Die eerste keer seks na de bevalling. Super eng! Gaat dat wel goed? Doet het niet ongelofelijk veel pijn? Wij vroegen het aan seksuologe Suzanne Reijnen.

Natuurlijk is het eng. Die eerste keer! Er is behoorlijk wat gebeurt down under. Of je nu wel of geen knip of scheur hebt gehad, het kan daar als een behoorlijke ravage voelen. Ook na de officiële 6 weken wachttermijn kan het nog gevoelig zijn. Gelukkig kan je lichaam het wel gewoon hebben en is het een kwestie van je vertrouwen terugwinnen. Hoe langer je het moment uitstelt, hoe groter de angst vaak wordt. Hoe angstiger, hoe meer verkrampt, hoe groter de kans dat het gevoelig is.

“Oh, gewoon ontspannen dus?”

Lekker makkelijk gezegd! Helaas werkt het in de psyche niet zo makkelijk. Je kunt zelfs zo bang zijn dat je alle intimiteit ontwijkt.

Wat kun je doen bij angst voor pijn bij seks na de bevalling of zwangerschap?

  • Vertel je partner dat je het eng vindt, maak het bespreekbaar. Je zult zien dat daar alle begrip voor is
  • Jullie kunnen het samen rustig aan opbouwen
  • Start heel voorzichtig met voorspel
  • Gebruik eventueel glijmiddel (wanneer je borstvoeding geeft kun je sowieso iets droger zijn)
  • En…heel belangrijk:

Seks is meer dan alleen een beetje op en neer!

Seks bestaat natuurlijk uit veel meer dan alleen penetreren. Bedenk wat je fijn vindt en start daarmee. Dat kun je bij wijze van spreke al de dag na de bevalling oppakken. Hoewel we natuurlijk begrijpen dat je hoofd daar op dat moment nog niet naar staat.

Bekijk ook de andere artikelen:

Suzanne Reijnen

Suzanne Reijnen

Arts/ seksuoloog in haar eigen praktijk voor seksuologie in Breda. Al jaren werk ik in de gezondheidszorg, de eerste twintig jaar als huisarts, later als arts in verpleeghuizen. Vanwege mijn interesse in relationele ontwikkeling en seksuele gezondheid heb ik ook de opleiding tot seksuoloog met veel plezier en succes afgerond.