Alle ouders met jonge kinderen krijgen – in meer of mindere mate – te maken met een gebrek aan slaap. 15 maart was het de Internationale Dag van de Slaap. Op deze dag werd aandacht gevraagd, voor de fysieke en emotionele klachten die kunnen ontstaan door een tekort aan slaap (slaapgebrek). Dit moet je namelijk niet onderschatten.

Slaapgebrek: wat is het?

Slaaptekort onder volwassenen ontstaat wanneer je niet voldoende slaap krijgt. Dat kan zijn omdat je structureel minder dan 6 uur per nacht slaapt of kampt met gebroken nachten door bijvoorbeeld de komst van of de slaapproblemen van je kindje. Want soms beperkt deze periode zich niet tot de eerste maanden, maar houdt het jaren aan.

Slaapgebrek: gebroken nachten zijn killing!

Als je kindje geen nachtvoeding meer krijgt en het een dag- nachtritme heeft ontwikkeld, lijkt het vanzelfsprekend dat het ’s nachts doorslaapt. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet.

Vanaf zes maanden tot een jaar leren baby’s om zelfstandig in slaap te vallen. Maar bij 25% van de kinderen tot vier jaar oud, is dat niet het geval. Hierdoor kampen veel ouders met gebroken nachten en een slaaptekort.

Aanvankelijk accepteren ouders hun gebroken nachten en vermoeidheid nog wel. Maar als die gebroken nachten weken of maanden aanhouden en de vermoeidheid blijft toenemen dan houdt het een keer op!

Ouders proberen eerst zelf van alles om hun kindje in slaap te krijgen. Soms zijn ze al bij hun huisarts of het consultatiebureau geweest en hebben daar advies gekregen. Ook op Google wordt drastisch gezocht naar antwoorden en dé gouden oplossing. En dan krijgen ouders die kampen met een slecht slapend kind, vaak ook nog (ongevraagde) goedbedoelde en tegenstrijdige adviezen vanuit hun omgeving, wat ze vaak nog onzekerder en wanhopiger maakt.

Slaapgebrek: geef je eigen slaap ook prioriteit!

Hoe langer de gebroken nachten duren, hoe vermoeider je wordt. Het is belangrijk om ook je eigen slaap tot een prioriteit te maken, eerder dan een luxe goed. Want aan een oververmoeide vader of moeder, al dan niet met burn-out verschijnselen of andere lichamelijke- en emotionele klachten, heeft je kindje ook niets.

Bovendien kun je dan zeker niet het geduld en de moed opbrengen om je kindje de vaardigheid slapen – al dan niet met hulp van een slaapdeskundige – aan te leren en het slaapprobleem te tackelen.

Slaapgebrek & tips

Maar wat kun je wél doen om zelf meer én beter te slapen? Hieronder staan enkele tips en suggesties die kunnen helpen bij het verkrijgen van een betere nachtrust. Kruis de tips en suggesties die je aanspreken aan, en creëer zo je eigen slaapplan.

