Dacht je net dat je weer door kon slapen. Nouja, 6 uurtjes dan. Begint het feest weer opnieuw? Wat is er aan de hand? Waarom? En waarom nu? De meeste baby’s slapen met 3 maanden net een beetje door ’s nachts. Hoezee, de vlag gaat uit! Je schept op over je ideale baby. Jij denkt dat je het ergste achter de rug hebt. Je gooit de luciferstokjes voor je ogen in de la en de koffie inname kan ook weer terug naar een normaal niveau. Maar… wat gebeurt er nu? Grote kans dat je baby rond de 4 maanden weer begint met nachtbraken. Oh no! Dit is één van die dingen die je vooraf niet hoort, totdat je er zelf in zit.

Baby 4 maanden, slaapt minder goed

Het slaappatroon van je baby verandert wanneer het vier maanden oud is. Het wijzigt naar een meer volwassen slaappatroon. Maar… jij slaapt toch ook gewoon ’s nachts? Klopt, alleen wij slapen ook afwisselend lichter en dan weer dieper. En wij worden ook geregeld wakker, alleen niet zo bewust. Wanneer je een hartslagmeter of stappenteller bij jezelf omdoet zul je zien dat dit ook voor jou geldt. Je baby valt nu niet meer enkel in een hele diepe slaap. Het baby brein wordt met vier maanden meer alert en actief. Dat betekent dat het vaker zal switchen tussen een lichte en diepe slaap. En dat houdt helaas in dat het vaker rond 2.00 uur ’s nachts even wakker wordt. Net als jij! Alleen jij hebt het misschien niet echt bewust door en begint niet te huilen.

Daarnaast kan het zijn dat je baby minder slaap nodig heeft. Probeer het slaapje in de ochtend bijvoorbeeld terug te brengen van twee uur naar één uurtje.

Hoe lang gaat dit duren?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag. Hoe lang duurt het voordat je weer normaal kunt slapen? Het duurt gemiddeld tussen de twee en zes weken. Je baby zal moeten leren om zelf weer in slaap te vallen ’s nachts. Dit zijn weer gemiddelden, iedere baby is natuurlijk anders. Het kan bij jullie dus ook veel korter zijn, maar ook langer. Laten we hopen dat het het eerste is.

Wat is het goede nieuws?

Je baby ligt op schema qua ontwikkeling! “Hartstikke mooi, maar ik wil ook gewoon slapen!” Dat gaat ook wel weer gebeuren. Je hebt net 3 maanden met echt hele zware gebroken nachten overleefd. Deze kom je dus ook wel door!

Een paar tips om je baby te leren om zelf in slaap te vallen:

Ook hiervoor geldt dat het voor iedereen verschillend is wat werkt. Probeer dus gewoon enkele dingen uit.

Leg je baby suf, maar niet slapend in bed

Heb je de baby net eten gegeven? Wacht dan niet met het in bed leggen totdat je baby helemaal slaapt. Leg de baby suf in bed. Zo leert het zelf en alleen in slaap te vallen.

Zorg voor een donkere slaapkamer

Zo associeert je baby het donker met slaap. Wanneer het wakker wordt en ziet dat het donker is, weet het dat het slaaptijd is.

Sla de late middagslaapjes over

Leg je baby juist vroeger in de avond op bed en sla de eventuele late middagslaapjes over.

Geen tijd voor actie

Wanneer je baby ’s nachts wakker wordt, ben je misschien geneigd om ernaartoe te lopen. Te troosten, ertegen te praten. Niet doen! Doe geen lichten aan, praat niet en pak het niet op. Dit zijn namelijk allemaal signalen voor je baby dat het tijd is voor actie. En dat is het niet! Je baby zal dus juist wakkerder worden wanneer je één van deze dingen wel doet.

Lees ook het algemene artikel over het doorslapen van je baby. Of de leren slaapmethode van Dr Estivill.