hormonen dan andere hormonale anticonceptiemiddelen zoals de pil. Deze hormonen komen niet in het bloed terecht, maar werken alleen op het baarmoederslijmvlies. In tegenstelling tot de pil. Deze spiraaltjes werken 5 jaar. De menstruatie wordt minder heftig of verdwijnt in zijn geheel. Wanneer je geen hormonen mag of wilt gebruiken, is er de koperspiraal. Deze werkt 5 tot 10 jaar. De menstruatie bij de koperspiraal is iets heviger.
Spiraaltje als anticonceptie: hoe lang werkt?
Dit is afhankelijk van het type spiraal dat je kiest. Het hormoonspiraaltje werkt maximaal 5 jaar en de koperspiraal 5 tot 10 jaar. Het werkt direct vanaf het moment dat het is ingebracht.
Spiraaltje als anticonceptie betrouwbaar?
Een spiraaltje is net zo betrouwbaar als de pil: 99,99999%
Spiraaltje plaatsen
Je krijgt eerst een inwendig gynaecologisch onderzoek waarbij de grootte en de ligging van de baarmoeder bekeken wordt. Er wordt met je overlegd of je plaatselijke verdoving en/ of eventueel pijnstillers wilt nemen. De vagina en baarmoedermond worden gedesinfecteerd. De baarmoedermond wordt zo ver mogelijk opgerekt. De spiraal wordt via de vagina binnen enkele minuten in de baarmoeder geplaatst.
Spiraaltje plaatsen pijnlijk?
Het plaatsen van de spiraal wordt soms als pijnlijk ervaren. Het kan daarnaast gepaard gaan met wat bloedverlies en soms flauwvallen. Er wordt aangeraden om de rest van de dag rustig aan te doen. Daarna voel je niets meer van het spiraaltje.
Spiraaltje: de voordelen
- Je hoeft er maar 1 x keer per 5 of 10 jaar aan te denken
- Minder tot geen hormonen (afhankelijk van welk type je kiest)
- Na het verwijderen van het spiraaltje ben je na de eerstvolgende menstruatie weer vruchtbaar
- Na plaatsing ben je direct beschermd
- Je bent ook beschermd wanneer je overgeeft of diarree hebt
Spiraaltje: de nadelen
- Het inbrengen kan pijnlijk zijn
- Het inbrengen kun je niet zelf, je moet naar een arts
- Het kan zijn dat je menstruatiepatroon wijzigt
- Je hebt geen invloed op het moment van je menstruatie (timing)
- Het beschermd niet tegen soa’s
- Je cyclus en eisprong blijven gewoon doorgaan, het helpt daarom niet tegen bijvoorbeeld menstruatiehoofdpijn