Je bent bevallen en je lichaam is zo’n 6 weken na de bevalling officieel hersteld en klaar voor seks. Je partner heeft waarschijnlijk ook al een paar keer aangegeven wel weer zin te hebben. Maar jij? Jij bent voor je gevoel misschien nog helemaal niet ready to go. Seks na de bevalling is nog best nog een ding voor je gevoel. Je hebt nog een buikje. Je lichaam zit nog niet helemaal strak in het pak. Is dat nou echt belangrijk? Nee joh! Seksuologe Suzanne Reijnen vertelt waarom niet.

Seks na de bevalling: onzeker over je lichaam

Een zwangerschap en een bevalling hebben natuurlijk effect op je lichaam. Dat is geen verrassing. Er staat gemiddeld zo’n negen maanden voor om weer te herstellen. Negen maanden op én negen maanden af. Dit gaat over de hormonen, maar natuurlijk ook over bijvoorbeeld het gewicht. De zwangerschapskilo’s. Veel vrouwen zijn na een zwangerschap onzeker over hun lichaam. Denk hier bijvoorbeeld aan:

  • De buik is minder strak. Het bekende blubberbuikje
  • Er kleven op andere plekken nog een aantal zwangerschapskilo’s
  • De verandering van de borsten

Ze hebben een schaamtegevoel en durven het niet goed naakt te tonen. Dat komt natuurlijk niet ten goede aan het seksleven. Dit is jammer en onnodig volgens Suzanne. Vrouwen zijn tegenwoordig zo kritisch! Ook op zichzelf. Maar mannen zien dit vaak heel anders. Zij vinden die extra kilo’s helemaal niet erg. Ze vinden het lichaam soms juist extra sexy door de zachte vormen. Ze zien vaak het probleem dat vrouwen bij zichzelf zien, hélémaal niet.

Seks na de bevalling: een man ziet het anders

Ze worden opgewonden van een vrouw die zin heeft in seks. Dat is aantrekkelijk! En of daar nou een kilo meer of minder aan zit? Dat is onbelangrijk. Probeer je schaamte naast je neer te leggen. Je hebt niets om je voor te schamen. Je lichaam heeft een fantastische klus geklaard. Dat weet je partner ook. Gun jezelf de tijd om te herstellen. Maar gun jezelf ook weer het intieme plezier met je partner. Ben niet zo streng voor jezelf. Je partner is dat ook niet!

Bekijk ook de andere over seks na de zwangerschap:

Suzanne Reijnen

Suzanne Reijnen

Arts/ seksuoloog in haar eigen praktijk voor seksuologie in Breda. Al jaren werk ik in de gezondheidszorg, de eerste twintig jaar als huisarts, later als arts in verpleeghuizen. Vanwege mijn interesse in relationele ontwikkeling en seksuele gezondheid heb ik ook de opleiding tot seksuoloog met veel plezier en succes afgerond.