Een Schisis wordt in de volksmond ook wel hazenlip genoemd, maar dat is het natuurlijk niet. Sterker nog, dit kan als kwetsend ervaren worden. Het is een aangeboren afwijking in het gezicht. Normaal gesproken groeit het gehemelte, de kaak en de lip tussen week zes en twaalf van de zwangerschap dicht. Bij een Schisis gebeurt dit niet. Wat is het precies, wat is de oorzaak, wat kun je eraan doen?
Schisis (hazenlip): wat is het?
Het is een spleet in de lip, kaak of het gehemelte. Ook kan er een combinatie van verschillende plekken zijn. Een spleet in de lip en de kaak of een spleet in de lip, de kaak én het gehemelte.
Hoe ziet een Schisis eruit?
Een Schisis ziet er niet altijd hetzelfde uit. Het kan op verschillende plekken zitten maar ook de lengte varieert: je kunt denken aan een klein deukje in de lip tot een spleet van de neus tot en met de lip. De spleet zit niet altijd in het midden, maar kan zich ook rechts of links bevinden. Of misschien wel aan beide kanten.
Bij een 20 weken echo is een eventuele spleet vaak al te zien.
Hoe vaak komt het voor?
Eén à twee kindjes op de 1.000 baby’s worden geboren met een Schisis (hazenlip).
Wat zijn de oorzaken van een Schisis?
Al vroeg in de zwangerschap wordt het gezichtje van je baby gevormd. In eerste instantie heeft iedere pasgeboren baby een Schisis. Het weefsel van het gezicht groeit net als een soort ritssluiting na elkaar toe. Dit gebeurt tussen de zesde en twaalfde week van je zwangerschap. Bij een Schisis sluit het weefsel niet goed genoeg. Hierdoor ontstaat één of meerdere spleten. Dit kan verschillende oorzaken hebben of misschien wel een combinatie van factoren. Het kan erfelijk bepaald zijn, het kan door medicijngebruik komen tijdens de zwangerschap, onderdeel van een ander syndroom of je lijdt aan diabetes tijdens de zwangerschap.
Kun je een Schisis voorkomen?
Nee, helaas kun je dit niet echt voorkomen. Wel kun je de kans verkleinen door het slikken van Foliumzuur tijdens het begin van je zwangerschap. Hier kun je het beste mee beginnen wanneer je weet dat je zwanger wilt worden.
Wat zijn de gevolgen van een Schisis (hazenlip)?
Een Schisis heeft natuurlijk uiterlijke gevolgen in het gezicht, maar het kan ook gevolgen hebben voor de voeding, het gehoor of de spraak. De gevolgen van een lip of een kaak spleet zijn vaak niet zo groot als bij een gehemelte spleet.
Operatie en behandeling van Schisis
Je kindje zal geopereerd worden om de spleet te sluiten. Wanneer dit gebeurt ligt aan de ernst van de spleet, de groei van je kindje en het behandelplan van de arts. Daarnaast wordt de ontwikkeling gevolgd tot aan de puberteit (het moment waarop je kindje uitgegroeid is). Er blijft na de operatie en de genezing altijd een litteken over. Het echte eindresultaat is pas zichtbaar wanneer je kind uit de puberteit is.
Problemen met de voeding
Bij een lip of kaakspleet is borstvoeding vaak wel mogelijk met de juiste houding en een beetje hulp van bijvoorbeeld een lactatiekundige. Bij een baby met een gehemelte spleet ontbreekt vaak de zuigkracht om goed uit de borst te kunnen drinken. Tip: start sowieso met kolven zodat je je baby de voeding ook met de fles kunt geven. Er bestaan speciale flessen met een extra lange half voor kindjes met een Schisis: de Habermanflesjes.
Spraak en gehoor problemen
Een kindje kan vaak bepaalde klanken niet maken door een Schisis. Hiervoor wordt dan vaak een logopedist ingeschakeld. Ook kan het zijn dat je kindje last heeft van vocht achter het middenoor omdat dit niet goed kan weglopen. Je kindje heeft dan vaker last van middenooronstekingen of het hoort minder goed.
Schisis en andere afwijkingen.
Wanneer blijkt dat je kindje een Schisis heeft, wordt er aanvullend onderzoek verricht of er misschien ook sprake is van andere afwijkingen. Het heeft namelijk een verhoogd risico, met name kindjes met een gespleten gehemelte hebben bijvoorbeeld meer kans op afwijkingen aan het hart, oren, nieren of ledematen.
Meer weten over een Schisis? Bezoek de Nederlandse Vereniging voor Schisis.