Er heerst veel onwetendheid op het gebied van seksualiteit in de zwangerschap. Er rust ook nog steeds een zekere taboe op. Hoog tijd om dit taboe te doorbreken en de feiten en fabels eens op een rijtje te zetten. Seks in de zwangerschap is de normaalste zaak van de wereld.

Fabel: seks is schadelijk voor de baby

Dat seks schadelijk zou zijn voor de ongeboren baby is een veelgehoorde uitspraak. Veel vrouwen én mannen vinden het spannend om seks te hebben in de zwangerschap. Zeker tijdens het eerste trimester. Hier kunnen we echter duidelijk over zijn. Seks is in de meeste gevallen niet schadelijk voor de baby. De baby zit veilig in de baarmoeder. Er is geen enkele man ter aarde die de baby kan raken. Hoe groot geschapen hij ook mag zijn.

Wel kunnen er bepaalde situaties zijn waarin het niet verstandig is om seks te hebben. Bijvoorbeeld wanneer het risico op vroeggeboorte hoog is. Of wanneer het vruchtwater gebroken is. In dat geval kan seks de baarmoedermond prikkelen wat mogelijk tot vroeggeboorte kan leiden. Let op: dit geldt echt enkel als je al op het randje van bevallen staat. Als het vruchtwater al gebroken is kan dat infecties veroorzaken in geval van penetratie.

Feit: meer zin in seks

Natuurlijk is dit voor iedereen anders en zijn er ook genoeg vrouwen die niet moeten denken aan seks in de zwangerschap. Toch is het algemeen bekend dat er ook veel vrouwen zijn die juist meer zin krijgen in seks. Dit komt doordat de vagina beter doorbloed is en je dus eerder een intenser orgasme krijgt. Sommige vrouwen krijgen pas hun eerste orgasme tijdens de zwangerschap. Er zijn ook veel vrouwen die plotseling meer zin hebben om te masturberen. Met een vibrator of andere seksspeeltjes kan je op zo’n moment een intenser orgasme beleven.

Fabel: door een orgasme kun je eerder weeën krijgen

Het kan voorkomen dat je tijdens het krijgen van een orgasme een raar gevoel in de onderbuik ervaart. Sommige vrouwen krijgen zelfs harde buiken na de seks. Dat kan in principe geen kwaad. Meestal trekt het na enkele minuten tot uren weg. Blijf je toch twijfelen? Bespreek dan je angsten met een verloskundige of je behandelend arts.

Fabel: mannen vinden een zwangere vrouw niet meer aantrekkelijk

Dit is gelukkig niet waar. Er zijn wel degelijk mannen die minder zin in seks hebben tijdens de zwangerschap, maar dit heeft niets te maken met aantrekkingskracht. Het heeft er vaak meer mee te maken dat hij bang is om jou of de baby pijn te doen. Praat er met hem over en leg uit dat je niet alleen nog steeds behoeften hebt, maar ook dat dit echt geen kwaad kan.

Feit: in het eerste trimester heb je minder zin in seks

Dit geldt voor heel veel vrouwen en is volkomen normaal. Door alle veranderingen in je lichaam en lastige kwaaltjes is het normaal om meer zin in seks te hebben dan anders. Maak je hier vooral geen zorgen over. Bij de meeste vrouwen verandert dit vanzelf na de eerst drie maanden. Vaak gebeurt dan zelfs het tegenovergestelde en krijgen ze juist meer zin in seks.