 • Verdeel de taken. De ene nacht heeft papa ‘dienst’, de andere nacht mama.
 • Wanneer je kindje slaapt, ga dan zelf ook slapen.
 • Of – als je de mogelijkheid hebt – ga even slapen als je kindje bij de opvang of bij opa en oma is. Of als een van jullie een rondje met jullie kindje gaat wandelen.
 • Ook een powernap van 20 minuten doet namelijk wonderen! Zo zuiver je het slaaptekort enigszins aan en zorg je er voor dat jij je niet volledig uitgeput blijft voelen.
 • Ook ontspanning is belangrijk. Denk aan sporten, ommetje maken, een warm bad, het lezen van een boek, TV/film kijken, of loungen op de bank.
 • Zorg verder voor voldoende lichaamsbeweging. Regelmatige lichaamsbeweging doet slapeloosheid afnemen en de kwaliteit van slaap verhogen.
 • Stop (tijdelijk) met ‘nutteloze dingen’ die energie vreten en je weinig opleveren. Je kan je tijd nu wel even beter besteden.
 • Maak een planning, zo houd je overzicht! En vergeet op die planning niet om óók momenten voor jezelf (me-time) en een gezellige, romantische avond met je partner te zetten. Want door alle vermoeidheid zijn dat vaak de dingen die als eerste komen te vervallen omdat je er gewoonweg de ‘puf’ niet voor hebt. Maar juist deze tijd is super belangrijk. Het geeft je nieuwe energie en afleiding, in plaats van dat je alleen maar blijft piekeren en praat over dat alles overheersende onderwerp ‘het slaapprobleem van jullie kindje’.
 • Schakel hulptroepen in. Vraag hulp aan opa’s, oma’s, ooms, tantes of goede vrienden. Zij vinden het vaak leuk en geen probleem om even of één nachtje op je kindje te passen.
 • Pas op met het drinken van alcohol. Alcohol is killing voor een goede nachtrust. Ook koffie en veel theesoorten (al is het in mindere mate) bevatten cafeïne en kun je ’s avonds beter vermijden. De cafeïne geeft een kick waardoor je meteen alerter wordt. Dat geldt ook voor het drinken van energiedrankjes.
 • Probeer het ideaalbeeld los over het zijn van ‘een goede moeder en vader’ of het gevoel dat je als ouders ‘faalt’ omdat jullie kindje niet slaapt. Ja, het is een onwijs heftige en pittige fase waar jullie doorheen moeten MAAR onthoud er is licht aan het einde van de tunnel.
 • Deel je avonden rustig in. Bouw de dag af zodat je niet ‘te actief en te alert’ naar bed toe gaat.

Goedbedoelde adviezen.

De beste stuurlui staan aan wal én het gras bij de buren is altijd groener!

Stoor je niet aan de verhalen van ouders waarvan hun kind wel perfect slaapt, of (ongevraagde) goedbedoelde adviezen van anderen, maar volg je eigen gevoel. Je druk maken over wat andere zeggen, doen en vinden levert alleen maar extra stress op, bovenop de prikkelbaarheid en het kort lontje die je al hebt door je eigen slaapgebrek.

 • Creëer je eigen bedritueel.
 • Hou je slaapkamer temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie van jullie slaapkamer. Verduister jullie slaapkamer zo goed mogelijk want licht heeft veel invloed op ons slaap- en waakritme.
 • Probeer niet te lang wakker te liggen of te piekeren in bed. Als je echt niet kunt slapen kun je beter even uit bed gaan. En als bepaalde dingen die je moet doen of niet moet vergeten door je hoofd blijven spoken, leg een notitieblokje op je nachtkastje en schrijf het op. Dan hoef je ze niet meer te onthouden en dat geeft rust in je hoofd.
 • Slaappillen en -supplementen die vrij verkrijgbaar zijn bij een drogist of apotheek zijn géén oplossing. Pas hiermee ontzettend op en ga niet zelf voor dokter spelen! Supplementen zoals bijvoorbeeld melatonine mogen wellicht (tijdelijk) helpen om gemakkelijker in slaap te vallen, maar verstoren ook je natuurlijke slaapproces en dat heeft weer een negatief effect op de kwaliteit van je slaap.
 • Als je zelf aan chronische slapeloosheid lijdt of andere ongewone slaap- of gezondheidsklachten hebt, wees dan verstandig en ga naar je huisarts toe.

Lees ook mijn andere artikelen:

Nicole

Hi, ik ben Nicole Fouchier, gecertificeerd baby- en kinderslaapconsulent en het gezicht achter ‘Duimelot slaapcoaching’. Met plezier was ik fulltime actief in de marketing en communicatie branche, maar toen ik moeder werd, haalde ik niet langer voldoening uit mijn baan. Ik wilde bewuster leven en mijn passie voor kleine kinderen, slapen, liefdevol en intuïtief grootbrengen ontplooien. Nu begeleid en adviseer ik ouders met kinderen vanaf 4 maanden tot 6 jaar oud, die slaapproblemen of slechte slaapgewoonten hebben. De komende tijd behandel ik diverse thema’s over slaapproblemen van jonge kinderen en beantwoord ik vragen van bezoekers van het Zwangerschapsloket.