Ruzie maken moet je leren

//Ruzie maken moet je leren

Ruzie maken moet je leren

Ik heb lieve kindertjes. Maar zoals in elk gezin gaat het er hier soms heftig aan toe. Gekibbel over de afstandsbediening, de pindakaas die in de koelkast staat, ruzie over speelgoed, keiharde muziek, alle lichten die altijd overdag in huis branden, niet doortrekken, bier in de groente la, de 20 handdoeken die op de grond liggen, opladers die verdwijnen, gejatte handschoenen, koek en snoep dat altijd op is. En de favoriet van mijn tweeling dochters: wie er als eerste boven is. Want hé, een dag niet gewonnen is een dag niet geleefd.

En ook mijn man ik maken wel eens ruzie.

Zeker in de beginjaren van ons huwelijk waar ik de neiging had om van alles te willen veranderen aan mijn man met wie eigenlijk niet eens zo veel mis was. Een zinloos en doodvermoeiend streven dat bij ons leidde tot het nodige gooi- en smijtwerk. Later toen we kinderen kregen werden de ruzies minder en maakten de kinderen voornamelijk ruzie met elkaar.

Het is zoals het is.

Waar mensen samenleven en van elkaar houden wordt ruzie gemaakt, dat is haast niet te voorkomen. Maar zo hard als er wordt geschreeuwd, wordt er ook vergeven en vergeten. Een flinke ruzie helpt ons om standpunten helder te krijgen. En heel belangrijk, we maken het daarna ook weer goed. Want wij vinden dat je een conflict met elkaar of met je kinderen beter gelijk kunt oplossen dan dagenlang zwijgend te lopen mokken.

Ik denk dat ruzie maken gewoon gezond is.

Mits je het natuurlijk niet structureel doet,  geen geweld gebruikt, elkaar niet kleineert en heel belangrijk het ook weer goedmaakt. Ruzie gaat over het onderhandelen van wat jij wil en wat ik wil, en we hebben nu eenmaal allemaal andere wensen. Ik ken genoeg mensen die hun kinderen volledig afschermen van ruzie. Situaties waar ze eerst over zouden ontploffen, stappen ze sinds de komst van de kinderen luchtig overheen. En dat betekent dan overigens niet dat het voorbij is. Nee die ruzie wordt later als de kinderen op bed liggen, en de ander het allang is vergeten alsnog uitgevochten.

Tuurlijk moet je kinderen sparen en niet al te veel vermoeien met ruzie en geschreeuw.

Maar je wil toch later niet hoeven uitleggen wat ruzie is en hoe je dat oplost? Goed ruzie maken, moet je leren. En dat gaat niet als je in het bijzijn van je kinderen elke oplaaiende discussie smoort en vrolijk verder babbelt. Kinderen zijn niet gek, die voelen heus wel de ijzige stemming die er ineens tussen papa en mama hangt. Maak gewoon ruzie wanneer die ontstaat, ook al zijn de kinderen erbij. Zeg wat er aan de hand is, maak het goed, hijs die witte vlag en ga door met leven. Zo simpel.

Lees ook mijn andere artikelen:

Annemarie

Annemarie Geerts 41 jaar. Zeven kinderen….

‘Ja, wij hebben zeven kinderen! En ja, daar hebben wij bewust voor gekozen!’ Als moeder van een groot gezin, ben ik altijd bezig met het beantwoorden van de meest idioten vragen. Ja, allemaal van dezelfde man. Nee, het is nu nog niet klaar. Nee, we zijn niet gelovig. En nee het is inderdaad niet van deze tijd, ik weet het.

Waar de ene moeder haar handen al vol heeft aan één kind, kan het gezin voor mij niet groot genoeg zijn. Ik geef je graag een kijkje in mijn leven. Ik heb voor ieder wat wils. Van een irritante puber tot een schattige baby van 10 maanden. Ik heb het allemaal!

Volg mij ook op instagram.com/prinsessenspul of op  youtube.com/user/prinsessenspul

2018-11-30T16:02:58+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen