Rode vlekjes of vlekken bij je kindje?

/, Dreumes / Peuter/Rode vlekjes of vlekken bij je kindje?

Rode vlekjes of vlekken bij je kindje?

Heeft je baby rode vlekjes op de huid? Rode vlekken op het gezicht, de beentjes, buik of misschien wel overal? Grote kans dat het één van de bekende vlekjes kinderziekten heeft. Denk bijvoorbeeld aan de Vijfde ziekte, de Zesde ziekte, de Waterpokken, de Mazelen, Rode hondRoodvonk of de Bof.

Rode vlekjes bij je baby : wat kan het zijn?

Wanneer je baby rode vlekjes heeft, kan het een allergie zijn of één van de kinderziektes. De meeste kinderziektes waarbij er rode vlekken ontstaan op de huid van je baby zijn besmettelijk, maar wel onschuldig. Tegen de Rode Hond en de Mazelen zijn de meeste kinderen gelukkig ingeënt door de BMR prik. Deze komen dus nog maar heel weinig voor in Nederland.

Bijna alle kinderen krijgen weleens te maken met een kinderziekte, denk bijvoorbeeld aan de Waterpokken, de Vijfde of Zesde ziekte of Roodvonk. Wanneer je kindje eenmaal een vlekjesziekte heeft gehad, komt het niet meer terug of nog maar in een milde vorm.

Rode vlekjes bij je kind: waardoor wordt het veroorzaakt?

Een kinderziekte met rode vlekken wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of een virus. Het virus verspreidt zich meestal via kleine druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld door speeksel, hoesten, niesten, praten of via snot. Ook wordt het verspreid door de handen. Je kunt je voorstellen dat in een omgeving waar veel kinderen zijn, de ziektes zich sneller verspreiden door het delen van speelgoed, het hoesten zonder de hand voor de mond en doordat jonge kinderen werkelijk alles in hun mond stoppen.

Na besmetting kan het soms nog wel twee weken duren voordat het eerste rode vlekje verschijnt. Vaak voelt je kindje zich al wel eerder niet zo lekker. Doordat je kindje al besmettelijk is voordat de eerste symptomen zich openbaren, heeft het ook geen zin om je kindje thuis te houden (wanneer het zich goed voelt). Wel licht je het beste de opvang of school even in, zodat andere ouders op de hoogte worden gesteld.

Rode vlekjes gevaarlijk?

De meeste kinderziektes met rode vlekken zijn ongevaarlijk en gaan vanzelf weer over. Dat wil nog niet zeggen dat je kindje er niet beroerd van kan zijn. Van Roodvonk kan je kindje bijvoorbeeld behoorlijk ziek zijn en ook kan je kindje veel last hebben van de Waterpokken. Kinderen die niet ingeënt zijn, kunnen erg ziek worden van de Mazelen en Hersenvliesontsteking is levensbedreigend.

Rode vlekjes bij je baby: naar de dokter?

Neem altijd contact op met je huisarts wanneer:

  • Je kindje jonger is dan 3 maanden
  • De vlekjes niet verdwijnen wanneer je erop druk
  • Je denkt dat het Roodvonk of Hersenvliesontsteking is
  • Jij zwanger bent en in contact bent geweest met een kindje met een rode vlekken ziekte

Natuurlijk ga je ook altijd naar de huisarts wanneer je het niet vertrouwd. Bijvoorbeeld wanneer je kindje erg ziek is, suf is of bijvoorbeeld niet of weinig wil drinken.

Rode vlekjes bij je kindje: wat kan het zijn?

Je kindje kan allergisch zijn of één van de volgende kinderziektes hebben:

Waterpokken

De Waterpokken, wie kent ze niet. Vervelende jeukende vlekjes en blaasjes over het hele lichaam. Je kindje krijgt dit 1 keer, vaak op jonge leeftijd. De waterpokken zijn zeer besmettelijk.

Meer over Waterpokken.

Vijfde ziekte

De Vijfde ziekte is een onschuldige vlekjesziekte voor kinderen en gaat vanzelf weer over. Je kindje wordt er hooguit een beetje hangerig van en krijgt rode vlekjes. Voor zwangeren kan de ziekte overigens wel gevaarlijk zijn.

Meer over de Vijfde ziekte

Zesde ziekte

De Zesde ziekte is de meest voorkomende onschuldige vlekjesziekte bij kinderen onder de twee jaar. Het verschil met de vijfde ziekte is dat het vooraf gegaan wordt door hoge koorts. Het komt het meest voor in de winter en in het voorjaar.

Meer over de Zesde ziekte

Roodvonk

Roodvonk is een besmettelijke vlekjesziekte. Het is een bacteriële infectie van de keel waarbij je kindje ook rode uitslag heeft. Je kindje voelt zich ziek en heeft moeite met slikken. De ziekte komt vooral voor bij kleuters. Het komt niet veel voor en is goed te bestrijden met antibiotica.

Meer over Roodvonk

Rode Hond

De Rode Hond behoort ook bij de vlekjesziekten. Je kindje wordt daartegen ingeënt omdat deze ziekte gevaarlijk is voor zwangeren vrouwen. Voor kinderen zelf is de ziekte vrij onschuldig. Het zorgt bij kinderen voor een lichte verhoging, een loopneus en wat rode uitslag.

Meer over Rode Hond

Bof

Van de Bof wordt je kindje behoorlijk ziek. Vaak met koorts en een opgezwollen gezicht. Je kindje kan er ernstige complicaties door krijgen zoals een hersenvliesontsteking. Het is een besmettelijke virusinfectie.

Meer over de Bof

Mazelen

De Mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het begint vaak met verkoudheidsverschijnselen zoals hoge koorts, hoesten, een neusverkoudheid, witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen en een oogontsteking. Na 3 tot 7 dagen worden de rode vlekken zichtbaar. Meestal eerst achter de oren om vervolgens verder te verspreiden over het hele lichaam. Het zijn ruwe plekjes welke later bruin kleuren.

Meer over de Mazelen

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking of Meningitis is een gevaarlijke ziekte veroorzaakt door een bacterie of een virus. De symptomen lijken in eerste instantie op die van een griep. Het is vooral bij baby’s moeilijk te herkennen. Je kindje kan binnen een dag erg ziek worden met hoge koorts. Kenmerkend is de nekstijfheid, prikkelbaarheid. De vlekjes die ontstaan verdwijnen niet wanneer je er op drukt. Zorg dat je symptomen kent en zo snel actie kunt nemen. Twijfel je? Ga dan ook altijd naar de huisarts.

Meer over hersenvliesontsteking

2018-11-27T11:49:17+01:00

Neem even een momentje..

Om onze privacy verklaring te lezen en kennis te nemen van de gegevens die wij van je opslaan. Klik op 'AVG Instellingen' om je eigen instellingen te beheren.

Privacy verklaring | Sluiten
AVG Instellingen